Dodaj do ulubionych

co robicie na Wielkanoc?

29.03.11, 16:05
Chodzi o menu. To będą pierwsze święta w naszym domu (wyjątkowo nigdzie nie wyjeżdżamy) i nie wiem jak się do tego zabrać. Z Bożym Narodzeniem jest jakoś łatwiej... Wiem na pewno, że musi być barszcz i jajka. W moim domu rodzinnym mazurków się nie robiło, z resztą to chyba żadna rewelacja, ot kruche z jakimś nadzieniem, czy się mylę?
A co poza tym? Podpowiedzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 16:45
      Przyjezdzaja rodzice z Polski, ale mam nadzieje namowic ich na wyciezki zamiast kucharzenia czy siedzenia przy stole. Dla odmiany.
    • budzik11 Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 16:59
      Żurek z jajkiem, sałatka warzywna, jakaś domowa pieczeń (schab albo szynka), mazurek - głównie atrakcja dla dzieci, bo to one dekorują, zresztą smaczny też jest. I babka drożdżowa z bakaliami.
    • dolmadakia Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 17:12
      Pasztet,szynka,pyszny chrzan,małe galaretki z warzywami i np.jajeczkami przepiórczymi.Małe babeczki pieczone w mufinkowych foremkach...ah! uwielbiam Wielkanocsmile
      • marionaud_1 Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 21:36
        Żurek na białej kiełbasce i taż kiełbaska obsmażona z cebulką: na ciepło i zimno. Robione raz do roku, bo pracochłonne: pieczeń wołowa na dziko/ zimno, mazurek z prawdziwym kajmakiem (2 godziny gotowania!), czasami gęś z grochem. Sos chrzanowy i tatarski własnoręcznie kręcony. Same staropolskie i przepyszne rzeczy, bardzo tuczące i niezdrowe. Babka drożdżowa - koniecznie! JAk mnie napadnie (ale to raz na 5 lat) to i babka muślinowa ze starej książki kucharskiej.
        Potem rapacholin.
        • sajolina Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 22:16
          Przede wszystkim serniksmile i jak dla mnie obowiązkowa jest rolada z piersi kurczaka i nadzienia z wątróbki jak do pasztetu, pycha. Do tego biała kiełbaska z ćwikłą i jajka z ręcznie robionym sosem tatarskim. Ale dla mnie menu mogłoby się skończyć na tej roladziesmile)
          • annakate Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 22:46
            paschę! rewelacja, i jest u nas w domu tylko na Wielkanoc, i mazurek czekoladowy

gotowana w domu szynka i potem żurek na wodzie
            galaretka z kurczaka, sałatka albo dwie, biała kiełbaska
            klasyka bufetowa
          • bursztyn9 Re: do sajoliny 31.03.11, 19:52
            a możesz zdradzić jak robisz nadzienie do tej rolady?
      • dorota_11 Re: co robicie na Wielkanoc? 30.03.11, 10:10
        Jak dolmadakia smile tez uwielbiam Wielkanoc - i menu takie samo - a do tego jajka faszerowane w skorupkach, biała kiełbaska pieczona z cebulką, schab pieczony i boczek i szynka wiejska i sernik na zimno, a na obiad kaczka z jabłkami i wołowinka i tort bezowy na deser.... Ale my poscimy 40 dni, a od Wielkiego Piątku do Rezurekcji tym bardziej... Uwielbiam Wielkanoc smile
    • kotwtrampkach Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 23:24
      u mnie był zwyczaj, ze do śniadania powinno być wszystko, co w koszyczku w sobotę wink Czyli trzeba zrobić babkę (ja uwielbiam drożdżową) i chrzan, resztę się kupuje gotowąwink
      A na obiad, I danie to tzw "juha" - żurek z wkładką z pokrojonych w kostkę wszystkich niesłodkich rzeczy ze sniadania - czyli chrzan, twaróg, chleb, wędlina, jajko wink uwielbiałam tę cudaczną potrawę. A drugie i deser to jakiekolwiek wink i tak już nie ma miejsca..
    • ania.rene Re: co robicie na Wielkanoc? 30.03.11, 16:46
      - jajka
      - szynka gotowana
      - szynka wędzona w plastrach
      - kiełbasa swojska na ciepło
      - kiełbasa biała
      - sałatka
      - galart
      - sosy : czosnkowy, ogórkowy, ćwikła z chrzanem
      - chleb

-sernik
      - babka

a tak poza tym to nic z tego nie robię bo idę do rodziców smile
      • marta23t Re: co robicie na Wielkanoc? 31.03.11, 17:28
        U mnie też pierwsze domowe święta ja plus mąż bo w tym roku rodzice moi wyjeżdżają więc na śniadanko się nie załapiemysmile planuję: jajeczka faszerowane, kiełbaska biała, szynka, sałatka jarzynowa, na obiad żurek z kiełbaską i jajem / nadal szukam fajnego przepisu/, pieczony kurczak lub polędwica z czosnkiem pieczona w całości, do tego pyzy i jakaś surówka- lub kapusta modra. no i pewnie zrobię sałatkę farmerskąsmile z ciast jeszcze nie wiem: babka może albo sernik- ale mały bo nie jemy za dużo słodkiego a na lany poniedziałek jedziemy do teściówsmile może zrobię śledzie w przyprawach korzennych z grzybkami i cebulką- niby nie wielkanocne ale zawsze mi się świątecznie kojarząsmile
    • majowa_kotka Re: co robicie na Wielkanoc? 31.03.11, 23:13
      U mnie na Wielkanoc zawsze jest coś, co ojciec nazywa "smażonką" - nie pamiętam składników, ale na pewno jest w tym sporo chrzanu, sera białego, jajek i podsmażonej białej kiełbasy. Nawet Google takiego specjału nie zna big_grin

Właściwie na Wielkanoc nie jemy specjalnych potraw. Jest sporo jajek i mięs, nie ma żurku ani białego barszczu. Z ciast jest zawsze sernik, innych ciast już nie, bo jakoś na wiosnę nam wypada odchudzanie wink

Generalnie Boże Narodzenie obchodzimy bardziej uroczyście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka