Dodaj do ulubionych

za dużo marchwi w kiszonej kapuście

03.12.12, 23:01
Witajcie,
Po raz pierwszy zrobiłam kiszoną kapustę i martwie się czy się uda
dałam za dużo marchwi, teraz jak próbuję soku to czuję smak w zasadzie marchwi
wypiłam trochę sosu, bo mi się wylewał ze słoika, a teraz jak wzięłam sobie dużą łyżkę kapusty na spróbowanie to kapusty jest teraz wiecej niż sosu -

czy nie popsuje mi się ta kapusta? Czy coś teraz mogę zrobić aby ją w razie czego uratować?
i ile czasu trzeba czekać aż sie ukisi,
Czy faktycznie musi stać w chłodnym miejscu? mam do wyboru kuchnia 22 stopni lub lodówka, ale nie wiem ile stopni jest na każdej półce
pozdrawiam
Agata
Obserwuj wątek
      • irenazu Re: za dużo marchwi w kiszonej kapuście 04.12.12, 10:54
        Ja daję ok. 0,5 kg marchwi na 5 kg kapusty. Sok zawsze na początku "rośnie" a potem się wchłania. Możesz ubić mocno kapustę i wtedy powinna być dobra. Zawsze pierwsze trzy dni trzymam w kuchni, codziennie ją "wietrzę" - tzn. mieszam do dna, żeby uleciały gazy. Po trzech dniach jest już ukiszona i zależnie od pory roku wędruje albo do lodówki, albo na taras. Ukiszona musi stać w chłodzie. Nawet mróz jej nie szkodzi. Najwyżej trudniej wyjąć porcję na surówkę.
    • smutas13 Re: za dużo marchwi w kiszonej kapuście 04.12.12, 16:03
      aagata4 napisała:

      > czy nie popsuje mi się ta kapusta? Czy coś teraz mogę zrobić aby ją w razie cze
      > go uratować?

      Trzeba kapustę dobrze ucisnąć, zablkokować - obciążyć spodeczkiem lub dębowymi listewkami, przyciętymi tak, aby mieściły się pod kołnierz słoja. Aby kapusta był chrupka i nie zepsuła się, nad spodeczkiem lub listewkami, zawsze musi być sok.
      Jeśli soku jest mało, można uzupełnić solanką - zimna, przegotowana woda z solą.
    • aagata4 Re: za dużo marchwi w kiszonej kapuście 04.12.12, 20:55
      dzięki za pomoc, zrobię zaraz tą solankę, kapusta chyba jest mocno uklepana bo nie ma bąbelków powietrza, ale mi wystaje ponad wodę,
      już trzy dni minęło ale jeszcze nie jest do końca ukiszona, więc trzymam ją dalej w słoju
      pozdrawiam
      Agata
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka