Dodaj do ulubionych

Co (jakie przysmaki) grillujecie?

26.07.13, 16:19
A dokładnie chodzi mi o to co poza tradycyjna karkówką, kiełbaskami, ew. kaszanką i plastrami np. cukinii grilujecie. Podpowiedzcie proszę coś. Nasze ubogie skądinąd menu znudziło nam się. Może któraś wdpd ma jakiś sprawdzony przepis na rybę z grilla?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 16:49
      lososia pieke najprosciej, jak sie da
      filet, skora w dol
      odrobina solo i oliwy

      krewetki w postaci szaszlykow
      pstrag w calosci, wypatroszony, troche koperku i cebuli z srodek, sol odrobina maslai calosc w folii alu
    • squirk Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 17:35
      Doświadczenia z grilla z przyjaciółmi - poza standardowymi różnościami są zawijaski z kurczaka/indyka nadziewane tym, co się akurat umyśli, w tackach brokuł, cukinia, papryka, ziemniaki, poza tym kukurydza, skrzydełka w miodzie, czosnku i imbirze, domowe hamburgery, szaszłyki wszystkomające (podawane potem z sałatką w domowych chlebkach pita albo tortillach), yakitori, ananas posypany odrobiną chili, zawinięte w folię banany ze skórką z włożonym w nacięcie kawałkiem gorzkiej czekolady,
      smile
      • anetapzn Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 17:38
        squirk napisała:

        > Doświadczenia z grilla z przyjaciółmi - poza standardowymi różnościami są zawij
        > aski z kurczaka/indyka nadziewane tym, co się akurat umyśli, w tackach brokuł,
        > cukinia, papryka, ziemniaki, poza tym kukurydza, skrzydełka w miodzie, czosnku

        Ok, od strony technicznej jak te skrzydełka w miodzie pieczesz? Na ruszcie czy na jakiejś tacce? Bo miód rozgrzany chyba będzie ściekał...a moze się mylę...
        • roseanne Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 18:22
          skrzydelka sie marynuje kilka godzin, a potem kladzie na ruszcie do pieczenia

          sama skrzydelek nie robie
        • squirk Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 18:25
          anetapzn napisała:

          > Ok, od strony technicznej jak te skrzydełka w miodzie pieczesz? Na ruszcie czy
          > na jakiejś tacce? Bo miód rozgrzany chyba będzie ściekał...a moze się mylę...

          Na tacce ale nie tylko z uwagi na ściekanie, miód się karmelizuje i mocno przypieka, skrzydełka pieką się szybko na szczęście a sporo osób lubi przypieczoną na ciemno miodową skórkę, gdzieniegdzie nawet lekko zwęgloną.
          smile
    • slim.fast Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 26.07.13, 21:29
      Jeszcze cukinie nadziewane mięsem mielonym z indyka + pieczarki + cebulka (nadzienie wcześniej podsmażam), można na chwilę przed podaniem posypać też startym żółtym serem; a także połówki papryki nadziewane pokrojoną cebulą, małymi pomidorkami, oliwkami i serem feta, to wszystko skropione wewnątrz i na zewnątrz oliwą z rozgniecionym czosnkiem, posypane świeżymi ziołami (hyzop, tymianek, cząber, oregano czy co tam jeszcze mam pod ręką w ogródku).
    • kaga9 Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 27.07.13, 16:00
      Uwielbiam ser wędzony (np.rolada ustrzycka pokrojona w grube plastry), po zdjęciu z grilla należy uciapać żurawiną.
    • budzik11 Re: Co (jakie przysmaki) grillujecie? 28.07.13, 21:02
      Poza najbardziej tradycyjnymi - grillujemy boczek w plastrach, paprykę, pieczarki. Dobre sa też banany (piecze się je w całości, ze skórą, aż ta sczernieje, podawać można z lodami).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka