Dodaj do ulubionych

Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jajek

31.08.12, 10:41
Mam świeży szpinak i szukam przepisu na makaron lub naleśniki (ew. coś innego na obiad), ale wszędzie znajduję przepisy z serem. Nie mogę jeść serów ani jajek. Zastanawiam się czy da się bez nich przyrządzić coś zjadliwego ze szpinakiem...Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 10:46
      Ser, śmietanę lub jajka dodaje się do szpinaku po to, żeby nie był wodnistą breją. No, ser i śmietana też dają charakterystyczny smak, każde inny. Musisz znaleźć coś, co zetnie trochę ten szpinak, żeby był gęstszy.
    • kk345 Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 11:57
      A nie możesz po prostu podsmażyć szpinaku z czosnkiem i przyprawami i wymieszać z makaronem?
    • peggy_su Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 14:15
      Czyli jogurtu, mleka też pewnie nie możesz? Do szpinaku dodaje się produkty mleczne (mleko, jogurt, ser) ewentualnie jajko, bo szczawiany w szpinaku zawarte "wypłukują" z organizmu wapń. Ale jeśli sobie ten wapń inaczej uzupełniasz to nie ma problemu.
      Jeśli chodzi o kwestie smakowe szpinak można doprawiać też cytryną i podobnoż białym winem.
      Ja jadłabym też lekko osolony, podany z łososiem - mniam.
      • kotwtrampkach Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 03.09.12, 23:32
        peggy_su napisała:

> Do szpinaku dodaje się produkty mle
        > czne (mleko, jogurt, ser) ewentualnie jajko, bo szczawiany w szpinaku zawarte "
        > wypłukują" z organizmu wapń. Ale jeśli sobie ten wapń inaczej uzupełniasz to ni
        > e ma problemu.

a ja żyję w przekonaniu, że działanie szczawianów jest neutralizowane przez pomidory - dorzucałam kilka usmażonych lub trochę ketchupu/przecieru do zielonej brei i miało być ok.. Hmm, ciekawe, skąd to wiedziałam i jak to sprawdzić smile
    • theweroneska Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 14:16
      Mój sposób na szpinak:
      Świeży bądź mrożony zawsze przyprawiam tak samo: podsmażam na maśle z oliwą, dodaję dużo przeciśniętego przez praskę czosnku, sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny i startej skórki cytrynowej (pamiętaj żeby sparzyć cytrynę przed starciem skórki). To moja baza. Ja szpinak serwuję:
      1. Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem (najlepiej kiedy jest w środku ser, ale bez niego również są smaczne). Jeśli użyjesz do tego mrożonego szpinaku, to najpierw go rozmroź i porządnie odsącz.

2. Penne ze szpinakiem (do sosu dobrze pasuje ricotta albo mascarpone) przykro mi, że nie wolno Ci jeść sera, ale i tak będę o nim pisać, może ktoś inny skorzysta smile

3. Teraz banał! Zapiekanki. Na bułeczkę kładziemy szynkę, szpinak (bądź po mojemu "spinacz"), pieczarki podsmażone z cebulką, ser (wybacz, ale nie potrafię żyć bez sera, ale nie musisz go używać). Tak na prawdę kombinacji jest mnóstwo, ja kładę na zapiekanki wszystko co znajdę w lodówce smile W sumie w bez-serowej zapiekance fantastyczny byłby na górze boczek, który podczas pieczenia się zrumieni, puści tłuszczyk i doda smaku. W każdym razie zapiekanki do pieca i po 15minutach jedzonko palce lizać.

4. Burgery drobiowe ze spinaczem smile Mięso doprawiasz jak normalne mielone, ale dodajesz odsączony szpinak smile nawet mężczyźnie przemycisz szpinak w takim wydaniu.

5. Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, zawijane w boczek i zapieczone w piekarniku.

Na tą chwilę tyle spinaczowych pomysłów. Pozdrawiam i powodzenia smile
      Weroneska wink
    • shachar Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 14:31
      poszukaj w przepisach szpinak z ciecierzycą
    • taba18 Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 15:58
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi!smile Brzmią smakowiciesmile Niestety nie mogę jeść niczego co powstaje z mleka, jajek i glutenu. Ze szpinakiem już się uporałam - podsmażyłam czosnek, dodałam szpinak, suszone pomidory i oliwki, sól pieprz. Do tego bezglutenowy makaronsmile Naprawdę nieźle smakowałosmile
      • anka-ania Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 17:55
        Fajnie, że już sobie poradziłaś. Ten sam farsz, po ewentualnym zagęszczeniu np. mąką bezglutenową, aby nie wypływał, możesz wykorzystać też do naleśników.
      • miriam_73 Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 19:55
        Koziego twarozku tez nie możesz? Bo to ew. Bbdb się komponuje. Ja lubię lisciasty szpink na sposób podpatrzony kiedyś w Rzymie: zeszklic na maśle cebulę (ja lubię sporo) pokrojona drobno, dodać do tego garść miękkich rodzynek, zabek czosnkui jak to się zblanszuje i zeszklic wrzucić szpink i dusić pod przykryciem, zeby doszedł szpinak. Doprawic solą i pieprzem, można do smaku podlac białym winem (najlepsza jest marsala), lekko odparowac. Można to wykorzystać do nalesnikow, przełożyć tym lasagne.
    • gazeta_mi_placi Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 16:03
      Możesz zrobić z kurczakiem smażonym oraz pomidorami koktajlowymi.
      • horpyna4 Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 16:11
        Ze smażonym wędzonym boczkiem też się dobrze komponuje.
    • mel.la Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 19:31
      A ja polecam indyjskie ziemniaki ze szpinakiem Sag Aloo:

wegan.wordpress.com/category/weganska-kuchnia-i-gotowanie/kuchnia-indyjska/
      Ja kupowalam gotowe ziemniaki ugotowane na pol miekko i pokrojene w kostke. Mozna dodac puszke pomidorow pokrojonych w kostke. Szpinak powinien byc w miare dobrze wysuszony bo kiedys jak dalam drobniutki i mokry albo mrozony bez odciskania wody to wszystko mi sie gotowalo zamiast smazylo smile
    • kol.3 Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 31.08.12, 22:01
      Szpinak plus masło plus czosnek oczywiście sól i pieprz.
    • autumna Re: Szpinak - poszukiwany przepis bez sera i jaje 04.09.12, 11:48
      A znasz stronę puszka.pl? Mają wyszukiwarkę pozwalającą wyszukać dania BEZ określonych składników. Z tym że same bezmięsne.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka