Dodaj do ulubionych

śledzie w smietanie

17.12.09, 20:25
macie przepis sprawdzony na śledzie w śmietanie? taki, żeby jak ze
sklepu były tongue_out lisnera na przykład smile

a na serio - zawsze mi za bardzo "śledziowe" i słone wychodza a za
mało śmietanowe i kwaśne
Obserwuj wątek
    • kluska0 Re: śledzie w smietanie 17.12.09, 20:55
      Ja lubię śledzie tylko właśnie takie nie bardzo słone - wcześniej wymoczone w
      wodzie, śmietana z majonezem, cebula + kiszone ogórki - ale ogórki muszą być
      dobre niezbyt słone bo od nich dużo zależy. Można dodawać też jabłka starte na
      tarce, cukier jeśli zbyt kwaśne.
    • mammajowa Re: śledzie w smietanie 17.12.09, 22:15
      ja lubię wyłącznie takie: 6-8 matiasów namoczyć w dużej ilości wody, odcedzić,
      znów zamoczyć i odcedzić. i jeszcze raz opłukać. potem wziąć słoik duży. pokroić
      śledzie (każdy na 4 części mniej więcej). ułożyć część (2-3 śledzi) na dnie,
      zalać śmietaną, wrzucić ok 1 łyżki posiekanej cebuli, na to kolejna taka sama
      kombinacja, aż do wypełnienia słoika. dodać tabasco wg uznania, pieprzu czarnego
      nieco. zamknąć słoik i wstrząsnąć solidnie kilka razy. wstawić do lodówki.
      następnego dnia spróbować i ew. doprawić lub złagodzić dodając więcej śmietany.
    • otterly Re: śledzie w smietanie 18.12.09, 00:27
      Moczę śledzie w zalewie, nie w samej wodzie. Zalewa: około 5 litrów wody, listek
      laurowy, ziele angielskie i pieprz (po kilka kuleczek), łyżka estragonu,
      łyżeczka tymianku, ewentualnie łyżka wegety (ostatnio odstawiłam mieszanki
      przyprawowe ze względu na glutaminian i sól, więc wrzucam łyżkę suszonej
      włoszczyzny). Trzeba to wszystko zagotować. Potem wlewam pół szklanki octu.
      Odstawiam do wystygnięcia. Śledzie płuczę pod kranem i wrzucam do ZIMNEJ zalewy.
      Wystawiam na noc w chłodne miejsce.

      Można też moczyć śledzie w mleku. Mają wtedy bardziej delikatny smak i są
      miększe niż te z zalewy, ale ja wolę takie bardziej zwarte i kwaśnawe.

      Sos musztardowy: wymieszać pół kubka śmietany, pół kubka jogurtu, kilka łyżek
      musztardy do smaku (zależy od rodzaju musztardy; najczęściej biorę ze dwie łyżki
      sarepskiej i łyżeczkę takiej z całymi kulkami gorczycy).Robię sosy "na smak",
      więc proporcje są bardzo orientacyjne.wink
    • alicez Re: śledzie w smietanie 18.12.09, 08:37
      Ja moczę w mleku, są wtedy bardzo kruche i smaczne. A mój ulubiony przepis to:
      4 płaty śledziowe (typu matjas)
      2 gałązki selera liściowego
      1 jabłko
      kilka szalotek (małych cebulek) w przypadku braku szalotek przelewam wrzątkiem zwykłą cebulę
      1 łyżeczka miodu
      2 łyżki majonezu
      250 ml kwaśnej śmietanki (18%)
      1/2 łyżeczki kurkumy
      3 łyżki mielonych (posiekanych drobno) orzechów
      sól, pieprz kolorowy do smaku
      8 połówek orzechów i listki selera do dekoracji
      Przygotować sos: wymieszać śmietankę z miodem, majonezem, kurkumą, orzechami oraz startym w łezkę (obranym uprzednio) jabłkiem.
      Doprawić sos solą i grubo zmielonym pieprzem kolorowym.
      Śledzie (moczę w mleku od godziny do trzech w zależności od zasolenia) pokroić w 1cm paseczki - przełożyć do miseczki.
      Dodać drobno posiekane cebulki i starte łodygi selera naciowego.
      Zalać śledzie z warzywami sosem, wymieszać dokładnie, doprawić jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku, po czym odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować selerem i orzechami. Smacznego!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka