Dodaj do ulubionych

Czym skropić biszkopt?

20.06.13, 20:00
Mam zamiar upiec ciasto z truskawkami.Takie tradycyjne:biszkopt+ masa z mascarpone+ truskawki+galaretka na wierzch.Jednak za każdym razem,kiedy robię to ciasto, biszkopt jest suchy.Myślałam aby go czymś skropić zanim wysmaruję go serkową masą,ale nie wiem czym i jak to się robi.Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Czym skropić biszkopt? 20.06.13, 21:31
      sok pomaranczowy z odrobina rumu
    • ka_thy Re: Czym skropić biszkopt? 20.06.13, 22:37
      A jak pieczesz biszkopt? Bo u mnie biszkopt robiony z ubitych białek z cukrem, plus żółtko plus mąka jest zawsze wilgotny. Dodatkowo wilgotnieje od masy serowej. I do sernika na zimno jest w sam raz.
    • piegoosek Re: Czym skropić biszkopt? 21.06.13, 01:43
      Do wiekszego kubka wlewasz goraca wode, do tego sok z cytryny plus troche cukru, jak nie mam cytryny uzywam tez kwasku cytrynowego, rozmieszane nakladam lyzka na biszkopt, na wyczucie, nie za duzo, bo bedzie za wodnisty! Dlaczego ciepla wode? bo wtedy "czuje" gdzie juz polalam smile
    • budzik11 Re: Czym skropić biszkopt? 21.06.13, 10:10
      Ja Ci podam doskonały przepis na biszkopt bez nasączania niczym a mimo to wilgotny i pyszny. Bez mascarpone, ale z kremem ze śmietany (sam się robi)(, z truskawkami i galaretką. Nie trzeba nasączać, bo wilgoć ze śmietany doskonale nasącza ciasto. Jest pyszne, wilgotne, owocowe. Mam zdjęcia z bananami i malinami/agrestem (z truskawkami jakoś nie robiłam zdjęcia).
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/IVX62f0JhOHDtRQmiX.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/T9vNI0h8LIMLXCeU6X.jpg

      A to przepis (przeklejam z innego forum): Biszkopt:
      -4 jaja
      -1 szkl. mąki tortowej
      -1 łyżka mąki ziemniaczanej
      -1 szkl. cukru
      -2 łyżeczki proszku do piecz.
      Krem:
      -2 duże śmietany 18% kwaśne
      -2 cukry wanilinowe
      -2 łyżki cukru
      -truskawki lub brzoskwinie z puszki
      -2 galaretki
      Ubijam białka, do sztywnych wsypuję cukier i ubijam dalej, dodając po jednym żółtku. Do ubitej piany wsypuję przesiane mąki i proszek i lekko mieszam. Przekładam do okrągłej blaszki* z odpinanym brzegiem, wysmarowanej masłem, nie posypanej. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku na złoto, przez ok. 40 min. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odpinam brzeg formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę na bok i spinam formę z powrotem. Na to szybko wykładam śmietanę wymieszaną z cukrem, nakładam górną warstwę ciasta i lekko dociskam. Przykrywam folią aluminiową lub wkładam z powrotem do gorącego piekarnika z otwartymi drzwiczkami, aż ciasto wystygnie. Wykładam truskawki i zalewam tężejąca galaretką.

      *ja robię w prostokątnej dużej balasze ok. 25x32cm. Ciasto jest wysokie, jest go peeełna blacha.
      Największa trudność to przekrojenie gorącego ciasta, ale reszta to pestka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka