Dodaj do ulubionych

Przepis na ciasto potrzebny.

23.09.12, 12:20
Niezbyt biegła jestem w wypiekach, ale okazja jest specjalna- w piątek żegnam się z pracą, chciałabym współtowarzyszy niedoli wink pożegnać jakimś własnoręcznie przyrządzonym ciastem.
Moje kryteria:
- niezbyt skomplikowane
- efektowne (szarlotkę mam opanowaną, ale chodzi mi o coś bardziej niecodziennego)
- niezawodne !!!
- byłoby fajnie, gdyby do tego było niedrogie
- nie z pudełka smile
Znacie takie ciasto?
Obserwuj wątek
    • niebieska.maupa Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 12:58
      Może tort a la szwarcwaldzki?
      Robisz biszkopt z kakao. Przekrawasz na dwie części. Ubijasz kremówkę, dodajesz żelatynę (w wersji trudniejszej) albo jakiś fix to śmietany (w wersji asekuracyjnej). Do tego wiśnie np. z kompotu. Biszkopt przekładasz śmietaną i wiśniami, na wierzchu śmietana i dekoracja dowolna, np. z tych wiśni albo czekoladowych wiórków.
      • w_kuchni Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 23:07
        Sernik:
        nocnakuchnia.blox.pl/2012/03/Obledny-sernik-limonkowo-czekoladowy.html
        albo po prostu beza pawlowej - bardzo łatwa i efektowna: nocnakuchnia.blox.pl/2011/12/Beza-Pawlowej-z-gorzka-czekolada-i-granatami.html

        (Beza na różnych spotkaniach robi absolutną furorę! smile
    • kisia81 Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 00:07
      nie wiem czy to już nie musztarda po obiedzie smile... ale jeśli nawet, to polecam pyszne ciasto 3BIT Szybkie, bez pieczenia i przesmaczne smile
      www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/324-przepis-na-3-bit-
    • ivoncja Tadammmmm! :) 26.09.12, 20:46
      Zrobiłam wczoraj Rafaello!

      https://picasaweb.google.com/lh/photo/2O_K9OMjsLRGUiR7Gpir9tMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

      Służę informacją dokładną- na blachę 25x40 cm na jedną warstwę wchodzi 30 krakersów, w opakowaniu biedronkowych "Pub" jest ich 38. Ponieważ blacha rozszerza się ku górze, pierwszą warstwę krakersów trzeba było dopasować, wpadłam na dziki pomysł, żeby przyciąć je nożyczkami. big_grin I nie uwierzycie- tną się cudnie, kruszy się jedynie ten odcinany paseczek! Oto dowód:

      https://picasaweb.google.com/lh/photo/3gZBe1EOUm0bQIc4BXQTV9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

      Płatków migdałowych nie było, dodałam więc do masy odrobinę aromatu migdałowego do ciast.
      Werdykt: rodzina orzekła: przepyszne, doskonałe, rewelacja!
      I jeszcze jedno- taka blacha na 3 osoby to stanowczo za dużo, nie wiem, kiedy my to ciasto przejemy, trzeba będzie kogoś chyba zaprosić, wysłałabym może Wam po kawałku, co?... big_grin

      Dziękuję pięknie za pomysły!
      • ivoncja Re: Tadammmmm! :) 26.09.12, 20:51
        No i pies z kulawą nogą raczy wiedzieć, czemu mi zdjęcia nie weszły... sad
        Podam więc do nich linki:
        picasaweb.google.com/lh/photo/3gZBe1EOUm0bQIc4BXQTV9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
        picasaweb.google.com/lh/photo/2O_K9OMjsLRGUiR7Gpir9tMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
      • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 21:53
        Korzystałam z tego przepisu:
        www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/172-przepis-na-rafaello-na-krakersach
        Aha, z powodu braku płatków migdałowych do masy wrzuciłam 300 gram wiórków kokosowych (1,5 paczki), a resztę na górę. Po nocy w lodówce krakersy pięknie zmiękły, a masa zgęstniała.
        Mniam, mówię Wam! smile
    • markowskag Re: Przepis na ciasto potrzebny. 06.10.12, 17:36
      Wspaniałe ciasteczka z płatków owsianych. Dwie szklanki płatków owsianych, jedna szklanka mąki, trochę cukru, /ok.pół szklanki/ można dodać trochę miodu . Wymieszać w misce z kostką rozpuszczonego masła / może być również pół kostki masła oraz pół szklanki oleju/. Wszystkie wymieszane, najlepiej ręką, składniki powinny mieć w zasadzie sypką, lekko klejącą się konsystencję. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy połowę lub trochę więcej ciasta, lekko uklepujemy dłonią. Na tę powierzchnię wykładamy ,koniecznie, domowy dżem z czarnej porzeczki, przygotowany bez żel-fixu. Chodzi o to, aby nie było za dużo płynu. Może być również inny domowy dżem lub powidła. Następnie wykładamy resztę ciasta, przyklepujemy dłonią i pieczemy. Po upieczeniu kroimy na drobne kwadraciki, najlepiej takie na raz do ust. W oryginalnym przepisie za przekładkę proponowano daktyle, ale w/g mnie, ciasteczka są mdłe. Z czarną porzeczką najlepsze!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka