Dodaj do ulubionych

Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!!

23.07.10, 09:47
Od kilku dni mam niesamowitą ochotę na cannelloni- makaron jest, ale gorzej z
pomysłem na farsz. Tzn. na taki tradycyjny mięsny wg. mnie jest zdecydowanie
troszkę za ciepło, wiec pozostaje wegetariański. Wypróbowany mam tylko
szpinak+ serek. Możecie coś jeszcze podpowiedzieć? Wiem mogę coś poszukać w
sieci, ale proszę o takie sprawdzone, wypróbowane przez WDPD przepisy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 09:56
      Jak robisz farsz z serka i szpinaku? Bo mi ochoty narobiłaś big_grin
      Ja cannelloni robiłam raz w życiu - z mięsem, więc ekspertem nie jestem. Może
      pokombinuj z pieczarkami plus warzywa?
    • truscaveczka Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 10:01
      O ja, ja nigdy mięsnego nie jadłam, zawsze wege - albo ser i
      szpinak, albo warzywa mięszanewink
    • anetapzn Ser+ szpinak:) 23.07.10, 10:08
      Szpinak albo mrożony- taki całe liście np. Hortexu albo taki niedrogi, a do
      farszu się nadający idealnie z Lidla lub świeży, jeżeli jest w sprzedaży.
      Szpinak wrzucam do rondla (świeży myję i rozrywam na mniejsze kawałki), podlewam
      odrobiną wody, trochę soli i pieprzu do smaku, dodaję albo ser pleśniowy albo
      biały twaróg- zależy co lubicie. U mnie zdecydowanie wolą z pleśniowym. Na 0,5
      kg mrożonego szpinaku daję ok. 0,15 kg. sera, doprawiam odrobina gałki
      muszkatałowej i dusze. Ważne- musi być dość gęsty do farszu do rurek. Takiego
      samego szpinaku używam do lazani.
    • anetapzn Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 10:10
      No własnie dziewczyny- co robicie z tymi warzywami? Cienko kroicie, trzecie na
      tarce, dusicie? I jakie warzywa? Chyba mnie upał cofnął umysłowo, bo poza
      marchewką nic mi do głowy nie przychodzi.
      • corneliss Re: Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 10:13
        pieczarki drobno pokrojone, starta marchewka, papryka drobno pokrojona, sklejone
        serem zoltym startym w wiorki; mozna tez jajko dodac jako sklejacz, ale tez
        ugotowane, drobno pokrojone
        • anetapzn Re: Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 10:14
          corneliss napisała:

          > pieczarki drobno pokrojone, starta marchewka, papryka drobno pokrojona, sklejon
          > e
          > serem zoltym startym w wiorki; mozna tez jajko dodac jako sklejacz, ale tez
          > ugotowane, drobno pokrojone
          >

          Dziękismile
          • horpyna4 Re: Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 11:27

            Jeżeli masz drobny zielony groszek, to też można dodać. Ale
            rzeczywiście musi być drobniutki.
            • anetapzn Re: Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 11:35
              horpyna4 napisała:

              >
              > Jeżeli masz drobny zielony groszek, to też można dodać. Ale
              > rzeczywiście musi być drobniutki.

              No ok, ale co takie surowe te warzywa wtykać w rurki, czy jakos wcześniej poddusić?
              • corneliss Re: Co robicie z tymi warzywami? 23.07.10, 16:37
                ja podduszam pieczarki z marchewka z odrobina sosu pomidorowego (passaty), aha
                robilam tez z malymi kulkami mozzarelli - ale te dokladalam do miesnego farszu
    • tomelanka Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:03
      nie wiem czy ryba sie liczy wink surowa albo surowa rozmrozona rybe-ja robilam z
      lososia, nie wiem, jak inna-czy sie nada-gesta smietane, sol, pieprzi duuuuzo
      koperku, wymieszac surowe wszystko i napchac w rurki. PYCHA, a na wierzch
      polecam mozarelle jako alternatywe dla zwyklego zółtego
      • truscaveczka Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:08
        Zamiast śmietany polecam serek śmietankowy, almette czy puszysty czy
        co tam smile
      • notka2 Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:17
        u mnie hitem absolutnym jest farsz z mięska mielonego drobiowego
        (raczej nie piersi, bo suche wyjdzie, wtedy trzeba kapnąc ciut
        więcej oliwy) + warzywka, czyli: cukinia, bakłażan (jak się go
        dłużej poddusi to super się rozpada, robi się taki gęsty i klejący i
        skleja nawet mięsko z piersi), dynia, cebulka, można papryke (tylko
        ja trzeba na tarce jarzynówce utrzeć, trzymając skórkę do wierzchu,
        po utarciu skórkę wyrzucamy i mamy parkyrę w postaci czystej smile)
        szczypiorek i pomidoty of kors. W chwili kryzysu (czytaj - głęboka
        zima) można faktycznie pieczarek.
        cukinia, kabaczek, bakłażan, patison, cebulka - w kostkę, jak robię
        z mięskiem, najpierw cebulke podsmażyć z mięskiem, potem warzywa w
        kostkę pokrojone, potem pomidory posiekane (z lenistwa najczęsciej
        pelati z puszki), poddusić nie za bardzo, tzn, mięsko dłużej, a
        potem warzywa krócej, coby nie berdzo rozwalone były - wyjątek -
        bakłażan, fajnie się rozpada.
        No i w rurki nakładać, beszamelem podlać, zapiec.
        Aha, i ja nie daję na wierz sea, beszamel wystarczy, jeśłi już jest
        wyraźne żądanie to mozarellę, fajnie się zapieka.
        moje dziecię touwielbia, więc ten farsz daje do wszystkiefgo -
        lazania, cannelloni, spaghetti, ostatnio też makaron sojowy - boskie
        w wersji na zimno prosto z lodówki, jak się wszystko przegryzie.
        w wersji jarskiej rezygnuję z mięska, tylko trzeba kapkę więcej
        oliwy z oliwek.
        Aha, a dynię też ucieram na jarzynówce, super się mrozi taka utarta,
        pakuję w paczuszki na raz i do zamrażalnika i moje dziecię nie
        głoduje w zimie (bo zakres rzeczy jadalnych ma dość wąski)
        polecam
        • anetapzn Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:41
          notka2 napisała:


          > Aha, a dynię też ucieram na jarzynówce, super się mrozi taka utarta,
          > pakuję w paczuszki na raz i do zamrażalnika i moje dziecię nie
          > głoduje w zimie (bo zakres rzeczy jadalnych ma dość wąski)
          > polecam


          Pomysł genialny i prostu. Nie wpadłam na mrozenie juz startej dyni. A zawsze 4-5
          wielgaśnych dyń dostaje od ciotki z działki i potem problem co z tym robić, jak
          przechowac- ile mozna jeść marynowanąsmile?
          U mnie uwielbiaja placuszki ze startej dyni.
      • anetapzn Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:39
        tomelanka napisała:

        > nie wiem czy ryba sie liczy wink surowa albo surowa rozmrozona rybe-ja robilam z
        > lososia, nie wiem, jak inna-czy sie nada-gesta smietane, sol, pieprzi duuuuzo
        > koperku, wymieszac surowe wszystko i napchac w rurki. PYCHA, a na wierzch
        > polecam mozarelle jako alternatywe dla zwyklego zółtego
        Dzięki na rybe bym nie wpadła.
    • przeciwcialo Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 12:12
      Pieczarki z cebulka udusic, do tego zetrzec ze 3-4 jajka na twardo,
      doprawić i nadziać makaron. Do naczynia żaroodpornego i zalać jakims
      sosem czy serem żółtym i zapiec.
      • anetapzn Dziękuję:)! 23.07.10, 12:39
        Dzięki dziewczyny. Jesteście skarbnicą pomysłów. Przerobię i warzywka i opcję z
        rybkąsmile.
        • monjan Re: Dziękuję:)! 23.07.10, 12:41
          a moze z bobu?
          jak ten farsz do pierogów?
          www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/pierogi_z_bobem/przepis.html
          • anetapzn Re: Dziękuję:)! 23.07.10, 12:48
            monjan napisała:

            > a moze z bobu?
            > jak ten farsz do pierogów?
            > www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/pierogi_z_bobem/przepis.html

            Musze spróbować w pierogach albo naleśnikach. Tylko kurcze jakiś ostry sos by
            się przydał do tego. Może pomidorowy na ostro?
            Ja uwielbiam takie wynalazki, a mam o tyle dobrego męża, że on zje wszystko co
            na niego nie patrzysmile.
            • misself Re: Dziękuję:)! 23.07.10, 16:45
              Do bobu świetnie czosnkowy pasuje smile
              • anetapzn Re: Dziękuję:)! 23.07.10, 17:07
                misself napisała:

                > Do bobu świetnie czosnkowy pasuje smile
                Ooooooooooo dziękismile. Sos ważny, coby za mdłe calościowo nie bylo.
    • cathy_bum Re: Jaki jarski farsz do cannelloni- pomocy !!! 23.07.10, 16:01
      U nas często zjawia się taka wersja: biały ser zmieszany ze startym
      ostrym żółtym i bryndzą/fetą, doprawione mocno czosnkiem. Do tego
      pieprz, sól wedle uznania. Czasem wkrojona też cebulka.
      Oczywiście polane sosem pomidorowym. Dziecię woli taką odmianę od
      mięsnejsmile
    • aganiok32 a obgotowujecie wcześniej makaron? 23.07.10, 18:13
      j.w.
      • misself Re: a obgotowujecie wcześniej makaron? 23.07.10, 19:31
        Nigdy nie obgotowuję ani lasagne, ani canelloni. Zalewam dużą ilością sosu i
        samo mięknie.
        • corneliss Re: a obgotowujecie wcześniej makaron? 23.07.10, 22:58
          jak blanszowalam min. 2-3 min. to mi pekaly prawie wszystkie, a jak pakuje w
          suche to peknie moze ze 2 na 12; wazne zeby mialy troche luzu nie byly
          napelnione na maxa
        • anetapzn Re: a obgotowujecie wcześniej makaron? 24.07.10, 09:10
          Raz obgotowałam, kilka ładnych lat temu, jak zaczynałam moją współprace z tym
          makaronemsmile i to obgotowanie to był najwiekszy błąd- nie sposób było wsadzić w
          makaron nadzienia. Od tego czasu nigdy już nie obgotowałam makaronu, zalewam
          sosem i sam pięknie się gotuje-zapieka razem z farszem.
          • aganiok32 Re: a obgotowujecie wcześniej makaron? 24.07.10, 16:18
            właśnie - ja kiedyś obgotowałam i za nic nie mogłam nadziać.
            Zniechęciłam się tym samym do cannelloni. A dziś zrobiłam bez
            obgotowania i wyszło pyszne. Nic nie popękało, a makaron był taki jak
            trzeba smile Teraz będę częściej robić.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka