Dodaj do ulubionych

sałatka do pracy

13.10.15, 16:40
Czy macie pomysły na sałatkę, którą można wziąć w pojemniczku do pracy i zjeść jako główny posiłek. Bazą powinno być coś treściwego - kasza, makaron, cieciorka. Reszta składników dostępna jesienią i zimą.
Zależy mi na czymś co można jeść na zimno i nie tonie w majonezie.
Pomysły mi się wyczerpały. Męczę sałatkę Tabbouleh na bazie różnych kasz, ale już mi się uszami wylewa.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: sałatka do pracy 13.10.15, 17:21
      lirio napisała:

      > Czy macie pomysły na sałatkę, którą można wziąć w pojemniczku do pracy i zjeść
      > jako główny posiłek. Bazą powinno być coś treściwego - kasza, makaron, cieciork
      > a. Reszta składników dostępna jesienią i zimą.

      Szukałaś przez foodgawker?
      Tu też sporo propozycji - www.kwestiasmaku.com/przepisy/salatki
    • linn_linn Re: sałatka do pracy 13.10.15, 17:41
      Szukaj przepisow z haslem "lunchbox". Jest ich wiele.
      Np.
      lunchblog.pl/przepisy/
      qchenne-inspiracje.blogspot.it/p/blog-page_9.html
      kasia.in/przepis/660.lunchbox-przepisy-na-caly-tydzien-i
    • ana119 Re: sałatka do pracy 13.10.15, 18:31
      Popatrz na blogu codziennegotowanie
    • szarsz Re: sałatka do pracy 13.10.15, 20:31
      Warzywa wszelakie w różnych kombinacjach, krojone grubo:
      sałaty, ogórek, marchewka, papryka, pomidorki koktailowe.... Marchewka nie grubo, marchewkę zeskrobuję obierakiem, w takie długie paski wychodzi.
      do tego coś białkowego (i tłuszczowego), sery: mozarella, pleśniowy, żółty, lub mięsnego lub jajko.
      Na dodatek opcjonalnie orzechy lub owoce (melon, mango, gruszka, kaki, śliwki)
      Przyprawy: ocet w spreju, łyżka oliwy, trochę soli, któreś ze świeżych ziół.

      Jeśli potrzebujesz, dorzucasz albo pakujesz osobno kasze.


      Albo:
      bierzesz największy gar i gotujesz na zapas pełno rattatouille, póki jeszcze sezon na cukinię, paprykę i bakłażana się nie skończył. Na gorąco zamykasz do słoików, po wystygnięciu do lodówki - spokojnie wytrzymuje do dwóch tygodni bez pasteryzowania.
      Wtedy codziennie bierzesz słoiczek + ewentualnie kasza.

      Albo nie sałatka, ale zupa, z kaszą lub soczewicą, na gęsto. Coś w typie krupniku albo minestrone.
    • kittykitty Re: sałatka do pracy 14.10.15, 08:36
      Ja bardzo lubię tę sałatkę - makaron, pierś z kurczaka pokrojona w paski i usmażona/uduszona na patelni, oliwki, pomidory suszone pokrojone w paseczki,ewentualnie kulki mozarelli, odrobina oliwy z oliwek.
    • alhana82 Re: sałatka do pracy 14.10.15, 11:01
      moja ulubiona to fasola czerwona, tuńczyk w sosie własnym, cebula i kiszony ogórek. Do tego sól i pieprz wg uznania. Zamiast tuńczyka może być żółty ser w kosteczkę pokrojony.
      Następna byłaby sałatka gyros: pierś z kurczaka w kostkę obsmażona przyprawiona przyprawą gyros, sałata pekinska, papryka cebula ogórek koserwowy, kukurydza i sos: jogurt+majonez+ketchup.
      Sałatka makaronowa: makaron chiński lub zwykł z warzywami chińskim przyprawionymi na ostro, można dodać mięso obsmażone.
      Sałatka z tortellini: tortellini ogórek zielony, papryka konserwowa i sos jogurtowy
      sałatka z brokułów i wędzonego kurczaka, może być z fasola, albo kukurydzą.
      zapiekanka ryżowa: ugotowany ryż, starty żółty ser, wędlina w kosteczkę, cebula w kosteczkę, kukurydza, groszek, fasola wg uznania, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz i zapiekać 35 min w 180C, aż do zrumienienia. Mi bardzo smakuje na zimno i na ciepło
    • linn_linn Re: bento 16.10.15, 10:45
      zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.it/2014/07/bento-czyli-pudelko-z-posilkiem-do-pracy.html#more
      • lirio Re: bento 17.10.15, 13:05
        No właśnie, zależało mi na waszych przepisach bo w necie jest sam szit. Mam wrażenie, że do lansowania się w korporacjach - nie ma szans, żebym biegała po wyszukane składniki pół dnia. U mnie odpadają takie składniki jak ogórek kiszony, jajka i ryby bo pracuję z ludźmi i nie będę im komory gazowej robić.
    • furtive_kitten Re: sałatka do pracy 17.10.15, 23:25
      Lirio, mam ten sam problem, tzn. w pracy nie moge smierdziec a czesto chce zjesc cos przyzwoitego, niekoniecznie na cieplo.
      Moje typy to:
      1. Zupa!! Zwlaszcza taka, co smakuje na zimno, np. z dyni / zieleniny z kasza jaglana / zieleniny bez kaszy / grzybow / warzyw... itd.
      2. Kuskus/jaglanka/makaron z warzywami duszonymi, bez czosnku
      3. Quinoa!!! (ze wszystkim co nie smierdzi - np. feta, szparagi, szpinak, fasolka, itp.)

      A ze skonczyl mi sie temat, wiec zakoncze moj poemat wink
    • kredka.zielona Re: sałatka do pracy 18.10.15, 13:27
      makaron: lubię rurki lub świderki
      pesto
      pestki słonecznika
      papryka konserwowa (lub pieczona, w oliwie) - bardziej dla dekoracji niż smaku (pokrojona w drobną kostkę)

      spożywam na zimno
    • klamkas Re: sałatka do pracy 18.10.15, 22:18
      Jako lunch biorę cokolwiek - kaszę/ryż z obiadu, gotuję więcej warzyw (prawie nie jemy surowych, więc dodaję trochę do porcji obiadowej), do tego dołączam białko (więcej mięsa/ryby na obiad). Zalewam dobrym olejem, dodaję ziół, suszonych pomidorów. Nie korzystam z przepisów, bazuję na tym co mam i akurat gotuję i co mi smakuje. Czasami w drodze do pracy dokupię jogurt/kiełki, paczkę pestek z dyni czy słonecznika.

      Zafiksowanie na przepisach utrudnia życie. Lepsze są "świadomość" (Co lubię i z czym, co powinnam jeść i dlaczego), praktyka (na co mam czas) i co mogę kupić (co mają w najbliższych sklepach, w tych po drodze, co mogę zamówić.
      • linn_linn Re: sałatka do pracy 19.10.15, 08:15
        Autorce watku, jak widac, "swiadomosc" nie wystarcza. Przepisy sa inspiracja, a nie swieta ksiega. Przy okazji, surowe warzywa mja wiecej wartosci odzywczych, wiec tym latwiej takie salatki przygotowac.
        • kr_ka_11 Re: sałatka do pracy 03.11.15, 16:19
          sałatka z pieczoną marchewką i kozim serem - pyszności
          lepszysmak.wordpress.com/2012/08/15/salatka-z-pieczona-marchewka-i-kozim-serem/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka