Dodaj do ulubionych

muffiny w papierkach :(

28.05.11, 10:24
witajcie,
walczę z takim oto problemem: już drugi raz muffiny przykleiły mi się do papierków, przy odklejaniu sporo ciasta zostaje. Tak w ogóle są dość dobre, jest tylko problem z wygodnym ich zjedzeniem.... Z czego to może wynikać? Jak się tego pozbyć???
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: muffiny w papierkach :( 28.05.11, 12:29
      Może za krótko pieczesz? Mi się zawsze troszkę przykleją, ale tak minimalnie, że widać okruszki na papierku, ale generalnie ładnie odchodzą.
      ------
      Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • marzeka1 Re: muffiny w papierkach :( 28.05.11, 13:58
      Kup sobie foremki do muffinek z silikonu, nic nie przywiera, świetnie wychodzi- to moje odkrycie. Na dodatek można myć w zmywarce, ale i ręcznie łatwo się myje.
      • mary-101 Re: muffiny w papierkach :( 29.05.11, 09:15
        piekłam 25 min, więc chyba wystarczająco?
        mam formę silikonową, tylko jakoś do tej pory nie zastosowałam smile
        • budzik11 Re: muffiny w papierkach :( 29.05.11, 14:41
          To piecz w tej formie - nic się nie przykleja i nie ma problemu. Kiedyś też piekłam w zwykłej z użyciem papilotek - ja myślę, że to może zależeć od 1. zawartości tłuszczu w cieście (muffiny dietetyczne, beztłuszczowe przyklejały się masakrycznie, zwykłe nie), 2. od papieru, z którego zrobione są papilotki - dostałam kiedyś 100szt. w gratisie z formą - dziadostwo, wszystko się do tego przylepiało. A np. Tescomy są fajne, ładnie się odklejają babeczki.
    • agulag76 Re: muffiny w papierkach :( 29.05.11, 10:36
      A jak je studzisz ? Ja wyciągam z formy i studzę na kratce - nie ma żadnych problemów z odklejeniem papilotek
    • kotwtrampkach Re: muffiny w papierkach :( 30.05.11, 00:20
      ja wkładałam papilotki do silikonowej foremki, dokąd ktoś mi nie uświadomił, ze mogę mufiny zapapilotkować już po wyjęciu wink Ładnie wyglądają smilesmile

Kiedyś, gdy posiedziały dłużej, okazało się, ze na drugi dzień rewelacyjnie odchodzą od papierków.
      • anula19801 Re: muffiny w papierkach :( 30.05.11, 08:57
        wystudzone się przyklejają? ciepłe lubią się przyklejać, kiedyś też miałam taki problem, teraz już nie. Może to wina przepisu? Ja trzymam odpowiedni czas w piekarniku, później wyjmuję i studzę w temperaturze pokojowej.
    • otterly Re: muffiny w papierkach :( 30.05.11, 12:30
      Z moich muffinowych doświadczeń wynika, że:
      a/ przyklejają się, jak się je za krótko picze (wczoraj muffiny z truskawkami piekłam prawie 40 min w 180, a i tak nie były mocno spieczone);
      b/ trzeba wyjąć je od razy z foremki;
      c/ papierki z M&S są najlepsze, chociaż z Ikei są najładniejsze wink
      d/ dodaję do nich trochę oleju.
    • taba18 Re: muffiny w papierkach :( 30.05.11, 14:22
      Masz felerne papilotki. Ja kiedyś miałam takie, że zawsze muffinki odchodziły bez problemu, później kupiłam inne (kolorowe na allegro) i ciasto było przyklejone, za nic nie mogłam ich oderwać. Spróbuj kupić inne albo zrezygnuj piekąc w samej formie.
    • agava07 Re: muffiny w papierkach :( 30.05.11, 15:05
      A czy to nie jest swoisty urok mufinów, że trzeba je delikatnie z tych papilotek odklejać?
      Aha, oczywiście podaje się w papilotkach smile
    • ladyjm Re: muffiny w papierkach :( 01.06.11, 10:06
      za malo tluszczu w ciescie? jak kiedys pieklam mufiny dla kolezanki na montignacu (bez ltuszczu wlasnie byly) to fatalnie odchodzily od papierka.
    • ko_kartka Re: muffiny w papierkach :( 01.06.11, 17:20
      Obstawiam, że muszą wystygnąć. Piekłam na okrągło kiedyś otrębowe (Dukanowe, zero tłuszczu) w papierkach z Ikei i na świeżo to można sobie było tylko wylizać papierek, jak ostygnęły, nieco przeschły, to odchodziły bez żadnych problemów.
      • mary-101 Re: muffiny w papierkach :( 03.06.11, 11:09
        też w końcu doszłam do wniosku, że muszą się dłużej studzić. ale na ciepło są takie dobre ...smile
        • misself Re: muffiny w papierkach :( 06.06.11, 21:29
          mary-101 napisała:

> też w końcu doszłam do wniosku, że muszą się dłużej studzić. ale na ciepło są t
          > akie dobre ...smile

Muffiny są z proszkiem, polecam jednak wystudzić, niezdrowo jeść proszkowe na ciepło smile
    • pies-li-kot Re: muffiny w papierkach :( 08.06.11, 09:11
      Zależy od papierków. Bez znaczenia, czy zajada się ciepłe, czy zimne muffiny - powinny odklejać się bez problemu. Mam firmy Zenker i FMprofessional - kupione w zwykłym sklepie.
      Jadłam kiedyś u znajomych muffiny - papilotki śliczne, w kwiatki - co z tego, skoro pół ciasta zostawało w papierku i nie było sposobu, żeby je odkleić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka