Dodaj do ulubionych

Dobrej jakości patelnia - prośba o radę

23.10.13, 11:19
Witam
Poszukuję dobrej jakościowo patelni z powłoką do której nie przywiera żywność podczas smażenia.
Na rynku jest spory wybór teflonowe, ceramiczne, źeliwne.
Czy możecie polecić coś sprawdzonego ( będę wdzięczna za podanie producenta i rodzaju patelni).
Obserwuj wątek
    • prunio4 Re: Dobrej jakości patelnia - prośba o radę 23.10.13, 11:58
      ostatnio pisza, że teflon jest rakotwórczy.
      aluminium też, to wiadomo od dawna.

      ostatnio przypięta do muru potrzebą, po przymusie wyrzucenia 2 patelni (nie wiem dlaczego przywiązuję się do nich uncertain ) zakupiłam w markecie na promocji, solidnie wyglądającą, średniej wielkości patelnię MG. niejaka MG podpisała swoim nazwiskiem firmę, która produkuje patelnie i noże (może coś więcej) całkiem przyjemnie użytkujące się. jak na swoje bodaj 55 zł patelnia jest ok-nie przywiera.
      • misiowazona Re: Dobrej jakości patelnia - prośba o radę 23.10.13, 12:44
        W Galileo - (program TV chyba na "4") była ostatnio mowa o teflonie. Jakiś naukowiec w laboratorium doświadczalnym twierdził, że nie jest on szkodliwy dla zdrowia po zadrapaniu patelni. Składa się z chloroformu i jakiegoś żrącego kwasu, a więc ze składników silnie szkodliwych dla człowieka, natomiast po połączeniu tych związków chemicznych, powstaje substancja nie posiadająca szkodliwych właściwości. W ramach eksperymentu podgrzewano punktowo powierzchnię patelni palnikiem przemysłowym o bardzo wysokiej temperaturze i nie było zmian fizykochemicznych.
        Kupiłam więc patelnię teflonową, używam do niej delikatnych, drewnianych lub silikonowych mieszaczy, nie myję jej w zmywarce, staram się nie wyjaławiać jej do cna myciem, tj. częściej wycieram tłuszcz ręcznikiem papierowym po uprzednim spłukaniu wodą. Nie przywiera, bardzo mało tłuszczu trzeba by przysmażyć np.cebulkę, podoba mi się.
        • kamunyak Re: Dobrej jakości patelnia - prośba o radę 23.10.13, 12:58
          Być może ale na patelniach teflonowych generalnie kiepsko się smaży. Trudno jest uzyskać np. chrupiącą panierkę czy chrupiące placki, czy naleśniki. W dodatku ich mycie jest raczej dodupne.
          Osobiscie nie lubie patelni teflonowych.
          Mam stare zwykłe patelnie, z jakiegoś stopu a'la aluminium, i one są najlepsze do smażenia. jedna z nich została kupiona jeszcze przez moją mamę od Cyganów (kiedyś sprzedawali na ulicach) i to jest najlepsza patelnia do naleśników.
          Dwie kupiłam sama, w latach 90-tych, za grosze, w normalnym sklepie. W jednej już mi nity poszły w rączce, mąż regenerował, albowiem teraz nie można kupic zwykłej, tzn. zwyczajnej, patelni. Wszędzie jakieś wynalazki.
          Do patelni nie przywierają potrawy jeśli spełni sie jeden warunek - patelnia musi być dobrze rozgrzana. I tyle. Za to potrawy z nich są o wiele smaczniejsze, na teflonie nigdy nie uzyskasz tego efektu. A próbowałam wiele razy, mam 3 patelnie teflonowe. Rzadko ich używam.
    • alicez Re: Dobrej jakości patelnia - prośba o radę 23.10.13, 20:18
      Ja używam patelni granitowych. I już nie chcę innych, są fantastyczne, nie przypalają co sprawdziłam intensywnie gdy wyszłam z domu i zapomniałam wyłączyć gazu pod gulaszem. Wszystko się ładnie wysuszyło ale nie przypaliło smile Są trwałe, można spokojnie łyżką mieszać. Mają dwie wady - cenę i wagę, po smażeniu naleśników mam zakwasy wink
      • prunio4 Re:granitowa patelnia 24.10.13, 09:11
        a ile taka granitowa może kosztować? wrzucisz jakąś fotkętakiego cuda?

        dostałam ostatnio duży, mega ciężki gar - podobno niezniszczalny. ze stali on nie jest, w kolorze grafitowym w środku jakby teflonem kryty. czyżby granit?

        ----/***----/**----/***----/***/----/***
        www.youtube.com/watch?v=s80b9m8S3wI
        • alicez Re:granitowa patelnia 24.10.13, 09:29
          Ja mam patelnie firmy Vinzer, dużą i mniejszą. Oprócz smażenia czy duszenia (ciężka pokrywka) idealnie nadają się do odgrzewanie potraw, nie mam mikrofalówki a w tych patelniach grube dno ładnie trzyma temperaturę i powolutku nagrzewa potrawę. Używam ich kilka razy dziennie (mam dziecko na skomplikowanej diecie) i na powłoce są co prawda ryski ale to nie wpływa na funkcjonalność patelni. Rozważam zakup garnków granitowych ale na razie stan konta nie pozwala smile
    • yaga7 Re: Dobrej jakości patelnia - prośba o radę 24.10.13, 19:14
      Polecam patelnie marki Anolon (już dobrych parę lat, więc linka nie podam) i Circulon - z Circulona mam z tej serii, polecam smile
      Naprawdę nie przywiera i super się czyści, bo też nic nie przywiera.

      Teflonowe miałam, wyrzuciłam. Ceramiczną mam, ale przestałam na niej smażyć, bo przywiera, jak się doda za mało tłuszczu i trudno doczyścić. Żeliwnych nie miałam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka