Dodaj do ulubionych

papryka przetwory

01.09.14, 22:01
może ma ktoś jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z papryki? Coś oza papryką konserwową ...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: papryka przetwory 01.09.14, 22:33
      kjagoda napisała:

      > może ma ktoś jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z papryki? Coś oza papryką
      > konserwową ...

      Polecam adżikę (mam przepis ale bardzo fantazyjny więc chyba lepiej poszukać innego), ratatuille/leczo, pieczoną paprykę w oliwie (można też zamrozić w porcjach).
      smile
          • mitta Re: papryka przetwory 02.09.14, 18:54
            Ajvar obowiązkowo (ja już dwa razy robiłam w tym sezonie i wszystko poszło), zamieściłam kiedyś oryginalny przepis z Macedonii, wychodzi pyszny, tutaj link:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138245004,138245004,0,2.html?v=2
            Polecam też pieczoną paprykę. Paprykę się piecze, jak do ajvaru, ściąga skórkę, kroi na większe płaty. Zalewę robię pół na pół z soku z pieczenia papryki i oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku w plasterkach, troszkę octu, cukru, sól - nie podam dokładnych proporcji, ja robię wg smaku. Do słoików, zapasteryzować.
            Ajvar i pieczona papryka najładniej wychodzi z czerwonej. I jeszcze jedno - wypróbowałam, że jeśli do ajvaru zamiast bakłażana dodam tańszą cukinię to nic nie straci na smaku.

            I trzeci sposób najprostszy, ale najbardziej uniwersalny, bo taką paprykę można wykorzystać do wszystkiego. Różnokolorową paprykę (bo ładnie wygląda wink) pokroić w paski i zalać zalewą: na 1 litr wody łyżkę soli i łyżkę cukru. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować ok. 25 min.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka