Dodaj do ulubionych

Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni

26.01.19, 14:25
Witam, od dłuższego czasu mecze się z czarnymi małymi muszkami w kuchni. Siedzą na suficie i ścianach zostawiając plamy. Próbowaliśmy już wszystkiego, zostały wyłapane odkurzaczem, plamy wytarte, ściany spsikane sprayem odwadobojczym oraz wszystkie zakamarki w kuchni. Na krótki czas był spokój lecz problem za każdym razem wraca. Muszki nie lecą do owoców, śmietnika... Siedzą na suficie. Co z tym zrobić...
Obserwuj wątek
    • wujekpiotrek Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 26.01.19, 14:28
      zapodaj.net/79064765ec5ea.jpg.html
      zapodaj.net/131223b2b30f8.jpg.html
      zapodaj.net/0831413ce2f32.jpg.html
      Zdjęcie z bliska tej muszki
      • irenazu Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 26.01.19, 19:45
        Może to muszki ziemiórki? Nie twierdzę, że na pewno bo nigdy "swoich" nie oglądałam przez lupę a i nie mam porównania co do wielkości Twoich, ale jeżeli masz rośliny doniczkowe to sprawdź, czy po podlaniu nie poruszają się po powierzchni ziemi malutkie drobne białe robaczki.
        • eri22 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 28.01.19, 18:04
          wyglądają na inne, chyba ze to fotografia makro; walcze z ziemiórkami od 2 lat, na jesieni zacząłam wojne - wywaliłam 10 XI wszystkie kwiaty a one dalje latają - powiesiłam kilak lepów na muchy, zmeiniami je, wyłapało sie juz kilak setek sad
          koszmar jakiś
          ale te to iinne..
          to wszystko zmiana klimatu
    • mara78 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 20.11.20, 20:34
      Witam
      Czy problem z muchami został rozwiązany.? U mnie również pojawiły się czarne muszki na suficie w kuchni zostawiające ślady. Codziennie wyłapuje odkurzaczem około 20
      • pagoda22 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 21.11.20, 10:13
        może w tym sezonie który nie jest letni, zalęgły się niewidocznie w jakiejś roślince ....?
        jak wyrzuciłam sukkulenty którymi się nie potrafiłam zaopiekować, to problem zniknął....
        w listopadzie przecież nie ma owocówek?
        • roseanne Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 21.11.20, 17:01
          moze wlasnie to zimorki, czesto przytargane w ziemi doniczkowej
          zolta tasma lepiaca, umieszczona na patyczkach w donicy moze pomoc

najlepiej pomaga calkowita wymiana ziemi - ziemie najlepiej wymrozic lub wyprarzyc, jesli chce sie ja ponownie uzyc w mieszkaniu, ja wyrzucam na ogrodek
    • tilijka123 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 25.11.20, 13:47
      Czy to muszki owocówki? Jeśli tak to pomaga ustawienie w kuchni miseczki z octem jabłkowym wymieszanym z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń.
    • panda321 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 18.11.21, 14:06
      U mojej córki w kuchni też są. Według mnie to jest śmietka. Zrobiłem jej zdjęcia i porównałem ze zdjęciami w internecie. To ona.Problemem jest że żadne pułapki nie działają , a było ich wiele. Ich larwy żerują w korzeniach różnych warzyw na polach. Informacji o tych muszkach jest mało bo rolników interesują tylko larwy z którymi walczą. Muchy te brudzą sufit odchodami i to jest ich żywioł. Poza tym nic ich nie interesuje.Walka trwa.
      • magdamaria123 Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 10.07.22, 19:51
        Mam to samo.tylko muchozol..co robić????
    • citypop Re: Czarne muszki na suficie i ścianach w kuchni 11.12.21, 00:32
      Jeśli to owocówki, to z tego co zauważyłam, żyją często w odpływie zlewu. Wlej kreta, po 15min opłucz ciepłą wodą i pozbędziesz się problemu smile
      • dar61 Muszki w syfonach i w nosie 13.12.21, 23:39
        '...żyją często w odpływie zlewu...'
        To nie są melanogastry.

'...Wlej kre[t, po 15 min.] opłucz ciepłą wodą i pozbędziesz się problemu...'

I tak zabija się kolonie pożytecznych bakterii, specjalnie zaszczepionych preparatami w syfonach, by syfony się nie zatykały i by w nich zanikła woń szamba...

Sterylizacja domu i nas jest ... /// skąd znów ten cukrowy rybik - a masz kapciem, a masz!/// ... niewykonalna, prowadzi wręcz do hodowania w nowych Homo-pokoleniach rzesz ... ///Jadźka - widzisz tego mola, beskurcyję?!/// ... alergików i nadwrażliwców.
        I -czek / -wczyń.
        Naturo, swą powinność czyń.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka