wrednaboruda
21.07.10, 17:09
ponieważ pojawiło się zapotrzebowanie

podam wam kilka przepisów na proste i pyszne drinki do zrobienia w domu. na blogu pewnie też w najbliższym czasie będę dodawała receptury, na razie zaczniemy od mojito, bo to najlepsze na upały

potrzebujemy: cukier brązowy-jak biały, to świat się nie zawali. mięta-najlepiej cypryjska

, ale jesteśmy w domu, więc ogrodowa, przejdzie nawet taka z marketu w doniczce. lód-najlepiej kruszony, jan niezbędny robi woreczki do lodu kruszonego, można też skruszyć w blenderze, albo ostatecznie młotkiem

, rum-barmani polecaja bacardi superior za milion pińcset, z ostatniego reserchu mam kilka perełek: rum seniorita za około 25 pln albo rum biały z lidla za podobną cenę. woda sodowa też będzie potrzebna i oczywiście limonki.
na jedno mojito potrzebujemy około 3/4 limonki. kroimy na cząstki(koniki), wywalamy to białe ze środka. zasypujemy 3 łyżeczkami cukru, płaskimi. ugniatamy, oczywiście profesjonalnym mudlerem za 50 zł

albo jakimś możdzierzem albo rączką noża, czymkolwiek. ma się wydzielić sok i rozpuścić cukier. dajemy miętę, w zależności od gatunku-im gorsza, tym więcej, marketową ładujemy z gałązkami, tak ze trzy gałązki. trochę ugniatamy, ale delikatnie. sypiemy lód do pełna szklanki. aha, szklanka ze 250ml pojemności. wlewamy 50 ml rumu, do pełna woda sodowa, mięszamy, pijemy, mmmm, pyszniutkie.
modyfikacje: nie ma rumu-lejemy wódkę. bardzo dobre, tylko juz lepiej bez mięty. limlnki z cukrem+lód+wódka(może być smakowa)+woda. albo, jeszcze lepiej: nie ma limonek i rumu? mozna zrobić tzw. wódkę po barmańsku: cytryna(2 koniki)+pomarańcza(2 koniki)+cukier+lód+wódka. najlepsza po barmańsku jest jednek z odrobiną limonki.
ufff. na razie tyle, bo muszę uciekać. na pytania odpowiem, dzielcie się też sugestiami. wieczorem dorzucę więcej przepisów, na jeszcze mniej skomplikowane "wynalazki".
pozdrawiam.