Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona- trwałość ?

19.01.13, 10:51
Witajcie. Czy możecie mi powiedzieć, jak długo mogę trzymać kapustę kiszoną, kupioną- z beczki, a następnie przechowywaną w zamkniętym słoiku w lodówce?
Obserwuj wątek
        • horpyna4 Re: Kapusta kiszona- trwałość ? 19.01.13, 12:42
          No, nie wiem... ja pewnie na dłuższe przechowywanie zalałabym przegotowaną posoloną wodą. To samo zresztą dotyczy kiszonych ogórków niezalanych sosem.

          Ale lepiej, żeby wypowiedział się kuchenny fachowiec. Może zapytaj na forum Kuchnia?
        • doral2 Re: Kapusta kiszona- trwałość ? 19.01.13, 18:20
          jak nie przykryta kwasem, to ci wyschnie.
          można zalać osolona wodą, półtorej łyżki soli na litr wody.

          poza tym zamiast kupować chemiczną kapustę w sklepie, lepiej sobie zrobić swoją.
          szatkujesz kapustę, solisz tak jak ziemniaki, łyżeczka cukru, jedna starta marchewka, kminek jak lubisz, jabłko starte jak lubisz, ubijasz w misce dobrze, trzy-cztery dni trzymasz w temperaturze pokojowej, z raz dziennie przemieszasz i po trzech dniach kapusta gotowa.
          przekładasz potem do słoika i trzymasz w lodówce.
          w lodówce miesiąc albo dwa stać spokojnie może.
          ale z doświadczenia wiem, że nie ma szans na tak długie stanie w lodówce, bo rodzina wyżera zanim trzy tygodnie miną.
            • doral2 Re: Kapusta kiszona- trwałość ? 19.01.13, 20:45
              ja robię tak - szatkuję robotem jedną kapustę, tak ok. 2,5 kg, dwie marchewki, wrzucam do plastikowej miski, solę, dodaje cukier (1 lub 1,5 łyżeczki do herbaty), mieszam i gniotę rekami przez jakieś dwie minuty, albo jak mi się znudzi.
              miskę przykrywam ściereczką.
              miska stoi na blacie w kuchni.
              potem jak mi się przypomni i mam czas, to tłukę tłuczkiem do mięsa przez dwie minuty albo jak mi się znudzi. i oczywiście mieszam.
              no chociaż z raz dziennie to mus.
              i tak ze trzy dni.
              oczywiście w międzyczasie próbuję czy jest wystarczająco słona, połowę wyżerając razem z rodziną.
              ma byś słona. tak jak jest słona woda na ogórki małosolne.
              solę zasadniczo na oko, czyli na smak.
              z każdym dniem kapusta robi się mniej słona, za to kwaśniejsza.
              po trzech dniach, a czasem po czterech lub po pięciu (bo nie zawsze mi się chce i mam czas), przekładam do słoików i trzymam w lodówce..
              i tyle.
              słoików nie zakręcam na zycher, tylko tak sobie czyli byle jak.

              a garnek z glinki raczej nie jest dobrym pomysłem.
              chyba że w środku jest glazurowany.
              • sigrid-1 Re: Kapusta kiszona- trwałość ? 19.01.13, 22:54
                Po co ci kobieto ten cukier, i jak dla mnie to soli za dużo. Kapustę trzeba poszatkować, dodać marchew, i co tam lubisz; jak dodaję kminek, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną w plastry cebulę, czosnek. Na 1 kg kapusty wystarczy 2 dkg soli. Poszatkowaną kapustę z dodatkami trzeba wymieszać, zostawić na godzinę, a potem przekładać do garnka ubijając, np. ręką, lub jakąś pałką. W trakcie ubijania powstaje płyn, który należy zachować, na koniec kapustę zalać powstałym płynem, obciążyć np. talerzykiem, a na to np słój z wodą. Taka kapusta powinna stać około 3 tygodni, może krócej, zależy jak kwaśną lubicie, potem przełożyć do słoi, możną trzymać w lodówce, ale zawsze kapusta musi być zalana płynem z kapusty, jak odparuje, zalać wodą z solą, soli wtedy do smaki.
    • budzik11 Re: Kapusta kiszona- trwałość ? 19.01.13, 14:02
      Ja kupiłam kilo, z beczki, do foliowego woreczka. Oczywiście nie była dobrze ubita, po prostu zawinięta w torebkę. Po tygodniu w lodówce zaczęła podśmiardywać uncertain A kiedyś kupiłam 5kg w wiaderku, nie wiem, czy była mocno ubita (ja jej nie ubijałam), stała nawet nie w lodówce, tylko w chłodnym garażu - stałe ze 4 m-ce i nic jej się nie stało, do końca była smaczna (może odrobinę mocniej się ukisiła, czyli była trochę kwaśniejsza niż na początku).
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka