Dodaj do ulubionych

Wypiekacz do chleba

24.09.20, 14:05
Właśnie "zdechł" mi wypiekacz do chleba i jestem załamana.Mój był Moulinex i chyba takich już nie ma na rynku,bo nigdzie nie mogę znależć w internecie.Miał już chyba z 4-5 lat .Czy któras z Was może mi polecić coś niedrogiego a sprawdzonego.Nigdy nie używałam wypiekaczy jak tylko do pieczenia chleba.Wcześniej miałam też jakieś z firm nieznanych i wytrzymywały 4-5 lat.Chleb piekę co 2 dni.POMÓŻCIE.
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Wypiekacz do chleba 24.09.20, 14:16
      Te wypiekacze, co robił Moulinex, są teraz prawdopodobnie produkowane pod marką Tefal. Mój Moulinex ma już z 10 lat, a wygląda jak obecny model Tefala i ma podobne, charakterystyczne wyposażenie (foremki do bagietek):
      www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/Wypiekacze-do-chleba/Home-Bread-Baguette-PF6101-Wszechstronne-zastosowanie/p/7211001929
      • mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 01:10
        potwierdzam, moulinex to tefal teraz

        moge polecic powyzszego tefala/moulinexa bylego, dwa mieszadla, dwie grzalki, bagietki to nie bardzo z tego wychodza, ale male chlebki z tacki na bulki sa super
        • autumna Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 08:47
          mysiulek08 napisała:

          > bagietki to nie bardzo z tego wychodza, ale male chlebki z tacki na bulki sa super

          A mnie te minibagietki wychodziły całkiem, całkiem. Natomiast tacki są genialne do odgrzewania niewielkich kawałków pizzy, robienia prostych zapiekanek typu "ser roztopiony na bułce" czy odświeżania pojedynczych bułek.
            • autumna Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 20:51
              O, jak prawdziwe! A z jakiego przepisu robisz? U mnie każda bułka - poza ewentualnie ciabattą z "Moich wypieków" - wychodzi jak nieposłodzona drożdżówka, nijak niepodobna do pieczywa z piekarni.
              • mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 22:11
                z grubsza z tego:

                www.opowiastka.com/kulinaria/bagietka-francuska/

                z tym, ze robie zimna fermentacje czyli wkladzam ciasto na noc do lodowki do rosniecia, o wiele lepiej z zimnym sie pracuje, wykladam do foremki i czekam az sie ociepli i podrosnie

                tak samo z ciabata, ktora wypiekam na kamieniu do pizzy

                sprobuj rosniecia na zimno

                i jeszcze bajgle z moich wypiekow polecam, tylko z jedna uwaga, do wody lyzeczka sody i bez smarowania bulek jajkiem ! zupelnie zbedne i nie ma 'zapaszku'

                www.mojewypieki.com/przepis/bajgle
              • mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 22:18
                a jak robisz ciabate to tych sprobuj:

                www.mojewypieki.com/?s=panini

                tylko znowu, niech rosnie w lodowce (zamiast zaczynu), zobaczysz, ze zimne ciasto jest fajne, nie klei sie, ladnie porcjuje, tylko po uformowaniu lepiej jak rosnie na blaszce gotowej do wypieku, ja wykladam na ruszt od piekarnika wylozony papierem do pieczenia

                no i para, para wodna jest wazna, kostki lodu na spod piekarnika, blaszka z woda, sprejowanie piekarnika
      • mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 25.09.20, 22:58
        710 W i jedno mieszadlo? daj sobie spokoj 😁 o ile jedno mieszadlo mozna przezyc przy mniejszych foremkach, tak 700W jest zbyt slabe na dobry wypiek

        poza tym, to jak nic firma w stylu "zamowie w chinach kilka produktow, nakleja mi marke jaka bede chcial"

        imza te cene dostaniesz cos o wiekszej mocy
        • b-b1 Re: Wypiekacz do chleba 26.09.20, 08:10
          Ja korzystam z zalinkowanego tefala-mam czarnego. Też szukałam mulinexa, ale już go nie było w sprzedaży. Wcześniej miałam philipsa, ale umarł...i dobrze-robił paskudne chleby -nadawał się tylko do wyrobu drożdżowego ciasta .Tefal o niebo lepszy.

          Piekę chleb co 2 dni , a w międzyczasie wyrabiam ciasto na bułki , czy drożdżowe słodkie wypieki.
          I chałka wychodzi obłędnie big_grin

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka