pagoda22 21.06.20, 19:59 Cześć WDPD Chciałam sie pochwalić swoim dziełem w postaci smalcu z fasoli Bardzo fajny przepis ma jadłonomia. Smacznego, do tego rzodkiewka albo szczypiorek, pychota! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaga9 Re: "smalec" z fasoli 21.06.20, 22:17 Ha, gratulacje! Puszkę fasoli na tego typu smalczyk nabyłam chyba w kwietniu, w ostrej fazie kuchennej kreatywności. I tak stoi. Ale kiedyś zrobię Odpowiedz Link
pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 08:00 kaga9, trzymam kciuki, i jakby co służę hintam, to jeszcze się pochwalę - że zrobiłam nie z puszki, tylko z suszonej fasoli Odpowiedz Link
kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 12:28 Suszonej namoczonej, tak? Sorry, jeśli zadaję gupie pytania, ale do kuchni dojrzewam późno i mam braki 😉 Odpowiedz Link
kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 19:40 Senks. Ma ona jakąś znaczącą przewagę nad fasolą z puszki? Odpowiedz Link
roseanne Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 20:47 Jak gotujesz od zera kontrolujesz ilość soli. Przepłukanie na sicie pomaga Odpowiedz Link
pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:12 kaga9 - zwykłą "przewagą" jest to że jest po prostu zdrowsza... już nie wdając się w klasyczne dyskusje czy metal z puszki szkodzi czy nie - bo takie dyskusje zawsze prowadzą na manowce.... Odpowiedz Link
autumna Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:16 Da się kupić taką w słoikach. Co do "zdrowotności", nie widzę różnicy. To nie jest produkt wysoko przetworzony - zwykła fasola, ugotowana i zapasteryzowana. Odpowiedz Link
kaga9 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 12:15 @Pagoda, @Autumna - dzięki. O BPA już wiem. Odpowiedz Link
autumna Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 09:00 Znam, obie wersje świetne (z jabłkami i suszonymi śliwkami), częściej robię tę drugą. Zwykle hurtem i mrożę w pojemniczkach, po rozmrożeniu jak świeże. Z kanapkowych smarowideł na Jadłonomii świetny jest też paprykarz jaglany, tu mrożenie odradzam, dziwnie traci przyjemną smarowną konsystencję, tu tylko pasteryzacja. Odpowiedz Link
kaga9 Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 12:31 Do pasteryzowania, kiszenia etc. jeszcze nie dojrzałam, może w następnym sezonie 🙈 Odpowiedz Link
roseanne Re: "smalec" z fasoli 22.06.20, 14:38 kiszenie latwe paste z fasoli, domowego wyrobu robie od jakiegos czasu wzorowane na daniu wloskim - fasola, rozmaryn, czosnek, cebula i oliwa z oliwek z dodatkiem owocow nie probowalam Odpowiedz Link
pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 09:59 autumna, dzieki, nie wiedziałam że można mrozić bez ubytków sensorycznych Odpowiedz Link
pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 10:00 to może założymy wątek o pasteryzacji? ja bym się chętnie nauczyła Odpowiedz Link
autumna Re: "smalec" z fasoli 23.06.20, 11:47 O pasteryzacji to na bank na forum Kuchnia było wielokrotnie. I artykułów też jest od groma. Jeśli masz piekarnik elektryczny, to jest najprostsza i najwygodniejsza forma - tyle że nie wszystkie słoiki tak można traktować, weków z gumkami chyba nie, ale nie podejrzewam, żebyś od tego zaczynała przygodę z przetworami. Ja do słoików dotychczas robiłam puree z dyni, pomidory krojone i paprykarz jaglany, poza pojedynczymi wpadkami trzymało się dobrze. Co się tylko da i nie zajmuje za dużo miejsca w zamrażarce, wolę jednak mrozić. Odpowiedz Link
pagoda22 Re: "smalec" z fasoli 24.06.20, 08:28 autumna, złoto, no nie mogę korzystać z piekarnika zawsze a czy masz jakieś rady, np. jakich błędów nie popełniać przy pasteryzacji??? np. w prawdziwym smalcu, jesli sie go chce przechować dłużej w słoiki, nie warto dodawać cebuli albo jabłek bo się szybko zepsuje .... a dokładniej pojawia się jakaś pleśń... Odpowiedz Link