anetapzn 14.12.12, 10:33 Uwielbimy śledzie, ale nasze przepisy juz nam się opatrzyły trochę. Możecie podzielić się swoimi byle nie na słodko, bez rodzynek etc. Będę wdzięczna. Dobrych przepisów na śledzie nigdy dosyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 11:13 Śledzie korzenne z cebulką w pomidorach. Jeżeli nie możesz kupić filetów korzennych to można zrobić samemu (dokładnych proporcji nie pamiętam, ale gdyby co to poszukam-na pewno potrzebny jest kawałek imbiru, cynamon, liść laurowy). Śledzie przekłada się cebulą zeszkloną na oleju i podduszoną krótko z koncentratem pomidorowym. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 11:20 irenazu napisała: > Śledzie korzenne z cebulką w pomidorach. Jeżeli nie możesz kupić filetów korzen > nych to można zrobić samemu (dokładnych proporcji nie pamiętam, ale gdyby co to > poszukam-na pewno potrzebny jest kawałek imbiru, cynamon, liść laurowy). Jakby ci wpadły w oko proporcje na śledzie korzenne byłabym wdzięczna Odpowiedz Link
marzeka1 Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 11:25 To mój nowy przepis na śledzie, ale zajadamy się tą sałatką, chcę ją też zrobić na Wigilię: 4 solone płaty śledziowe (ale musisz dobrze wymoczyć) 2 ugotowane na twardo jaja 1 czerwona papryka 1-2 plasterki cebuli Wszystko kroisz w kostkę, dodajesz natkę pietruszki, dodajesz pieprz i mieszasz z jogurtem naturalnym. Dla mnie pychota. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 11:23 Pyszne są śledzie z suszonymi grzybami. Robi się tak, jak śledzie w oleju, tylko dodaje się ugotowane i podsmażone z cebulką grzyby(oczywiście drobno pokrojone), Odpowiedz Link
qpiska Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 11:37 Ja uwielbiam sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami. Mąż robi. Pycha Po prostu matiasy pokrojone, buraki ugotowane pokrojone w kostke. Ziemniaki ugotowane w bundurkach, pokrojone w kostkę. Przyprawy, majonez. Czasem dodaje ogórka korniszonego, jabłko. Odpowiedz Link
squirk Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 12:15 Był ostatnio śledziowy wątek na Kuchni, może coś dla siebie wypatrzysz: forum.gazeta.pl/forum/w,77,140322674,140322674,Wasze_najlepsze_sledzie.html Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 15:19 A z pomarańczą może być? Odpowiedz Link
julinka601 Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 15:55 Ja i moja rodzina bardzo lubimy śledzie w śmietanie wg mojej teściowej. Matiasy + 1 śledż solony z mleczem. Śledz solony wymoczyć, sprawić i razem z matiasami pokroić, dodać mlecz, przełożyć cebulką i zalać lekko kwaśną zaprawą /woda z octem/. W dzień Wigilijny przygotowuję sos: śmietana + roztarty mlecz + trochę zalewy ze śledzi , tym sosem polewam wyłożone na talerz śledzie/dodając trochę pokrojonej w piórka cebulki/, posypuję natką pietruszki i podaję z postnymi ziemniakami. Pycha! Odpowiedz Link
lirio Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 15:56 śledzie po japońsku 4 matiasy, 2 jajka na twardo, 1/3 puszki groszku, 1 cebula posiekana w kostkę lub biała część pora pokrojona w cieniutkie plastry i sparzona na sitku, 3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, majonez, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, koperek do dekoracji. Matiasy wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na ręczniku papierowym, pokroić w cząstki, wrzucić do miseczki i zalać olejem na 30-60 minut. Na półmisku rozkładam cząstki śledzia, pomiędzy nie daję ćwiartki jajka, solę, pieprzę. Do majonezu wrzucam cebulkę i ogórki. Polewam śledzie i jajka sosem i posypuję koperkiem. Można też śledzie i jajka pokroić drobniej i zrobić z tego sałatkę. Zazwyczaj robię podwójną, a nawet potrójną porcję. Śledzie w zieleninie. 6 matiasów przygotowanych jak wyżej (olej), ale bez odsączania oleju. Szczypiorek, pietruszka, koperek, drobno pokrojona cebula (może być czerwona), grubo mielony czarny pieprz, opcjonalnie 2 duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę. Matiasy kroję na ok. 2 cm kawałki i traktuję olejem jak wyżej. Natkę, koperek i pietruszkę należy pokroić dość drobno i dodać do śledzi, dorzucić cebulę i pieprz, zamieszać. Jak się przegryzie ok. godzinę podawać. Do tego idealna jest bułka z masłem. śledzie w musztardzie francuskiej 6 matiasów przygotowanych jak powyżej (olej), ale bez odsączania z oleju, cebula pokrojona w kostkę, pieprz, musztarda francuska (2 czubate łyżeczki lub więcej), natka pietruszki. Śledzie wymieszać z musztardą i cebulą, dodać pieprz, zamieszać. Odstawić do lodówki na noc. Podawać z dekoracją z natki pietruszki - ja lubię jak natka jest pokrojona i potrawa jest nią posypana. Odpowiedz Link
irenazu Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 14.12.12, 20:18 Proszę bardzo: 0,5 kg matiasów, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżeczka cynamonu, kilka goździków, kilka ziarenek ziela ang. pieprzu (ja tłukę to w moździerzu), 4-5 pokruszonych liści laurowych, drobno posiekany imbir, tak ze dwa cm średniej grubości. Wszystko razem połączyć i wymieszać ze śledziami. Jeżeli śledzie są bardzo słone to można je trochę wymoczyć, bo potem to raczej się już ich nie moczy. To sprawdzony przepis, smak taki jak śledzi z dzieciństwa a to było już dawno temu. Zresztą sprawdziłam w necie, jak wpiszesz śledzie korzenne to jest to cały przepis na potrawę z kuchni polskiej. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 15.12.12, 21:22 My bardzo polubiliśmy śledzie w sałatce jajeczno porowej. Kilka płatów matiasa 2 pory, białe części 2-3 jajka na twardo majonez + jogurt przywary Por pokroić w talarki i przelać wrzątkiem na sitku. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi jajkami, łyżką majonezu i jogurtu i przyprawami. Masę wymieszać z matiasami pokrojonymi w kostkę. Odpowiedz Link
sajolina Re: Poprosze o przepisy na śledzika nie na slodko 15.12.12, 21:33 Matijasy pod pierzynką chrzanową: pierzynka: z cebuli pokrojonej drobno i sparzonej, pokrojonego w kostkę jabłka i na to chrzan wymieszany ze śmietaną, proporcje wg uznania (śledzie muszą być pokryte w całości cebulą i jabłkiem), zwłaszcza trzeba uważać, żeby sos chrzanowy nie wyszedł za ostry. Jabłko trzeba obrać. Odpowiedz Link