Dodaj do ulubionych

Piernik staropolski

26.10.10, 08:57
Jako że do Bożego Narodzenia zostały 2 m-ce, proponuję przepis na piernik staropolski - bo już niedługo czas zrobić ciasto - dojrzewa 6 tygodni smile Bardzo polecam, piekłam w ubiegłym roku, był cudowny. W tym roku zrobię też drugą porcję - na małe pierniczki. Oto przepis (skopiowany z innego forum):
CytatPiernik staropolski

Ciasto przygotowac na ok. 5-6 tyg. przed swietami, piec na 3-4 dni wczesniej. Surowe ciasto musi dojrzewac w chlodnym miejscu (ja trzymam na "parterze" lodówki).

1/2 kg. miodu,
2 szkl. cukru oraz
25 dkg. masla

podgrzewac stopniowo, niemal do wrzenia a nastepnie ostudzic.

Do chlodnej masy dodac:
1 kg. maki pszennej,
3 jajka,
3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w
1/2 szkl. mleka,
1/2 lyzeczki soli oraz
2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.

Ciasto starannie wyrabiamy, przekladamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy sciereczka i odstawiamy w chlodne miejsce.

Pieczenie:

Ciasto dzielimy na 2-3 czesci, rozwalkowujemy i pieczemy na posmarowanej tluszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zalezy od kuchenki, ja podgrzewam piekarnik jakies 10 stopni mocniej i po wlozeniu placka zmniejszam temperature) przez ok. 15-20 min. (zalezy od grubosci placka).
Ochlodzone placki przekladamy podgrzanymi powidlami sliwkowymi (mozna je wymieszac z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciazamy, odstawiamy az "skruszeje" (jakies 3-4 dni). Potem piernik mozna polac polewa lub polukrowac (z lukrem dluzej sie przechowa).
Piernik jest bardzo dlugo swiezy, wystarczy zawinac go w papier lub sciereczke zeby nie obsychal. A zapach, jaki roznosi sie w domu podczas pieczenia ..., od razu wprawia w prawdziwie swiateczny nastrój.

Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dosc "wolna" konsystencje, jak "posiedzi" w zimnie - stezeje i da sie rozwalkowac (trzeba podsypywac maka), jesli jednak ktos doda przy wyrabianiu troche wiecej maki - tez nie bedzie tragerii.
Ja mieszam skladniki mikserem z nasadkami do ciasta drozdzowego (inaczej reka by mi odpadla, zwykle robie z 3-4 porcji). Mikser "wyje" ale jakos idzie ) Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka swiat )
Piernik jest swietnym prezentem swiatecznym, ja kroje go w paski, przyozdabiam
lukrem i ladnie pakuje - rodzinka sie cieszy )

Im nizsza temp. pieczenia (no, nie ma co przesadzac, min: 160stC, max: 190stC),
tym piernik wilgotniejszy;
Obserwuj wątek
        • irenazu Re: Piernik staropolski 26.10.10, 17:44
          Czyżby wyszedł z użycia "piernik Apolki"?Ja,odkąd zaczęłam bywać na tym forum piekę go na każde święta,nie wiem ilu już osobom go poleciłam i nawet już mam wszystkie składniki i w tym tygodniu go zakręcę.Gorąco polecam.Można wyszukać w necie.
              • irenazu Re: Piernik staropolski 28.10.10, 16:12
                No widzisz.A ja na początku mojego tu bytowania zapoznałam się z nim i już więcej nie szukałam dlatego nie wiedziałam,że to to samo.Ale pyszny jest!Bez dwóch zdań!Kiedyś stał gotowy,już przełożony marmoladą od Bożego Narodzenia tak w okolice Wielkanocy w kartonie na dworze i był smakował wyśmienicie,piernikowo.Był to stary piernik,ale na pewno nie zpierniczały.
                • zla_wiedzma Zrobione 31.10.10, 16:57
                  Melduję wykonanie zadania ale mam pytania wink. Czy można go nakryć folią spożywczą ? Bo jak znam życie i moich panów to jak nakryję ściereczką lnianą to zaraz im wpadnie przy wyciąganiu czegokolwiek z lodówki. Pytanie nr 2 czy ta luźna konsystencja oznacza konsystencję podobną do kremu z mleka skondensowanego po ugotowaniu? No może ciut gęstsze i cięższe .
                  • budzik11 Re: Zrobione 31.10.10, 19:31
                    Jak najbardziej, ja bym absolutnie nie przykrywała ściereczką, tylko folią, bo przez te 6 tygodni zrobi się sucha skorupa na powierzchni. W ubiegłym roku mój piernik dojrzewał właśnie pod folią, szczelnie przykryty (w garażu z braku m-ca w lodówce).
                    Tak, po odstaniu w chłodzie stwardnieje tak, że da się go łatwo rozwałkować.
                  • irenazu Re: Zrobione 31.10.10, 19:32
                    Moje ciasto ma dość gęstą konsystencją,ale powolutku wylewa się z gara.Zwykle proporcja mieści się w dwóch wiaderkach po kilogramowych serach na sernik.Wygodne to bo mało miejsca w lodówce zajmuje ustawione piętrowo.Możesz śmiało przykryć folią,a może dopasujesz talerzyk jako pokrywkę.
    • pigula74 Re: Piernik staropolski 19.12.10, 20:06
      dzisiaj po raz pierwszy zajrzałam do miski gdzie czeka na jutrzejsze pieczenie! Nie mogę się już doczekać!Pierwszy raz będę robić ten piernik, próbowałam już od kilku lat ale zawsze zapominałam. Marti mnie tylko to , ze on jest taki twardy w tej misce...
    • brattby Re: Piernik staropolski 21.12.10, 10:38
      zamierzam dzisiaj upiec to cudo, ale w związku z tym, że poprzedni listopadowy (leżakował tylko tydzień) upiekł mi się trochę dziwny (co nie przeszkodziło nam zjeść go w 30 minut), chciałabym się upewnić:
      1. teraz robię tak jak należy, chcę żeby wyszedł mi piernik przełożony jeden raz powidłami. I teraz nie wiem, czy mam upiec jeden placek i przekroić go tak jak biszkopt i w środek nawalić powideł, czy może upiec dwa osobne placki?
      2. czy jedną z warstw przed przełożeniem nasączyć czymś?
      3. czy piec np. w 170 z termoobiegiem czy lepiej w 180 bez (grzałka górna, dolna, obie?)
      Tym razem efekt wizualny musi być bez zarzutu, bo ciasto pójdzie na wigilijny stół teściowej, tak więc proszę o radę smile
      • irenazu Re: Piernik staropolski 21.12.10, 12:04
        Ja z tej proporcji piekę 4 placki(mniej więcej na wymiar blachy z piekarnika).Placków niczym nie nasączam.Po przełożeniu(robię dwa duże z jednym przełożeniem) przyciskam je lekko(ułożone jeden na drugim)-zwykle kładę na nich deskę a na niej dwa soki w kartonach.Na drugi dzień obkrajam boki-to pożarcia natentychmiast,reszta zawinięta w ściereczkę wędruje do kartonu i na taras.Wychodzą m 4 spore pierniki z jednym przełożeniem.Lukruję je już przed jedzeniem.Kiedyś jeden w kartonie leżał ok.3 miesięcy.Był super.
        Moje już upieczone,przełożone i teraz dojrzewają.
        • brattby Re: Piernik staropolski 21.12.10, 12:33
          Aż 4 placki? To one mają być takie cienkie? Na jaką grubość rozwałkować ciasto?
          Świetnie, że wychodzą dwa, jednego będzie można od razu zjeść smile
          nie mam czterech blach, ale dwie tak - mogę upiec dwa na raz, czy lepiej każdy osobno? Rozmiar to taki jak są w komplecie w piekarniku jak się go kupuje? Tak, że pokrywają mniej więcej całą kratkę, na której stoją?
          Strasznie boję się wpadki, wszystkim już obwieściłam tysiąc razy, że w tym roku robię na wigilię pyszny piernik aaaaaaaaaa! big_grin
          • irenazu Re: Piernik staropolski 21.12.10, 16:22
            Piekę po dwa.Moje pierniki mają po ok.3,5-4 cm wysokości,już po przełożeniu marmoladą.Ale my takie wolimy.Możesz mniej rozwałkować i będzie grubszy.A po dociśnięciu i odczekaniu kilku godzin obkrawam boki,przepoławiam i mam takie prostokątne 4 pierniki.
          • budzik11 Re: Piernik staropolski 21.12.10, 17:11
            brattby napisała:

            > nie mam czterech blach,

            Ja mam jedną blachę a piekę 3 placki - jeden po drugim. Nie trzeba mieć 4 blach żeb upiec 4 placki wink

            Rozmiar to taki jak są w komplecie w piekarniku jak się go kupuje? Tak,
            > że pokrywają mniej więcej całą kratkę, na której stoją?

            Ja piekę w prostokątnej formie, ma coś ok. 35/25cm. Wałkuję tak, że dzielę całe ciasto na 3 i rozwałkowuję żeby zmieściło się do formy, ew. trochę rozpłaszczam palcami/dopasowuję.


            • brattby Re: Piernik staropolski 21.12.10, 17:58
              Jeju, wiadomo, że i tak nie upiekłabym czterech na raz chodziło mi raczej o zaakcentowanie tego, czy mogę upiec dwa na raz czy muszę pojedynczo (bo np. opadnie - nie znam się na pierniku smile) właśnie skończyłam sprzątać i biorę się za pieczenie, oby wyszło smile a i jeszcze pytanie, czy wsadzić do już rozgrzanego piekarnika czy do dopiero rozgrzewającego się?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka