Dodaj do ulubionych

sernik przepis - pomocy

26.12.12, 21:44
chcialabym prosic o doprecyzowanie przepisu na sernik . znalazlam taki dosc ciekawy w googlach , wydaje sie dosc latwy , a to bedzie moj sernikowy debiut, wiec mam troche cykora,ze nie wyjdzie.
przepis o ten
w przepisie podane jest ,ze trzeba dodac tluszcz , mam margaryne palme . tylko nie jest okreslone ,czy mam ja dodac roztopiona czy taka rozmieknieta tylko . poradzicie jak mam to zrobic ?
z gory dziekuje . smile
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: sernik przepis - pomocy 26.12.12, 22:28
      Ten przepis wg mnie jest średni. na 1 kg sera tylko 5 jajek to mało. Ja mam przepis na 1,2 kg białego sera (w kostce do przemielenia) do tego 12 jajek, 1/2 masla, śmietana, 40 dkg cukru, cukier waniliowy lub skórka z cytryny, budyń. Poza tym zaraz po wyjęciu gorącego sernika z pieca należy go okroić aby nie opadł pośrodku
    • budzik11 Re: sernik przepis - pomocy 27.12.12, 11:49
      1. Nie ryzykowałabym "dość ciekwych przepisów z googla" na pierwszy raz. Spróbuj np ten: www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny albo ten: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

      2. Wyrzuć tę Palmę, użyj porządnego masła. Wszelkie margaryny są ani smaczne, ani zdrowe.
        • mitta Re: sernik przepis - pomocy 28.12.12, 09:15
          Ja od wielu lat robię wg przepisu z galerii potraw i wiele moich koleżanek też skądś go zna i robi wg niego. Przepis w 100 % sprawdzony. Sernik nigdy nie opada, biorę ser wiaderkowy z biedronki. W przepsie zmieniłam tylko to, że zamiast margaryny używam masła, ilość ciasta wystarcza na dużą blachę, a ilość sera podwajam. Do sernika wcale nie potrzeba dużo jajek - w tym przepisie na kg są tylko 2, ja jeszcze często robię srernik nowojorski i w nim na kg sera są trzy jajka. Tłuszcz zawsze roztopiony, letni.
          Przepis tutaj
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22342051,22342051.html
          A jeśli chodzi o sernik bez spodu - to mi za każdym razem podcieka i z tego powodu nie lubię go robić.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka