Dodaj do ulubionych

"smalec" z fasoli

21.06.20, 19:59
Cześć WDPD
Chciałam sie pochwalić swoim dziełem w postaci smalcu z fasoli
Bardzo fajny przepis ma jadłonomia.
Smacznego, do tego rzodkiewka albo szczypiorek, pychota!
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 21.06.20, 22:17
      Ha, gratulacje! Puszkę fasoli na tego typu smalczyk nabyłam chyba w kwietniu, w ostrej fazie kuchennej kreatywności. I tak stoi. Ale kiedyś zrobię wink
      • pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 08:00
        kaga9, trzymam kciuki, i jakby co służę hintam, to jeszcze się pochwalę - że zrobiłam nie z puszki, tylko z suszonej fasoli smile
        • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 12:28
          Suszonej namoczonej, tak? Sorry, jeśli zadaję gupie pytania, ale do kuchni dojrzewam późno i mam braki 😉
          • autumna Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 13:09
            Namoczonej i ugotowanej.
            • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 19:40
              Senks. Ma ona jakąś znaczącą przewagę nad fasolą z puszki?
              • roseanne Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 20:47
                Jak gotujesz od zera kontrolujesz ilość soli.
                Przepłukanie na sicie pomaga
                • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 00:15
                  A ok, to istotne. Dzięki.
              • pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:12
                kaga9 - zwykłą "przewagą" jest to że jest po prostu zdrowsza... już nie wdając się w klasyczne dyskusje czy metal z puszki szkodzi czy nie - bo takie dyskusje zawsze prowadzą na manowce....
                • autumna Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:16
                  Da się kupić taką w słoikach. Co do "zdrowotności", nie widzę różnicy. To nie jest produkt wysoko przetworzony - zwykła fasola, ugotowana i zapasteryzowana.
                  • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 12:15
                    @Pagoda, @Autumna - dzięki.

O BPA już wiem.
    • autumna Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 09:00
      Znam, obie wersje świetne (z jabłkami i suszonymi śliwkami), częściej robię tę drugą. Zwykle hurtem i mrożę w pojemniczkach, po rozmrożeniu jak świeże.
      Z kanapkowych smarowideł na Jadłonomii świetny jest też paprykarz jaglany, tu mrożenie odradzam, dziwnie traci przyjemną smarowną konsystencję, tu tylko pasteryzacja.
      • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 12:31
        Do pasteryzowania, kiszenia etc. jeszcze nie dojrzałam, może w następnym sezonie 🙈
        • roseanne Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 14:38
          kiszenie latwe smile
          paste z fasoli, domowego wyrobu robie od jakiegos czasu
          wzorowane na daniu wloskim - fasola, rozmaryn, czosnek, cebula i oliwa z oliwek

z dodatkiem owocow nie probowalam
          • kaga9 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 00:16
            Rozmaryn 😍 Dodam.
      • pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 09:59
        autumna, dzieki, nie wiedziałam że można mrozić bez ubytków sensorycznych smile
      • pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 10:00
        to może założymy wątek o pasteryzacji? ja bym się chętnie nauczyła
        • autumna Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 11:47
          O pasteryzacji to na bank na forum Kuchnia było wielokrotnie. I artykułów też jest od groma.
          Jeśli masz piekarnik elektryczny, to jest najprostsza i najwygodniejsza forma - tyle że nie wszystkie słoiki tak można traktować, weków z gumkami chyba nie, ale nie podejrzewam, żebyś od tego zaczynała przygodę z przetworami.
          Ja do słoików dotychczas robiłam puree z dyni, pomidory krojone i paprykarz jaglany, poza pojedynczymi wpadkami trzymało się dobrze. Co się tylko da i nie zajmuje za dużo miejsca w zamrażarce, wolę jednak mrozić.
          • pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:28
            autumna, złoto, no nie mogę korzystać z piekarnika zawsze
            a czy masz jakieś rady, np. jakich błędów nie popełniać przy pasteryzacji???

np. w prawdziwym smalcu, jesli sie go chce przechować dłużej w słoiki, nie warto dodawać cebuli albo jabłek bo się szybko zepsuje .... a dokładniej pojawia się jakaś pleśń...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka