28.01.11, 12:29
kochane me, potrzebuje przepisu na tani (bo przed wyplata smile) deser, no cos do kawy
tesciowie nas nawiedza w niedziele i cos chcialabym zrobic, ale juz nie wiem, czy nie prosciej kupic cos wink
warunek jest jeden-bez uzycia miksera i lepiej chyba dla mnie i dla przyszłych jedzacych jak nie bedzie to ciasto :]

ps. przejrzalam wyszukiwarke, nic nie znalazlam smile
Obserwuj wątek
    • z_meetropolii Re: deser 28.01.11, 12:50
      hej, polecam ciasto ,którego nie trzeba piec i nei ma mozliwości aby nie wyszło smile

      1 l mleka
      2 duże paczki
      krakersów
      3/4 szkl. cukru
      1/2 l śmietany 30%
      10 dag płatków migdałowych
      3 łyżeczki żelatyny
      1 cukier waniliowy
      25 dag masła
      1 szkl.mąki pszennej
      1 op.budyniu śmietankowego bez cukru
      1 pełna łyżka
      mąki ziemniaczanej
      1 jajko
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego


      Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.
      LUB KUPIĆ MLEKO GASTYŃ KAJMAK ( MASA KRÓWKOWA)

      Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl.mleka dodać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną,budyń,jajko. Roztrzepać.Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim stumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką.Stale mieszając,ugotować budyń i wystudzić.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody.Śmietanę ubić(można z odrobiną cukru) i połączyć z żelatyną. ZAMIAST ŻELATYNY MOŻNA DODAĆ ŚMIETAN- FIX

      Przełożenie ciasta:krakersy-masa budyniowa(zimna)-krakersy-karmel z mleka słodzonego-krakersy-bita śmietana-płatki migdałowe

      W przepisie
      nie podano kiedy dodać masło,ja je dodałam do budyniu kiedy jeszcze był gorący.
      • kr_ka_11 Re: deser 28.01.11, 12:56
        szybkie, tanie i pyszne smile

        Składniki:

        * 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
        * 1/3 szklanki roztopionego masła
        * 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
        * 1 roztrzepane jajko
        * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
        * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
        * szczypta soli
        * 1,5 szklanki mąki

        źródło
        mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html
        ja daje czasem nawet i z 5 bananów (wtedy ciutke więcej masła i mąki 2 szkl.) i tez wychodzi, dodałam raz dodatkowo starte jabłko też było pyszne. roboty prawie zero a wszystkim "podchodzi" smile
        • kr_ka_11 Re: deser 28.01.11, 12:57
          nie trzeba miksera

          W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

          Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

          źródło jw.
    • ka_thy Re: deser 28.01.11, 13:06
      Ciastka francuskie. smile

      Ciasto francuskie z Biedronki - 2 opakowania, bo z jednego to wychodzi maławo, kroimy na kwadraty, na środek każdego kładziemy powidła lub marmoladę, smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem - ja używam cukru brązowego. Pieczemy 10-12 minut w temp. 200-220 stopni. Pycha.

      Ciasto nie musi byc z Biedronki, takie samo jest wielu innych sklepach, ale to z Biedronki ma najlepszą cenę. Aha, nie jest to ciasto mrożone.
      • at.at Re: deser 28.01.11, 13:19
        Ciasto z Biedronki, jak i wiele innych ma w sobie margarynę lub inne wynalazki, ciężko je nazywać francuskim, które bazuje na maśle. Jedyne, które składa się z mąki, masła, wody i octu, bez różnych E, wynalazków i polepszaczy. Tanie nie jest, ale pyszne. Rozmrozić, posmarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem, pokroić na paski, upiec. Wychodzą pyszne paluchy!
        • at.at Re: deser 28.01.11, 13:20
          Jedyne, które składa się
          > z mąki, masła, wody i octu, bez różnych E, wynalazków i polepszaczy

          To ciasto od Bliklego- miało być.
          • mama.rozy Re: oponki:) 28.01.11, 13:28
            od wczoraj sie tym zajadam z dziecmi

            biały ser,tak na oko pół kg,jajko,mąka.wszystko łączysz,tak,zeby była zwarta masa która sie nie klei do rąk i do stołuwinkrozwałkowujesz na grubośc ok.0,5cm(ale to indywidualna sprawa).wykrawasz szklaną koła,w srodku których robisz np.kieliszkiem mniejsze kółka(żeby były oponki).wrzucasz na patelnię z jakimś tłuszczem i chwilę smażysz z każdej strony.jak trochę przestygną to posyp cukrem pudrem.koniec.chwila roboty a ładnie wygląda i szybko zapychawink
      • pabia_a Re: deser 28.01.11, 13:27
        Szarlotka sypana
        Składniki:
        2 szkl. mąki
        2 szkl. kaszy manny
        1 ½ szkl. cukru
        cukier wanilinowy
        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
        1 kostka miękkiej margaryny lub masła
        jabłka świeże lub ze słoika ( na tę porcję daję 2 słoiki)
        cynamon

        Wykonanie:
        Wszystkie suche składniki wymieszać z margaryną w misce, tak jak na kruszonkę. Podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja mieszam jabłka z cynamonem i cukrem wnailiowy). Odcisnąć nadmiar soku. Przygotować tortownice (natłuścić i wysypać bułką tartą). Ułożyć pierwszą warstwę sypką. Na to włożyć starte jabłka. Posypać cynamonem (jesli nie mieszałas wczesniej z jabłkami) Wysypać drugą warstwę i znowu wyłożyć jabłka. Posypać cynamonem. Na wierzch wysypać resztę suchych składników.
        Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 55 min.

        Lub gdy masz blender polecam lekką piankę z mleka skondensowanego
        Składniki:
        1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
        2 galaretki np. truskawkowe
        1 galaretka na wierzch
        herbarniki lub biszkopty
        owoce do dekoracji: brzoskwinie, manarynki, truskawki

        Galaretki rozpuścić w połowie porcji gorącej wody niż na opakowaniu. Gdy galaretka wystygnie i zacznie się już lekko ściągać, ubić mikserem/blenderem mleko skondensowane na pianę.Do zmiksowanego mleka dodać galaretki i jeszcze chwilę miksować. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Wylać mleko z galaretką, ułożyć na wierzchu pokrojone w małe kawałeczki truskawki, wierzch zalać galaretką .Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia.Można pobawić się i użyć kilku kolorów galaretek, wtedy będzie tęczowosmile Można zrobić to w pucharkach wtedy już nie daję biszkoptów.


    • kolor_purpury Re: deser 28.01.11, 13:24
      ryż na mleku- 100g ryżu na 1.5 szklanki mleka, gotować aż z ryżu zrobi się papka- ja dodaję cukru na początku gotowania chociaż są przepisy żeby dodać po ugotowaniu. tanie proste i smaczne
      równie tanim i prostym deserem są budyniowe pucharki: gotujesz budyń i wykładasz do pucharków warstwę budyniu, warstwę biszkoptów, warstwę owoców/dżemu/czekolady- ja lubię wykładać cienkie warstwy w ten sposób deser wygląda ciekawiej i smaki się lepiej przenikają
      możesz też zrobić naleśniki z czekoladą/owocami
      • mama.rozy Re: mamc-ia33:) 29.01.11, 15:54
        jeśli robiłaś kiedyś pierogi leniwe,to ciasto jest podobne.tylko trzeba je rozwałkowac.
        mąki tyle,żeby ser i jajko się nie kleiły w rękach,jak będziesz robic,to po prostu zacznij od mniejszej ilości i dosypuj.ciasto musi swobodnie odchodzic od ręki i od stołu,na którym je rozwałkujesz-w trakcie wałkowania możesz podsypac pod ciasto.trzeba samemu wypróbowac,bo ja mam różny ser(sama robię biały ser i nigdy nie mam tak samo mokrego).w tym przepisie nie ma sie co nie udac,bo nawet moje dzieci stwierdziły,ze te mocniej przypalone smakują lepiej,bo chrupiąwink
        a cukru pudru tyle,ile Ci się sypnie-jak lubisz bardzo słodkie-to dużo.tylko trzeba pamiętac,zeby sypac na już lekko wystudzone oponki-tak po niecałej minucie jest najlepiej.
        my się tym tak zajadamy,ze moje dzieci już wczoraj wieczorem na to patrzec nie mogłysmile
    • a_jednak_wierze Panna Cotta! 28.01.11, 14:30
      Włoski deser panna cotta, pychasmile

      Podgrzewasz do zagotowania się 0,5 litra słodkiej śmietanki tortowej ( lub pół na pół z mlekiem), wrzucasz 1 cukier waniliowy, 3 łyzki cukru zwykłego i rozpuszczone w 0,5 szklanki wody 4 lyżeczki zelatyny. Mieszasz, czekasz az się rozpuści, wlewasz do salaterek 9 wystarczy na 4 średnie) lub pucharków i odstawiasz aż stężenie. Potem wykładasz na talerzyki ( musisz podważyc nożem) albo podajesz w pucharkach jak galaretkę. Podaje sie to z sosem owocowym (każdy jest super), konfiturą, sosem czekoladowym, toffi - tu juz zgodnie z fantazją. Pycha, i wcale ni etakie drogiesmile
    • dwapsyikot Re: deser 29.01.11, 12:45
      na małą tortownicę
      dwa serki danio
      opakowanie żelatyny
      2-3 galaretki w różnych kolorach
      opakowanie rodzynków
      opakowanie migdałów
      galaretki rozrobić z małą ilością wody i po zastygnięciu pokroić w nierówną kostkę
      migdały i rodzynki namoczyć, migdały potem obrać ze skórki i trochę połamać na mniejsze kawałki
      serki połączyć z rorobioną żelatyną, potem dosypać rodzynki, migdały i posiekaną galaretkę i wylać do tortownicy.
      można spód wyłożyć biszkoptami ale niekoniecznie, można też ( po zastygnięciu masy) zalać na wierzchu galaretką. smacznego smile)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka