Dodaj do ulubionych

cannelloni mięsem mielonym

13.09.12, 19:28
Witam!
Poradźcie proszę dziewczyny w kilku kwestiach. Po pierwsze czy układając cannelloni w naczyniu żaroodpornym można kłaśc je na siebie warstwami ? Czy każda warstwa musi byc wtedy polana beszamelem ?
Druga sprawa - czy makaron obgotowac przed zapiekaniem czy odpuścic?
Bęe wdzięczna za info.
I
Obserwuj wątek
    • kamelka76 Re: cannelloni mięsem mielonym 13.09.12, 19:42
      Raczej powinno się układać jedną warstwą, a jeżeli już, to na pewno wszystko musi być pokryte beszamelem. Powód jest prosty - bez "wody" makaron nie zmięknie. Natomiast obgotowywanie moim zdaniem nie ma sensu - spróbowałam, i efekt był taki, że to, co pod beszamelem, się rozleciało, a to, co wystawało, stwardniało.
      • polikarpia Re: cannelloni mięsem mielonym 13.09.12, 20:42
        To zależy jakie cannelloni kupisz: niektóre trzeba ugotować inne nie. Na pudełku jest info. Ja kupuję te, których nie trzeba gotować /z lasagne jest tak samo/. Układam zawsze jedną warstwę, w tej kwestii więc nie pomogęsmile
    • niebieska.maupa Re: cannelloni mięsem mielonym 13.09.12, 20:46
      Zawsze układam warstwami jedno na drugi, bo mam małe naczynie i inaczej się nie mieści. Nie obgotowuję, makaron wchłania wilgoć z sosu, tylko musi być cały przykryty - albo beszamelem, wtedy leję na każdą warstwę, a jak mi się nie chce, to całość zalewam po prostu sosem pomidorowym. I na wierzchu żółty ser smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka