Dodaj do ulubionych

Lasagne ze szpinakiem - prosta i tania

13.11.10, 21:20
Lasagne ze szpinakiem
Oczywiście jak to w mojej kuchni - danie proste, nie zabierające dużo czasu, takie które "samo" się zrobi.
Składniki:
szpinak (mrożony lub świeży)
2 serki topione (najzwyklejsze)
kawałek żółtego sera
2- 3 plasterki szynki
płaty makaronu-lasagne
cebula
kostka bulionu (drobiowego)

Przygotowanie:
1. Pokrojoną w kostkę cebulkę delikatnie przyrumieniłam na odrobinie masła.
2. Następnie, na tej samej patelni, na tym samym tłuszczu podgrzałam szpinak, kiedy był już prawie się podsmażył wlałam bulion (kostkę rozpuszczoną w gorącej przegotowanej wodzie). Następnie dodałam do tego wcześniej podsmażoną cebulkę.
3. Wymieszałam a następnie dodałam 2 kawałki serka topionego, żeby zrobił się "sos". Dobrze wymieszałam, żeby się porządnie połączyło (trzeba uważać, żeby serek się nie przypalił).
4. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem i położyłam pierwszą warstwę makaronu. Na to wylałam warstwę sosu ze szpinakiem a na wierzchu położyłam szynkę pokrojoną w kostkę. Na to kolejną warstwę makaronu sos ze szpinaku, szynkę. To była druga i ostatnia warstwa dlatego posypałam to startym na dużych oczkach żółtym serem.
5. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na jakieś 30 minut.
Wyszło smaczne, szybko i co najważniejsze - całkiem tanio wink

Zdjęcia na moim blogu kurka złotopiórka
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka