Dodaj do ulubionych

Faszerowana cukinia - pomysły

25.03.14, 22:17
Kobiety kochane moje forumowe! smile

Czym faszerujecie cukinie czy papryki?

Mam straszną ochotę zutylizować zalegające cukinie, ale nie mam ochoty na farsz z mięsa mielonego. Najlepiej pozbyłabym się również wszelkich węglowodanów, ale jakoś nie mam pomysłu co tam bym mogła włożyć.

Jak wy faszerujcie takie rzeczy?
Może mnie zainspirujecie wink
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 22:44
      Ja za przepisem A. Starmach - fetą rozgniecioną z oliwkami, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem.
      • nostress.ka21 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 22:48
        Brzmi aptetycznie, chociaż ja nie przepadam za oliwkami wink
        Ale wygooglam i może zmodyfikuję.
        Dziękuję!
    • squirk Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 22:52
      Papryki faszeruję mięsem z ryżem, jak gołąbki, i robię do nich sos pomidorowy więc własnymi przepisami Cię nie zainspiruję skoro ma być bez mięsa ale koleżanka wegetarianka faszeruje warzywa aromatycznym ryżem z ziołami, różnymi kaszami, soczewicą z pomidorami, na wierzch daje jakiś odpowiednik sera albo okruchy bułki do zapieczenia na złoto.
      Przypomniałaś mi że mam w lodówce 3 okrągłe cukinie do faszerowania, będą na jutro.
      smile
      • nostress.ka21 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 23:13
        squirk no ja własnie zawsze robiłam z mięsem, często właśnie z ryżem smile
        W lodówce też mi zalegają cukinie, a ja je uwielbiam, ale ile można, dlatego pomysł z faszerowaniem smile

        Chyba zrobię coś na kształ risotto pomidorowego (profanacja dla niektórych), papryka, pieczarki, ryż, sos pomidorowy i tona ziół smile
        • squirk Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 23:32
          To ja polecę coś dla cukiniożerców:
          grubajadzia.blogspot.ie/2011/06/cukiniowy-placek-pynka.html
          albo placki ziemniaczano-cukiniowe np z serkiem, łososiem i koperkiem. Albo zgrillowane grube krążki cukinii zalane aromatycznym olejem jako przekąska (czasem faszeruję je fetą z dodatkami, trochę paprania jest ale efekt świetny). Albo te placuszki - www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html - warto zrobić na zapas, dobrze się mrożą. Albo wstążki z cukinii owinięte wokół krewetek, nabite na szpadki i razem zgrillowane (zamiast krewetek może być mnóstwo innych rzeczy). No i surowe wstążki młodych niedużych cukinii jako część sałatek.
          smile
        • 987ania Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 10:59
          A ja bym zamiast oliwek do fety dała podpieczone papryki (tak upieczone żeby łatwo skórka z nich zeszła).
    • furtive_kitten Re: Faszerowana cukinia - pomysły 25.03.14, 23:13
      Papryki zwykle faszeruję kuskusem ( = węglowodany) albo soczewicą z dodatkiem warzyw (cebula + czosnek + pieczarki + bakłażan, czy co komu żołądek dyktuje) - cukinie tak samo, albo po prostu pieczarkami z cebulą + żółty ser na wierzch.

      Kiedyś wykonałam cukinie z soczewicą i wędzonym łososiem - trochę osobliwe, ale smaczne.
      • ala.creme [...] 02.04.14, 15:04
        Treść postu jest niedostępna.
    • autumna Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 08:55
      A musi być faszerowana? Może peperonata:
      ugotuj.to/ugotuj/-17202029/peperonata+bigos+wloski+/p/
      • horpyna4 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 11:18
        No właśnie, taki "włoski bigos", czy leczo, są najlepsze. I nie trzeba sobie zawracać głowy faszerowaniem.

        Jeżeli jednak ma być faszerowana, to ja też nie jestem wielbicielką farszów mięsnych. Ale faszerować można dosłownie wszystkim. Ktoś tu wspomniał już o soczewicy, może być ciecierzyca, ryż z dowolnymi dodatkami i przyprawami, może być farsz z kaszy gryczanej z grzybami. Po prostu to, co się lubi.

        Myślę, że najwięcej pomysłów na farsze można znaleźć w przepisach na pierogi.
        • nostress.ka21 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 22:45
          Ale ja dziś mam 6 dzień z rzędu cukinię na talerzu smile Uwielbiam, mogę jeść w każdej ilości, ale faszerowanej jeszcze nie było wink
          A "bigos" już był, coś na kształt lecza czy ratatouille też było wink
    • budzik11 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 10:06
      Ja faszeruję tradycyjnie - mięso mielone + ryż, można ew. dodać drobno poszatkowaną kapustę.
      Ale co do utylizacji cukinii - koniecznie faszerowana? Może placki (są bardzo dobre), albo ciasto (naprawdę rewelacyjne, czekoladowe, wcale nie czuć, że to warzywne!)?
      • nostress.ka21 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 22:50
        budzik - już pisałam wyżej, faszerowana bo kolejny dzień z rzędu ją jedliśmy i jutro też zjemy smile

        Ja naprawdę jadam cukinię w przeróżnych kombinacjach, na faszerowaną się uparłam, gdyż strasznie długo nie jadłam. Wyszła smaczna, chociaż oczekiwałam czegoś innego. Jutro będzie powtórka, z pewnymi modyfikacji. I skończę z cukinią na jakiś czas smile

        Swoją drogą - zupę krem z cukinii mogłabym jeść codziennie, tak mi się wydawało jeszcze kilka dni temu, jednak może się przejeść wink
    • mocno.zdziwiona Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 11:29
      Ja nie faszeruję. Najczęściej zjadamy ją jak kotlety schabowe (w panierce), ale ostatnio surową pomieszałam z surowymi pieczarkami, przykryłam i na 15 minut wstawiłam do mikrofalówki. Pyszne wyszło i bez tłuszczu. Można dodać papryki, cebuli czy co tam kto lubi.
    • gorgolka Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 21:06
      1. seszklić cebulkę i selera naciowego, dodać puszkę pomidorów bez skórki, odparować żeby mocno zgęstniało, wkruszyć fetę, dać zioła, można trochę kuskusu, ale nie musi być.
      zamiast fety mozarellę można,

      2. można posiekanym łososiem wędzonym nadziać i zapiec pod serem ,
      • nostress.ka21 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 26.03.14, 22:51
        gorgolka dziękuję za ten pomysł z łososiem, TŻ nie jada ryb (w ogóle! tragedia), ale ja z chęcią spróbuję wink
        • horpyna4 Re: Faszerowana cukinia - pomysły 27.03.14, 09:09
          Można też zrobić zapiekankę, albo wytrawną tartę. Zwłaszcza tarta może być czymś innym.
    • klamkas Re: Faszerowana cukinia - pomysły 02.04.14, 19:58
      Ja w wersji bezmięsnej robię farsz z ciecierzycy, pomidorów, cebulki (doprawić wedle uznania, ja zwykle daję świeżą kolendrę, ewentualnie natkę pietruszki). Albo kasza + grzyby. Albo soczewica + pomidory + jakieś warzywka. Albo kuskus z warzywami.
    • roseanne Re: Faszerowana cukinia - pomysły 02.04.14, 21:04
      mielone z undyka z ryzem
      ryz z soczewuca brazowa lub zielona ( czerwona sie rozlatuje)
      feta

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka