Dodaj do ulubionych

pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu soku

03.07.20, 11:35
Dzień dobry,
Czy macie jakieś swoje własne sprawdzone przepisy na wykorzystanie pulpy (resztek) po wyciśnięciu soku z warzyw w wyciskarce wolnoobrotowej?

Mogą być mięsne, wegetariańskie, wegańskie.

Ja wykorzystałam ją na razie do farszu do pierogów, tylko trochę podsmażyłam i dodałam przyprawy, cebulkę smażoną, grzyby....
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 03.07.20, 12:04
      Z warzyw z bulionu startych na tarce (w sumie też wychodzi prawie pulpa) robię kotlety z przepisu na blogu AniaGotuje. Z małymi modyfikacjami. Do pulpy pewnie trzeba będzie dodać więcej bułki i tyle. Fajne są.
    • mocno.zdziwiona Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 06.07.20, 14:38
      Moja siostra używa tej pulpy jako spodu do tart (zamiast zapiekać ciasto to daje właśnie te warzywa), choć smakowo moim zdaniem wypada średnio.
    • horpyna4 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 06.07.20, 17:16
      Można też wykorzystać do rozmaitych zapiekanek.
    • olivkah Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 08.07.20, 12:55
      Jest taka gruzińska potrawa pod nazwą "pchali". Przepis, który dopiero zamierzam wypróbować, zaczyna się tak: "Ugotować, sparzyć lub upiec warzywa ( zależnie od rodzaju), rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze." Ty masz te warzywa już rozdrobione, ale może dałoby się tu odwrócić kolejność i wykorzystać do tego albo podobnego przepisu na pchali.
      • pagoda22 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 10.07.20, 08:56
        Dziekuje, poczytam
    • autumna Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 10.07.20, 12:26
      Wegepasztet. Po podduszeniu połączyć z jakimiś ugotowanymi i zmielonymi strączkowymi (np. soja lub groch), dodać jajko i tartą bułkę, żeby się kupy trzymało, i upiec. Proporcji nie podaję, to się robi zazwyczaj na oko i trudno coś zepsuć. Najwyżej wyjdzie bardziej zwięzły lub bardziej smarowny. Byle przyprawić dobrze.
      Nie używałam do tego nigdy pulpy z wyciskarki, bo nie posiadam takiego wynalazku , ale idea "strączkowe + coś" (np. warzywa porosołowe albo pieczarki) zazwyczaj daje dobre efekty.
      • pagoda22 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 11.07.20, 09:40
        Autumna, super. To jest coś dla mnie. Chociaż nie zawsze mam dostęp do piekarnika. Dziękuję
        • irenazu Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 11.07.20, 13:25
          przy braku piekarnika można zrobić pasztet lub inne coś na ten kształt w kąpieli wodnej (zawinięte ciasno w folię i obwiązane sznurkiem na kształt cukierka) lub na parze włożone w foremkę np. silikonową.
      • pagoda22 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 13.07.20, 16:50
        pasztet wyszedł wyborny!!! dodałam soczewicy i kaszy jaglanej, trochę jajek i bułki jak poradziłaś, trochę grzybów.
        Cudo!!!!
        • horpyna4 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 13.07.20, 19:14
          Niektórzy do takiego pasztetu dodają pokrojone suszone pomidory. W ogóle można rozmaicie komponować składniki i stale coś zmieniać, żeby nie było nudno.

          Można też zrobić kulebiak z takim nadzieniem.
    • misiowazona Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 13.07.20, 14:20
      Jak to czasy się zmieniają. Kiedyś zadałam podobne pytanie i zostałam poinformowana, że wytłoczyny to resztki i nadają się do śmieci a nie do jedzenia. Poczułam się jak uboga chłopka na przednówku.
      • pagoda22 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 13.07.20, 16:49
        smile ... chociaż jedna dobra zmiana smile
        • iwona402 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 24.07.20, 09:55
          Wyciskam często sok z marchwi i dyni z własnej działki. Z wytłoków robię ciasto dyniowe, lub marchewkowe, placki takie jak ziemniaczane. Nadmiar zamrażam w woreczkach próżniowych.
          • pagoda22 Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 01.08.20, 09:43
            jak smakuje sok z dyni?
      • autumna Re: pulpa warzywna (i błonnikowa) po wyciśnięciu 24.07.20, 13:36
        A propos odpadków, przykład z drugiego bieguna - na forum Kuchnia był kiedyś wątek o wykorzystaniu obierek ze szparagów. Otóż można na nich ponoć z powodzeniem ugotować zupę szparagową - wywar jest tak aromatyczny, że nieobecność szparagów jako takich nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka