Dodaj do ulubionych

Wasze hity kulinarne na Świeta

10.12.11, 22:34
Witam,

szukając pomysłu na dania świąteczne pomyślałam ,ze fajnie byłoby gdybyście podzieliły się swoimi hitami . Skoro hit to potrawy sprawdzone i przetestowane wielokrotnie . Chciałabym aby na moim stole świątecznym były same samołyki , takie , których na co dzień się nie gotuje. Marzy mi się przepis na pyszny pasztet , przy tym nie za bardzo skomplikowany.
Na forum są osoby z całej Polski ,różne wiekiem , więc myśle ,że będzie to fajny przegląd .
U mnie młodsza córka jest fanką zupy grzybowej z kluseczkami .
Aby ją wzbogacić oprócz suszonych grzybków, dodaję borowiki , podgrzybki , które z myślą o świątecznej zupie zamrażam w całości . A grzybki mam niezwykle aromatyczne bo zbierane na podlasiu w Hajnówcesmile
Pozdrawiam
julk_a33
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 10.12.11, 23:04
      U mnie hitem są gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i grzybami, zapiekane w maślano-śmietanowym sosie. Mniam!
      Drugim hitem są pierogi z kapustą i grzybami, ale nie gotowane i nie odsmażane, ale wrzucane surowe na głęboki olej. Chrupiące, aromatyczne. Pyszne!
      • sajolina Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 11.12.11, 00:58
        A możesz podać przepis na te gołąbki? Ode mnie są śledzie:

        Przepis na śledzie w chrzanie z jabłkami:

        Filety śledziowe (matijasy) - opłukać w zimnej wodzie i jeśli są mocno słone, to namoczyć z godzinkę w zimnej wodzie, potem pokroić na nieduże kawałki
        Jabłka - obrać ze skórki i pokroić w kostkę
        Cebula - pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem albo włożyć do mikrofali na 2 min, aż zmięknie (chyba, że ktoś woli świeżą i chrupiącą cebulkę, to nie)
        Chrzan zmieszać ze śmietaną 12% albo 18% (kwaśną), najlepszy stosunek jest 1:1 - słoiczek chrzanu na kubek śmietany, ale najlepiej dodawać powoli i próbować gotowego sosu, czy nie jest za łagodny albo za ostry ( z chrzanem to nigdy nie wiadomo).
        Na półmisku ułożyć kawałki śledzia, posypać cebulką i jabłkami, zalać sosem ze śmietany i chrzanu. Najlepsze są na drugi dzień.

        Ilość składników jest uzależniona od tego, co kto lubi - ja użyłam na 6 filetów, 2 średnie jabłka, 2,5 małe cebulki, słoiczek chrzanu i kubeczek śmietany taki ok 200g.
    • pyzzi Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 11.12.11, 08:26
      Łosoś w galarecie.
      Kawał łososia wkłada się do ciepłego wywaru z warzyw i rybich łbów, płetw itp, krótko gotuje na małym gazie. Wywar trzeba potem sklarować, jest to mnóstwo babrania, ale efekt - przejrzysta galareta.
    • pyzzi Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 11.12.11, 08:52
      Pasztet
      robię z gotowanych, duszonych mięs ( mogą być resztki), dodaję sparzoną wątróbkę, nie więcej niż 1/5, a zamiast bułki daję... gotowane warzywa z rosołu. Wtedy pasztet jest wilgotny,soczysty i nabiera smaku. Jajko można dać, ale i bez jajka też się uda, jest bardziej smarowny. Aha, przyprawy - oprócz pieprzu, soli, ziela angielskiego, dobrze jest dać trochę mięty i odrobinę szałwii. Zmieloną drobno masę zapiekam z orzechami ( pistacje, włoskie, dobre są ziemne) , w środku i na wierzchu.
      Poza tym robię jeszcze coś takiego
      wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1375-piekne-efekty-szynkowarzenia-u-pyzoldy
    • mkaroli Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 11.12.11, 12:49
      Piernikowa zupa z karpia.
      Gotujemy wywar z głowy karpia z włoszczyzną, lekko posolony. Po ugotowaniu do miękkości odcedzamy rybę i włoszczyznę. Do wywaru wkruszamy krajankę piernikową i wrzucamy garść rodzynek. Dosalamy do smaku i doprawiamy lekko octem aby uzyskać smak słodko kwaśnawy. Podajemy z makaronem własnej roboty.
      smacznego
    • antytalentka Kluski z makiem 11.12.11, 17:47
      Nie wyobrażam sobie bez nich nie tyle świąt, co wigilii (a to przecież najważniejszy dzień, prawda?wink )
      Ciasto takie samo jak na kopytka (ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki +jajko+ mąka) pokroić w bardzo malutkie "kopyteczka" i ugotować w osolonej wodzie.
      Masa makowa - przekręcony mak duszę z mlekiem, miodem i bakaliami, a pod koniec wrzucam w to kluski i dokładnie mieszam.
      Jest to potrawa uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie, nieodłącznie kojarząca się z Babcią. Sentyment został do tej pory, nie ma wigilii bez kluseksmile
    • agixo Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 11.12.11, 22:50
      Ja co roku robię zapiekankę. Cieniutkie naleśniki układam jeden na drugim i przekładam kapustą z pieczrkami podsmażone wcześniej. Na to tarty ser, zapiekam i już, Całkiem pyszne
    • budzik11 Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 12.12.11, 19:52
      Piernik staropolski
      mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html
      Makowiec vel strucla makowa (póki nie upiekłam - wydawała mi się niewykonalna)
      mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
      Śledzie w śmietanie - z cytryną, jabłkami i cebulą - śmietana lekko posłodzona
      Nalewka bożonarodzeniowa - wprawdzie zrobiłam w tym roku pierwszy raz, ale czuję, że to będzie hit
      atinabc.blox.pl/2008/11/Nalewka-Bozonarodzeniowa.html
      równiez pierwszy raz będę piec domową wędlinę wg tego przepisu - sprawdzony i zachwalany: kuchniasowy.blox.pl/2011/10/Domowa-wedlina.html
    • aganiok32 Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 15.12.11, 15:44
      podbijam. Julk-aa daj przepis na te gołabki smile
    • alicez Re: Wasze hity kulinarne na Świeta 15.12.11, 15:59
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,131478677,131478677,Co_przyrzadzacie_na_swieta_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka