Dodaj do ulubionych

kartacze, cepeliny

07.01.12, 19:19
Czy macie SPRAWDZONY OSOBIŚCIE przepis na ten specjał. Robiłam kilka razy i wychodziła zupa do wylania, raz mi wyszło, ale nie pamiętam z jakiego przepisu wink
Ewentualnie czy próbowałyście tego:
www.youtube.com/watch?v=oiKc1j9vnnE
Obserwuj wątek
    • karioka1985 Re: kartacze, cepeliny 07.01.12, 19:27
      ja robię z tego:

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87292035,88324931.html
    • budzik11 Re: kartacze, cepeliny 07.01.12, 19:46
      Raz robiłam cepeliny z twarogiem. Wprawdzie zupa nie wyszła, bo się trzymały i nawet miały odpowiedni kształt, ale to straszna papranina. Nie polecę przepisu, zresztą to był jakiś przypadkowy z netu.
    • fantagiro30 Re: kartacze, cepeliny 07.01.12, 20:20
      Nie wiem, czy pomogę, bo proporcje "na oko"... Obieram cały zlew ziemniaków surowych (10 l?), wcześniej gotuję nieduży garnek ziemniaków ( mniej więcej 6 - 8 szt.). Surowe ziemniaki trę w maszynce do ziemniaków, mocno odciskam (w bawełnianej poszewce na poduszkę smile), odciśniętą wodę odstawiam, a gdy się ustoi, zlewam wodę, a skrobia wędruje do ciasta. Jeśli skrobi jest mało, dodaję łyżkę, dwie mąki ziemniaczanej. Ugotowane, zimne ziemniaki przeciskam przez praskę i do ciasta. To wszystko. Nadzienie jak lubisz - moja familia je z mięsem, ja sobie robię farsz z kotlecików sojowych - ale w jednym i drugim musi być duuuużo majeranku.
      • irenazu Re: kartacze, cepeliny 08.01.12, 12:38
        Dobrym sposobem na odciśnięcie ziemniaków surowych jest przepuszczenie ich przez sokowirówkę. I starte i suche. A sok oddzielnie to i łatwo odzyskać skrobię.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka