novalijka39 12.06.13, 16:50 rozlał mi się na chodnik ( kostka betonowa) olej rzepakowy. Powstały paskudne plamy. Czy da się to czymś szczyścić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiowazona Re: plamy z oleju na chodniku 14.06.13, 10:02 Pierwsze, co mi przyszło do głowy to taki preparat, którym strażacy zabezpieczają wylany olej napędowy na jezdni, ale nie wiem co to jest i skąd to wziąć Odpowiedz Link
inevera Re: plamy z oleju na chodniku 14.06.13, 17:53 Sorbent. Mają to często na stacjach paliw jako środek do sprzątania plam od paliwa. Jest sprzedawany w worach po 10 kilo jak nie więcej, spróbuj więc po prostu wybrać się na stację i uśmiechnąć do kierownika zmiany, żeby użyczył pół kilo Ja tak zdobyłam swój Odpowiedz Link
stara-a-naiwna Re: plamy z oleju na chodniku 14.06.13, 22:06 ooo ale jesteś mądra bo mi kiedyś ciekło z auta i mam teraz usyfiony podjazd (i nawet myślałam, ze to już tak będzie dożywotnio a jak się okazało jest dla mnie jakieś światełko w tunelu) Odpowiedz Link
dolmadakia Re: plamy z oleju na chodniku 15.06.13, 13:10 Jeśli ten sorbent to taki proszek koloru cegły to nie bardzo pomaga,a jeszcze zostawia pomarańczowe plamy chyba,że mowa o czymś innym. Kiedyś w Lidlu był taki płyn -całkiem skuteczny,ale juz od dobrych 3-ech lat go nie widziałam.Jest inny,ale nieskuteczny..Widzę,że takie plamy z czasem same znikają-pewnie woda je wypłukuje. Odpowiedz Link
annakate Re: plamy z oleju na chodniku 15.06.13, 19:17 sklep.glostar.pl/preparat-do-usuwania-plam-oleju,k029,a18.html Odpowiedz Link