Dodaj do ulubionych

mrożenie i rozmrażanie

14.02.13, 18:56
Kupiłam mrożony szpinak, żeby pierwszy raz w życiu zrobić i zamrozić sobie na zapas pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. Jadłam takie w restauracji i bardzo mi smakowały. Zwątpiłam jednak, czy o tej porze roku to bezpieczne. Chodzi o mrożenie. Czy pierogi z mrożonego szpinaku można będzie zamrozić? Bo to już będzie drugie mrożenie szpinaku. Wprawdzie po zagotowaniu, ale jednak....
W zasadzie najbardziej pasowałoby mi jeszcze trzecie mrożenie; żeby masa do nadzienia
nie była zbyt ciapiasta, myślałam o jej zamrożeniu przed nadziewaniem pierogów...
Co myślicie o bezpieczeństwie takiego daniawink?
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: mrożenie i rozmrażanie 14.02.13, 20:42
      Tak się zastanowiłam, jak ty wyobrażasz sobie mrożenie samego nadzienia? Oddzielnie kulkę do każdego pieroga? czy może w całości a potem będziesz odrąbywać po kawałku do każdego pieroga?
      Moim zdaniem, kombinujesz zanadto...oczywiście, że można zamrozić pierogi po poddaniu szpinaku obróbce cieplnej albowiem obróbka cieplna niszczy większośc bakterii. A nielicznych tych, których nie niszczy to i tak juz nic nie pomoże, w sensie że wszystko jedno czy jeszcze raz zamrozisz, czy nie, tak myslę.
      Poza tym rozejrzyj sie dokładnie podczas robienia zakupów w marketach i sama zobaczysz, jak obsługa traktuje mrozonki. Sama widziałam mrozone (teoretycznie) pizze leżące przed gablotą przez całe moje zakupy czyli dobrą godzinę. Pracownik, po zwróceniu uwagi, ani myślał przyspieszyć swoją pracę, czy też zmienić jej kolejność. Pizze jak leżały, tak leżały. Myślę, że rozmrożone trafiły do gablot gdzie zmroziły sie ponownie. Ciekawe tylko, czy to pierwszy raz, czy kolejny.
      • misiowazona Re: mrożenie i rozmrażanie 15.02.13, 11:38
        Myślałam o włożeniu masy do foremki na lód. Każda kosteczka będzie osobnosmile Ale może to faktycznie przekombinowane, choć nie lubię klejenia pierogów z nieokiełznaną masą.
        A to, że obsługa sklepowa postępuje niegodziwie z pizzami i tak mnie nie rozgrzesza z zachowania bhp pracy kuchennejwink
    • horpyna4 Re: mrożenie i rozmrażanie 15.02.13, 08:19
      Mrożenie masy bez sensu, lepiej ją zagęścić np. dokładając jeszcze tartego żółtego sera.

      Co do kilkakrotnego mrożenia, to nie szkodzi ono pod warunkiem gotowania (lub pieczenia) między kolejnymi zamrożeniami.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka