Dodaj do ulubionych

szynka peklowana pieczona

17.12.12, 19:38
macie sprawdzony przepis na taką szynkę? najchętniej peklowałabym w normalnej solibez saletry, ale nie wiem czy się uda. No i jak to zrobić, żeby miała rumianą "skórkę"?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: szynka peklowana pieczona 17.12.12, 19:58
      użyj peklosoli, żeby szynka nie była sina w środku.
      jeśli jest duża, trzeba dodatkowo nastrzyknąć mięso.
      w solance musi leżeć ok. 3 tygodni, więc na święta nie licz.

      żeby miała rumianą skórkę polewaj piwem, albo tłuszczem.
      niektórzy polewają colą lub 7up.
      też dobry patent.
      skórkę zresztą podpiekasz na końcu, czyli najpierw piecz szynkę w rękawie, a na koniec, kiedy już prawie jest dobra, opiekaj skórkę.
      termoobieg powinien sprawę załatwić.
    • lirio Re: szynka peklowana pieczona 18.12.12, 06:44
      Ja też ze spóźnialskich wink Mam zamiar zrobić tą:
      kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html
      nie jest to sprawdzony przepis.
      Jeżeli użyjesz zwykłej soli to szynka będzie jak pieczone mięso - szara. Taką szynkę możesz trzymać w marynacie 1-2 dni i upiec.
      Rumiana skórka - mam zamiar rozciąć rękaw na 10 minut przed końcem i włączyć grilla w piekarniku.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka