Dodaj do ulubionych

pomysł na bakłażana z cukinią

26.02.15, 12:18
CHciałabym zrobić proste danie z powyższymi warzywkami. Zaznaczam, że bakłażana nigdy w życiu nie jadłam
Myślałam, żeby zblanszować oba (pokrojone w większe kawałki) na oliwie. Dodać troche soli, pieprzu do smaku na koniec. No i polać np. oliwą smakową na koniec. Posypać np. ziołami prowansalskimi.
Tak zblanszować, żeby były jeszcze trochę twardawe.
Czy ten bakłażan nie zostanie gorzki? Może macie jakiś inny pomysł na mało męczące przyrządzenie tych warzywek?
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 12:27
      Odradzam podsmażanie bakłażana, ponieważ to warzywo zachowuje się jak gąbka, ile oleju wlejesz na patelnię, tyle bakłażan wchłonie.
      Bakłażana można poddusić w wodzie z dodatkiem oleju, czy oliwy, a potem zapiec z innymi warzywami.
      • 22pagoda Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 13:28
        chris - dziekuję, podpowiedz proszę jakiś przepis (mięsny, niemięsny) jak oryginalnie wykorzystać bakłażana przy małym wysiłku...
        • roseanne Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 18:25
          na galerii potraw jest przepis na gruzinskie roladki z orzechami wloskimi, poezja!
          fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html
          moja cukinia, baklazan, cebula i bulwa kopru wloskiego, pokrojone w gruba kostke, z odrobina oliwy i przyprawy prowensalskiej siedzi wlasnie w piekarniku

          uwielbiam tez baklazana pieczonego na ruszcie, badz nawet w piekarniu z gorna grzalka
          cienkie plasterki posmarowane oliwa, na to odrobina zatharu albo choc tymanku i soli
          cukinie tez tak mozna, - a potem z ryzem, albo na kanapke po wystygnieciu
        • chris1970 Re: pomysł na bakłażana z cukinią 27.02.15, 09:10
          W sumie to ja zapiekanki warzywne robię z tego co mam pod ręką. Niedawno byłem na 6 tygodniowej diecie doktor Dąbrowskiej i codziennie robiłem takie zapiekanki. Stałym elementem była cukinia, bakłażan, cebula i papryka czerwona. Do tego zestawu dobierałem różne warzywa, codziennie coś innego dokładałem, kalafior najlepiej pasował do tego zestawienia, brokuł, marchew, pietruszka albo pasternak, seler. Warzywa były duszone w soku pomidorowym. Z przypraw używałem tylko pieprz i zioła, bez dodatku soli.
          Robiłem też nadziewanego bakłażana i cukinię już po zakończeniu diety w fazie przejściowej.
          Nadzienie robiłem z wydrążonego i pokrojonego w kostkę miąższu, do tego dodawałem odrobinę cebuli, mięso z łopatki, ser feta albo pleśniowy, bo ser ładnie zagęszcza masę, do tego sok pomidorowy. Wszystkie składniki dusiłem około 20 minut, nadziewałem wydrążone warzywa, zapiekałem bakłażan 20 minut, a cukinię 30 minut. Takie zapiekanki są bardzo syte.
    • budzik11 Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 14:00
      Fakt, że bakłażan chłonie olej, ale to nie znaczy, że trzeba go lać ciągle, że on musi w nim pływać. jak wciągnie, to i tak się ładnie usmaży. Ja robię tak: cukinię i bakłażana kroję w grubą kostkę, polewam trochę oliwą, solę, przykrywam, duszę (puszczają sporo wody). Do tego wrzucam pieczarki, najlepiej młode, pokrojone na duże kawałki. Duszę, na koniec podlewam śmietaną. Takie duszone warzywa w sosie śmietanowym, doprawione jak lubisz. Bakłażana ani cukinii nie obieram, nie solę przed smażeniem i nie wycieram (nie jest gorzki).
      • shiva772 Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 15:52
        Wpisz w googla gratin z bakłażana i cukinii - łatwe, pyszne, idealne danie na popisową kolację. Ja podpiekam bakłażana i cukinię w piekarniku, potem układam warstwowo te plastry (w brytfannie)z plastrami pomidora ale podstawa to na dno naczynia żaroodpornego dać zeszkloną cebulkę z czosnkiem a na wierzch grubo mozzarelli. Zgłodniałam wink
      • squirk Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 16:28
        budzik11 napisała:

        Bakłażana ani cukinii nie obiera
        > m, nie solę przed smażeniem i nie wycieram (nie jest gorzki).

        Wlecze się za bakłażanem ten mit o jego rzekomej goryczy od lat - przypuszczam, że lata temu faktycznie sprowadzano skądś bakłażany które były gorzkawe więc trzeba było solić, moczyć i co tam jeszcze. Nigdy tego nie zrobiłam, nawet raz, nigdy nie trafiłam na gorzkie bakłażany (są u mnie co kilka dni, zwykle faszeruję albo robię musakę, roladki czy piramidki z mozarellą itp) i nie znam nikogo, kto takiego pecha miał.
        smile
    • pies-li-kot Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 18:10
      A masz patelnię grillową? Warzywa pokrojone w dość cienkie plastry możesz zgrillować i zrobić roladki - z serami typu feta, bryndza (słone). Możesz wcześniej posolić i zostawić - puszczą trochę soku, nie będą takie rozciapciane a zachowają jędrność.
      Albo po prostu udusić, choć tu proszą się do towarzystwa pomidory i papryka, a pomidory zimą nigdy nie będą tak aromatyczne jak latem.
    • wikasik Re: pomysł na bakłażana z cukinią 26.02.15, 22:47
      Ja bardzo lubie nadziewane baklazany. nadzienie w zasadzie dowolne, najprostsze, to mielone mieso, z cebulka, sosem pomidorowym, przyprawami pod koniec pieczenia posypac zoltym serem.
      Cukinia jest znacznie czesciej na naszym stole, przewaznie w postaci leczo, kiedys dostalam od znajomej taka olbrzymia (sama kupuje male, mlode). Pokroilam na plastry i na patelnie, w wersji wypasionej jak kotlety schabowe albo w dieterycznej (mojej) bez tluszczu, a na koniec plasterek zoltego sera i ostra paparyka na smak i kolor.
      • squirk Re: pomysł na bakłażana z cukinią 27.02.15, 01:03
        wikasik napisał(a):

        > Cukinia jest znacznie czesciej na naszym stole, przewaznie w postaci leczo, ki
        > edys dostalam od znajomej taka olbrzymia (sama kupuje male, mlode).

        Polecam przetestowanie takich młodszych cukinek na surowo z dipami albo w długich struganych obieraczką paskach jako dodatek do sałatki, wspaniałe są.
        Na ciepło młode cukinie świetne są w kousa mahshi.
        smile
        • galadriella Re: pomysł na bakłażana z cukinią 01.03.15, 11:43
          > Polecam przetestowanie takich młodszych cukinek na surowo z dipami albo w długi
          > ch struganych obieraczką paskach jako dodatek do sałatki

          A za pomocą tzw. tarki spiralnej, zwanej też spiralizatorem (nie zamieszczam linków bo nie chcę być posadzona o spam, ale wystarczy wygooglać) polecam warzywne spagetti.
          Niestety z bakłażana nie wychodzi, za miękki. Ale twardsze warzywa "spiralizują" się znakomicie do interesująco wyglądających sałatek - ale to młode cukinie najbardziej przypominają konsystencją makaron, wystarczy polać sosem.


    • 22pagoda Re: pomysł na bakłażana z cukinią 28.02.15, 19:15
      bardzo wam dziekuje, wykorzystalam narazie najprostsza opcje (nie mialam czasu na robote) i dodalam pieczarki i smietane, doprawilam ziolami prow i tymiankiem i sola, wyszlo bardzo smacznie,
      ale te pomysli na patelni grillowanej itd... pyycha..... chyba zlece zasianie na dzialce cukini smile
      • squirk Re: pomysł na bakłażana z cukinią 28.02.15, 21:44
        22pagoda napisała:

        > ale te pomysli na patelni grillowanej itd... pyycha..... chyba zlece zasianie n
        > a dzialce cukini smile

        Zerknij na odmianę Tondo Chiaro di Nizza, okrągłe, takie "jednoosobowe", idealne do faszerowania, nie rozpadają się i trzymają kształt a miąższ łatwo wybrać łyżeczką, wspaniałe warzywo.
        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka