Dodaj do ulubionych

mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina

09.08.12, 23:47
mam prawie 2,5 metrowego 15letniego beniaminka i sporo kurzu na nim. Kiedyś raz do roku wystawiałam go na deszcz i był dokładnie umyty chociaż liscie miał zawsze matowe. Teraz nie mam już mozliwości wystawiania go a poza tym chciałabym, aby był błyszczący. Oczywiście przy tych rozmiarach mycie listko po listku nie wchodzi w grę. Macie jakis sprawdzone sposoby? Wolałabym nie eksperymentować.
Obserwuj wątek
    • paartycja Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 10.08.12, 06:42
      no ja przy podobnych rozmiarach myję listek po listku,z pomocą męża big_grin
      myję piwem wtedy liście pięknie błyszczą i nie kurzą się tak szybko
      • hre_up Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 10.08.12, 08:15
        Ja swojego kiedyś wstawiłam normalnie pod prysznic i przeżył. Z tym, że natrysk był ustawiony na ten najbardziej "rozpryskujący" jeśli można tak powiedzieć. Oczywiście ciśnienie wody też niezbyt duże, no i doniczkę zasłoniłam folią, tak żeby nie zrobiło się w niej błoto.
    • niebieska.maupa Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 10.08.12, 08:28
      Ja mojego traktuję zimnym prysznicem, znosi to z godnością, ale mój ma jakieś 1,80m. , i prościej go przenieść do łazienki.
    • fruzia80 Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 10.08.12, 10:50
      Wiosną wystawiam na taras i opłukuję wężem ogrodowym łącznie ze wszystkimi pozostałymi kwiatami, jakie mam w domu. Potem w butelce ze spryskiwaczem rozrabiam wodę z piwem (proporcje mniej więcej 10:1) i psikam tym kwiaty. Pięknie się wszystkie błyszczą. Grunt, to nie nalać za dużo piwa, bo się potem kwiaty kleją. W tym roku mojego benjamina, skróciłam o ok. pół metra, poprostu poobcinałam najwyżej wystające gałęzie.
      • uhuhuh Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 23.11.12, 14:50
        Najlepiej na wąż ogrodowy założyć jakąś końcówkę zraszającą o łagodnym strumieniu wody.
    • budzik11 Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 10.08.12, 11:04
      Ze sposobów, które znam, chociaż nie próbowałam (ja swojego czyszczę listek po listku):
      - woda z mlekiem (w proporcjach 50/50)
      - woda z piwem (j.w.)
      - kupne spraje/aerozole czyszcząco-nabłyszczające, ja mam chyba Pokon, ale mam wrażenie, że mojemu beniaminkowi liście po nim opadają więc akurat jego nim nie traktuję.
      • mojeskarby1 Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 12.08.12, 09:14
        Moje też żółkną co jaki czas go podlewacie?
      • kasiek-kd Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 23.11.12, 15:31
        "- woda z mlekiem (w proporcjach 50/50)
        > - woda z piwem (j.w.)"

ABSOLUTNIE!
        to takie ogrodnicze zabobony
    • kasiek-kd Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 23.11.12, 15:30
      postaw go na terakocie,
      albo rozłóż folię a na niej brudne reczniki/koc - tak zeby w nie wsiakała woda
      i spryskaj rosline solidnie rozpylaczem - tak, zeby kapało
      pracochłonne, ale efekt da;
      a potem, czysta, odkurzoną roślinę mozesz delikatnie potraktować nabłyszczającym preparatem np firmy substral (dział ogrodniczy w markecie)

kilka lat miałam serwis kwiatowy w biurowcu - rozwiązanie sprawdzone smile
    • lirio Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 24.11.12, 19:05
      Mnie uczono, że roślin domowych się nie nabłyszcza, kwiaty cięte w bukiecie można nabłyszczać bo to ich "ostatnia droga".
      Jakoś nie wierzę, że nabłyszczacz (czy naturalny, czy sztuczny) nie zaklajstruje liści i nie utrudni normalnego ich funkcjonowania.
      Poza tym posmaruj kartkę piwem, połóż w pomieszczeniu i zobacz jak wygląda po tygodniu - kurzołap.
      Rośliny wstawiam pod prysznic kilka razy do roku.
      • anika_ic Re: mycie/nabłyszczanie fikusa beniamina 25.11.12, 00:31
        Zgadzam się z lirio, a nawet jestem przeciw nabłyszczaniu roślin doniczkowych, jako że sama ich kiedyś omal w ten sposób nie wykończyłam smile. Gdy zobaczyłam co się dzieje zmywałam wszystko pod prysznicem i ręcznie.
        Obecnie stosuję metodę rękawiczki bawełniane + woda na rośliny, które nie lubią być traktowane prysznicem (np. na zamioculcas zostają ślady po wodzie), prysznic na juki i draceny oraz szczotka-trzpiotka na ... fiołki i inne kosmate liście, których nie wolno moczyć smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka