Dodaj do ulubionych

sernik bez mielenia sera, da się?

24.03.10, 09:39
tylko nie piszcie żeby kupić w cukierni smile Chodzi mi o ten gotowy ser co to
niby nie wymaga mielenia. Mogę go jedynie potraktować końcówką do robienia
zupek niemowlakowi. Moja mama twierdzi, że bez mielenia sernik nie wyjdzie dobry.
Obserwuj wątek
    • anka-ania Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 09:55
      Wyjdzie. Kup twaróg mielony i już. Ja rzadko piekę serniki (wolę na zimno), ale moja mama i teściowa kupują np. twaróg mielony z OSM Siedlce (a.pl/Produkt-6960/SM-Siedlce-Twarog-tlusty-mielony-opakowanie ) albo jakieś wiaderkowe. Serniki wychodzą bardzo dobre.
      • silie Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 10:26
        Trzeba szanować doświadczenie naszych mam, ale sernik z kubełka (np. Piątnica
        czy Włoszczowa) nadaje się na pyszny sernik smile
        Nigdy mi nie wyszedł, albo wyszedł niesmacznysmile

        Nie polecam jedynie serów firmowych np. Tesco (marka MilkLand) bo to jakieś
        wyroby seropodobne, mało mające wspólnego z prawdziwym białym serem.
        s.
        • misself Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 19:33
          silie napisała:
          >
          > Nie polecam jedynie serów firmowych np. Tesco (marka MilkLand) bo to jakieś
          > wyroby seropodobne, mało mające wspólnego z prawdziwym białym serem.

          Warto czytać etykietki big_grin
          Akurat wyroby MilkLandu to Mlekovita albo inna powszechnie znana firma o
          podobnej nazwie. Kupowałam go parę razy, jest dobry - tylko trzeba skład
          przeczytać. Za to już parę razy się na Piątnicy naciął mój Tata (zawsze zapomina
          okularów, jak idzie na zakupy) i kupił produkt seropodobny składający się z
          mleka w proszku, cukru, żelatyny i emulgatorów.
    • moniko2 Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 10:09
      Da się, nie dość, że w dobrych marketach są twarogi trzykrotnie mielone
      (wyraźnie napisane na opakowaniu), to drugim ważnym elementem jest dobry
      przepis. Jeśli chcesz dobry (czytaj: drogi) sernik, służę przepisem. Nie lubię
      go robić, za często rodzina prosi, ale jak upiekę to uwierz na ciepło jeszcze
      wyjadają. Jest też parę zasad dotyczących pieczenia sernika:
      - białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli (nie ma prawa wyjść z miski),
      - dodając białka do masy serowej mieszać drewnianą łyżką delikatnie oraz zawsze
      W JEDNĄ stronę,
      - nie ganiać koło piekarnika (dać mu spokój aby wyrósł)
      - po upieczeniu (wyłączeniu piekarnika) nie wyciągać a zostawić na co najmniej
      15 min aby w spokoju opadł.

      W sprawie przepisu proszę pisać na adres: monik.k@wp.pl
      Pozdrawiam Monika
    • budzik11 Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 10:33
      Tak tak, taka polska mentalność - jak się człowiek nie urobi po łokcie przed
      świętami, to się nie liczy. Jak kupisz coś gotowego czy choćby jakiś półprodukt
      - NA PEWNO się nie uda. Co jest oczywiście bzdurą. Możesz kupić zwykły twaróg i
      go samodzielnie, w pocie czoła zmielić, a możesz kupić twaróg już zmielony i
      sobie w ten sposób pomóc. Ser to ser, czy zmielisz go ty, czy fabryka - co za
      różnica??
      • otterly Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 11:17
        Święta racjasmile Nie ważne czy kupisz twaróg mielony czy niemielony i sama go
        zmielesz. Ważne jest CZYTANIE SKŁADÓW, bo zarówno mielony, jak i niemielony może
        być nafaszerowany chemią i z serem mieć niewiele wspólnego. Kupuję zawsze ser
        trzykrotnie mielony, który zawiera tylko ser i śmietanę (ewentualnie) w
        składzie. I sernik wychodzi lepszy niż mojej babci, która pracowicie miele ser,
        po czym przesładza go, przesusza i nie dodaje rodzynek (bo chce dogodzić
        wszystkim, a jedna osoba w rodzinie ich nie lubi).
    • misself Re: sernik bez mielenia sera, da się? 24.03.10, 19:29
      Odkąd pamiętam, kupuję ser mielony w takich wiaderkach.
      (Ale to musi być SER - w składzie mleko i nic więcej - nie tzw. masa na sernik,
      bo ona ma dodatek mnóstwa różnych rzeczy.)

      Kupowanie twarogu i mielenie go, jeśli jest mielony w sklepach, uważam za równie
      sensowne co gotowanie mleka w puszce zamiast kupna kajmaku smile
    • olejanka Re: sernik bez mielenia sera, da się? 27.03.10, 21:41
      Ja zaczynałam sto lat temu od własnoręcznego mielenia sera w maszynce do mięsa (x 3!), potem przeszłam na gotowy ser potrójnie mielony, a niedawno odkryłam serek Turka do serników. Od zawsze stosuję ten sam przepis i po kilku modyfikacjach zawsze wychodzi idealny.
      Przepis:
      1 kg twarożku do wypieków
      2-3 ugotowane i przetarte ziemniaki
      1 duża szklanka drobnego cukru
      1/2 opakowania budyniu waniliowego (proszek)
      200 g roztopionego masła
      5 żółtek + 5 białek jaj
      1 łyżka proszku do pieczenia
      torebka cukru waniliowego lub naturalna esencja waniliowa
      skórka starta z 1 pomarańczy
      rodzynki wcześniej namoczone w gorącej wodzie

      Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
      Twarożek, ziemniaki, cukier, budyń, lekko ostudzone masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zmiksować w dużej misce; dodać skórkę z pomarańczy i odsączone z wody rodzynki; ubić białka na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.
      Dużą tortownicę wysmarować dokładnie masłem, obsypać mąką lub bułką tartą, wlać masę i wstawić do piekarnika na ok. 60 minut aż urośnie i zbrązowieje. Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić aż do schłodzenia w środku. Przed podaniem wrzucić na kilka godzin do lodówki.

      Smacznego!
      Buziaki
      Ola
      • angel303 Re: sernik bez mielenia sera, da się? 30.03.10, 11:37
        piekę tylko i wyłącznie z sera z wiaderka. Różne: Turek ,piątnica, warmia,
        zielona łaka, ostatnio piekłam ten sernik:
        mojewypieki.blox.pl/2007/02/Sernik-wiedenski.htmlREWELACJA!!!!!
        Z resztą popatrz na tym blogu jest tyle fantastycznych przepisów, że głowa boli.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka