Dodaj do ulubionych

szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy

07.05.11, 14:35
No właśnie, już się pojawiły. I kuszą. A ja nie wiem, co z nimi zrobić.

W ubiegłym roku zafascynował mnie po raz pierwszy w życiu świeży szpinak. Wszystko dzięki sałatce pani Doroty, którą teraz można znaleźć w wytrawnym dziale "Moich Wypieków".

W tym roku chciałabym spróbować szparagów i młodej kapusty. Czy macie jakieś sprawdzone, smakowita przepisy, którymi chciałybyście się podzielić?

Dziękuję z górysmile
Obserwuj wątek
    • at.at Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 07.05.11, 21:19
      Szparagi (białe) gotuję po prostu w wodzie, starając się, by główki nie były całkiem zanurzone- gotują się dużo szybciej. Jak dolna część jest miękka, to wyjmuję. Serwuję z ziemniakami i sosem holenderskim, absolutna klasyka smile Acha, szparagi obieram!

      Jeśli chodzi o zielone, to ten przepis jest klasyczny, a ten tutaj, wygląda ciekawie, podobnie jak ten makaron

      Młodą kapustę lekko podduszam na maśle, dodaję jednego pomidora, dużo koperku. Jak kapusta trochę zmięknie, zabielam śmietaną. Uwielbiam!

      Świeży szpinak ma tysiące zastosowań- lekko podduszony z jajkiem i ziemniakami, jako dodatek do pieczonej ryby, surowy młodziutki w sałatce. Tutaj ciekawy przepis, ta sałatka wygląda super, podobnie jak ta
      --
      Kobiety pracujące w domu
    • allija Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 07.05.11, 23:42
      właśnie dziś miałam na obiad kapustę, też mnie skusiła. Ja robie tradycyjnie, tak, jak u mnie w domu sie jadało - zasmażaną. Poszatkowana gotuję z tłuszczem, cukrem, w małej ilosci osolonej wody. Gotuje sie to błyskawicznie niemal. Podsmażam posiekana cebulę i robie zasmażkę z mąki. Wszystko doprawiam potem sokiem z cytryny i dodaję dużo koperku.
      Jemy jako jarzynkę do dania mięsnego.
      Z młodej kapusty smaczne też są gołąbki.
      • klara551 Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 08.05.11, 01:22
        Ja młodą kapustę robię w woku. Najpierw podsmażam drobno pokrojony boczek,cebulę i ze dwa ząbki czosnku. Do woka wrzucam najpierw drobno pokrojone grube części liści i zewnętrzne te ciemnozielone,bo są twardsze i dłużej się smażą.Po kilku minutach dodaję resztę kapusty,solę i mieszając smażę kilka minut bez wody/trzeba mieszać/. Ma być leciutko niedosmażona . Dodaję pęczek pokrojonego kopru,pieprz i mały kubek śmietany 30proc. Pokazała się kapusta o stożkowym kształcie,jest wspaniała. A dodanie zewnętrznych liści powoduje,że gotowa potrawa ma fajny zielony kolor. Szparagi/tylko górna obrana część podaję albo z bułką z masłem,lub w sosem beszamelowym.Dolne twardawe części miksuję po ugotowaniu i dodaję do zupy z młodej kalarepy,marchewki drobno pokrojonego pora,mrożonego groszku i selera naciowego.Warzyw musi być dużo a płynu mało. Taka zupa zabielona śmietaną z łychą pokrojonego kopru i odrobiną tymianku jest boska
    • dzambii Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 08.05.11, 19:52
      Też zachciało mi się szparagów. Kupiłam białe. Obrałam skrobaczką do warzyw. Włożyłam luzem do zimnej wody i gotowałam jakieś 10-15 minut. I wszystkie wylądowały w śmietniku. Składały się wyłącznie z twardych włókien. Niezjadliwe absolutnie. Tylko 2 cm pod główką było miękkie. Z pewnością coś zrobiłam źle, ale co? Miały grubość palca, więc gdybym obierała grubo zostałaby zapałka. Może powinnam wrzucić na wrzątek, może gotować krócej lub dłużej?
      Kiedyś je jadłam i były pyszne. Poradźcie coś, bo mam jeszcze pół pęczka.
      • otterly Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 08.05.11, 19:59
        Wrzucić na wrzątek. Albo jeszcze lepiej - ugotować na parze. Poza tym szparagi już tak mają, że bywają włókniste. Wystarczy polubić tę ich cechę, bo poza tym są pyszne wink Gdnu mi się trafią takie włókniste, to albo miksuję na zupę szparagową, albo zjadam po kryjomu, wyciągając wyssane włókna z ust tongue_out
        --
        lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
        Tak smaku
        w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia [...]
        który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo choćby
    • otterly Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 08.05.11, 20:04
      Młody szpinak dla mnie najlepszy na świecie jest zblanszowany i podsmażony na oliwie z czosnkiem (dosłownie minutkę!). Posypani prażonymi piniolami. Ze świeżą bagietką. Mniam! Ukochane śniadanko.

      Super tez się nadaje do nadziewania cannelloni. Jak wcześniej, tylko z odrobinką śmietany i fetą. Albo kozim serkiem i suszonymi pomidorami.

      No i oczywiście zupełnie surowy. Ostatnio robiłam ze smażoną wątróbką, filetami z pomarańczy i sosem malinowym. Genialne.
      --
      a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką
      chłostą śmiechu zabójstwem na śmietniku
        • mandala934 Re: Po ile są szparagi? 11.05.11, 16:02
          U mnie wczoraj (10.05) szparagi-5zł, kapusta-4zł, no ale ja w zagłębiu szparagowym mieszkam wink
          Kapustę młodą najpierw obgotowuję w osolonej wodzie (wodę wylewam), potem podsmażam z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i cytryną.
          Szparagi gotuję klasycznie w wodzie z solą i cukrem, na talerzu polewam masłem z tartą bułką.
      • vea7 Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 11.05.11, 10:47
        Szparagi, szpinak...mmm... mniam smile

        Szparagi obieram - im grubsze(starsze), tym cieniej, wrzucam do osolonej i lekko posłodzonej wody (wyciąga troszkę goryczkę) i gotuję aż zmiękną. Dorabiam sobie lekki sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, odrobina czosnku (granulowany mniej "wonieje"), kapka cytryny i duuużo koperku. Na talerzu, na liściu sałaty układam wystudzone szparagi, obok ćwiartki pomidora (może też być rzodkiewka, ogórek, co kto lubi), polewam sosem i zajadam ze świeżym pieczywem big_grin

        Szpinak - albo blanszowany na oliwie z czosnkiem i zapieczony pod pierzynką z żółtego sera (ostatnio pół na pół z mozarellą) albo w canelloni.
        Canelloni delikatnie obgotowuję (wiem, że niektórzy tego nie robią, ale ja mam jakiś wewnętrzny imperatyw, ze jak makaron, to gotowaćwink.
        Szpinak po pokrojeniu wrzucam na do garnka z oliwą, na której wcześniej podsmażyłam czosnek, blanszuję, dorzucam fetę i doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową (soli nie trzeba - feta słona).
        W drugim garnku robię sos - najpierw na odrobinie oliwy podsmażam cebulkę (w sumie bardziej duszę - ma być miękka, a nie przypalona), dolewam pulpę pomidorową (mogą być całe pomidory, ale mi się nie chce czekać, aż się rozpadną) i zioła: bazylia, oregano, może być pietruszki trochę.
        Nadziewam canelloni przestudzoną masą szpinakową, układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sosem pomidorowym - na wierzch można posypać ser żółty lub ułożyć pokrojoną mozarellę. Zapiekam, zajadam big_grin
        Świetnie do tego pasuje sałatka z sałaty lodowej, rukoli i pomidorków koktajlowychsmile
        • otterly Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 11.05.11, 11:11
          vea7 napisała:


          >

          > Canelloni delikatnie obgotowuję (wiem, że niektórzy tego nie robią, ale ja mam
          > jakiś wewnętrzny imperatyw, ze jak makaron, to gotowaćwink.

          Jeśli polewasz sosem, nie musisz gotowaćsmile Łatwiej się nadziewa twarde rurki i nie rozciapują się podczas zapiekania. Wyłącz imperatyw i kiedyś spróbuj - nie wrócisz do obgotowywania wink

          PS. Sos powinien być dosyć rzadki, wtedy makaron ładnie napęcznieje, a i skrócisz czas przygotowywania, bo pomidory wystarczy chwilkę poddusić. Ja tam czasem nawet walę prosto z puchy na makaron. Też wychodzi dobrze.
          --
          lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
          Tak smaku
          w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia [...]
          który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo choćby
          • vea7 Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 11.05.11, 12:40
            No to muszę spróbować smile
            Chociaż od kiedy kupiłam mężowi szprycę - szprycowanie rurek szpinakiem to jego (jedyne w przypadku tego dania) zadanie - to nie marudzi już tak bardzo wink

            Sos jest rzadki, bo te pulpy są dość płynne, wiec może rzeczywiście makaron zmięknie... no nic, powalczę w takim razie z imperatywem smile
    • abece_pl Re: szpinak, szparagi i młoda kapusta - przepisy 11.05.11, 23:19
      Szpinak:
      smażę na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Gotuję kopytka, wrzucam je do wysokiego naczynia żaroodpornego, na to - przygotowany wcześniej szpinak, posypuję tartym serem, do tego zioła włoskie, zapiekam. Pyszne smile
      Myślę, że różne wariacje na ten temat w stylu makaron zamiast kopytek są jak najbardziej dozwolone.

      Szparagi:
      Kupuję gotowe ciasto francuskie, kroję na dość duże kawałki, zawijam w nie podgotowane szparagi, ser żółty, szynkę, paprykę.. Zapiekam. Polecam smile
      Czasami też po prostu gotuję szparagi (wolę zielone, niż białe) jak fasolkę szparagową, polewam masłem z bułką tartą i już mam rewelacyjne warzywko obiadowe.
      Znajomy hodowca szparagów powiedział mi, że twarde, włókniste szparagi to szparagi... nieobrane albo niewłaściwie obrane. Ja też mam z tym problem. Czasami wszystko jest ok, a czasami twarde i nic nie poradzisz. Widocznie nie umiem.. wink
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka