Dodaj do ulubionych

Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!!

23.07.10, 09:47
Od kilku dni mam niesamowitą ochotę na cannelloni- makaron jest, ale gorzej z
pomysłem na farsz. Tzn. na taki tradycyjny mięsny wg. mnie jest zdecydowanie
troszkę za ciepło, wiec pozostaje wegetariański. Wypróbowany mam tylko
szpinak+ serek. Możecie coś jeszcze podpowiedzieć? Wiem mogę coś poszukać w
sieci, ale proszę o takie sprawdzone, wypróbowane przez WDPD przepisy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anetapzn Ser+ szpinak:) 23.07.10, 10:08
      Szpinak albo mrożony- taki całe liście np. Hortexu albo taki niedrogi, a do
      farszu się nadający idealnie z Lidla lub świeży, jeżeli jest w sprzedaży.
      Szpinak wrzucam do rondla (świeży myję i rozrywam na mniejsze kawałki), podlewam
      odrobiną wody, trochę soli i pieprzu do smaku, dodaję albo ser pleśniowy albo
      biały twaróg- zależy co lubicie. U mnie zdecydowanie wolą z pleśniowym. Na 0,5
      kg mrożonego szpinaku daję ok. 0,15 kg. sera, doprawiam odrobina gałki
      muszkatałowej i dusze. Ważne- musi być dość gęsty do farszu do rurek. Takiego
      samego szpinaku używam do lazani.
    • tomelanka Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:03
      nie wiem czy ryba sie liczy wink surowa albo surowa rozmrozona rybe-ja robilam z
      lososia, nie wiem, jak inna-czy sie nada-gesta smietane, sol, pieprzi duuuuzo
      koperku, wymieszac surowe wszystko i napchac w rurki. PYCHA, a na wierzch
      polecam mozarelle jako alternatywe dla zwyklego zółtego
      • notka2 Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:17
        u mnie hitem absolutnym jest farsz z mięska mielonego drobiowego
        (raczej nie piersi, bo suche wyjdzie, wtedy trzeba kapnąc ciut
        więcej oliwy) + warzywka, czyli: cukinia, bakłażan (jak się go
        dłużej poddusi to super się rozpada, robi się taki gęsty i klejący i
        skleja nawet mięsko z piersi), dynia, cebulka, można papryke (tylko
        ja trzeba na tarce jarzynówce utrzeć, trzymając skórkę do wierzchu,
        po utarciu skórkę wyrzucamy i mamy parkyrę w postaci czystej smile)
        szczypiorek i pomidoty of kors. W chwili kryzysu (czytaj - głęboka
        zima) można faktycznie pieczarek.
        cukinia, kabaczek, bakłażan, patison, cebulka - w kostkę, jak robię
        z mięskiem, najpierw cebulke podsmażyć z mięskiem, potem warzywa w
        kostkę pokrojone, potem pomidory posiekane (z lenistwa najczęsciej
        pelati z puszki), poddusić nie za bardzo, tzn, mięsko dłużej, a
        potem warzywa krócej, coby nie berdzo rozwalone były - wyjątek -
        bakłażan, fajnie się rozpada.
        No i w rurki nakładać, beszamelem podlać, zapiec.
        Aha, i ja nie daję na wierz sea, beszamel wystarczy, jeśłi już jest
        wyraźne żądanie to mozarellę, fajnie się zapieka.
        moje dziecię touwielbia, więc ten farsz daje do wszystkiefgo -
        lazania, cannelloni, spaghetti, ostatnio też makaron sojowy - boskie
        w wersji na zimno prosto z lodówki, jak się wszystko przegryzie.
        w wersji jarskiej rezygnuję z mięska, tylko trzeba kapkę więcej
        oliwy z oliwek.
        Aha, a dynię też ucieram na jarzynówce, super się mrozi taka utarta,
        pakuję w paczuszki na raz i do zamrażalnika i moje dziecię nie
        głoduje w zimie (bo zakres rzeczy jadalnych ma dość wąski)
        polecam
        • anetapzn Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:41
          notka2 napisała:


          > Aha, a dynię też ucieram na jarzynówce, super się mrozi taka utarta,
          > pakuję w paczuszki na raz i do zamrażalnika i moje dziecię nie
          > głoduje w zimie (bo zakres rzeczy jadalnych ma dość wąski)
          > polecam


          Pomysł genialny i prostu. Nie wpadłam na mrozenie juz startej dyni. A zawsze 4-5
          wielgaśnych dyń dostaje od ciotki z działki i potem problem co z tym robić, jak
          przechowac- ile mozna jeść marynowanąsmile?
          U mnie uwielbiaja placuszki ze startej dyni.
      • anetapzn Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:39
        tomelanka napisała:

        > nie wiem czy ryba sie liczy wink surowa albo surowa rozmrozona rybe-ja robilam z
        > lososia, nie wiem, jak inna-czy sie nada-gesta smietane, sol, pieprzi duuuuzo
        > koperku, wymieszac surowe wszystko i napchac w rurki. PYCHA, a na wierzch
        > polecam mozarelle jako alternatywe dla zwyklego zółtego
        Dzięki na rybe bym nie wpadła.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka