Dodaj do ulubionych

sklep/stoisko z wedlinami

01.10.20, 19:40
To jest pytanie troche z kategorii "czystej wiary domestosowej" ale zaryzykuje... obysmy sie tu nie kłócili za bardzo...

Czy zdarza się wam zwrócić uwagę ekspedientkom w sklepie z wedlinami/miesem, że nie uzywaja rekawiczek, albo np. uzywają rekawiczek - tych samych- do kasowania pieniedzy i do krojenia wedliny?

Dzisiaj to mi po prostu rece opadly na stoisku, Przeprosilam ekspedientkę że zwracam uwage, że w ogole jestem mlodsza itd... ale powiedzialam ze chyba nastepnym razem nie dokonam zakupów.
Najpierw za sugestia wogole ubrala rekawiczki... a potem tymi samymi jedorazówkami najpierw wydala reszte a potem spakowala doklaniej wedline ....

Szkoda mi tej kobiety, ale naprawdę mam potrzebe zadzwonić do właściciela i poinformowac co tam sie wyrabia..

przesadzam?
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: sklep/stoisko z wedlinami 02.10.20, 09:52
      Nie. Też zwracam uwagę. Kupuję wędlinę w sklepie, w którym dwie panie radzą sobie doskonale, a trzecia przytrzymuje podawane plasterki kciukiem, a potem bez zmiany rękawiczki przyjmuje pieniądze. I następny klient. No krew mnie jasna zalała.

Tak samo reaguję na zachowania sprzedawców pieczywa.
      • horpyna4 Re: sklep/stoisko z wedlinami 02.10.20, 13:06
        Kupuję w sklepie, gdzie ekspedientki nie mają styczności z pieniędzmi; od tego jest kasjerka.
    • misiowazona Re: sklep/stoisko z wedlinami 05.10.20, 12:56
      Gorzej, że i krew pobierają, jakby nie słyszały o bakteriach. Kobieta w rękawiczkach najpierw krzesło ustawia rękami tak, aby jej pasowało, a potem bierze się za strzykawki. One to rozumieją, jako ochronę własnej osoby, nie pacjenta/klienta.
    • pagoda22 Re: sklep/stoisko z wedlinami 08.10.20, 00:38
      a macie jakieś doświadczenia w domowym robieniu wędlin z szynkowaru?
      • autumna Re: sklep/stoisko z wedlinami 09.10.20, 22:50
        Ja mam. Właśnie chciałam napisać, że problem stoiska z wędlinami rozwiązuję przez omijanie go szerokim łukiem. Bardzo dobre wychodzi, podobne w konsystencji do wędliny kupnej, bardziej wilgotne niż mięsa pieczone czy duszone. Klucz do sukcesu to właściwa temperatura (zawartość ma się parzyć, nie ugotować). Robiłam tak polędwice i schab, najfajniej wyszła mi szynka z indyka.
        Mam szynkowary Tradismak, modele Singiel i Duet:
        www.tradismak.pl/pl/c/Szynkowary-%E2%98%BB/92
        Wybrałam takie, bo nie trzeba do nich wsadzać żadnych woreczków (nie lubię gotowanego plastiku). Singiel to mała porcja, bardziej konkretna wychodzi z Duetu, ale wymaga dość szerokiego gara.

Bez szybkowara da się zrobić taka mielonkę w zwykłym słoiku (tylko musi mieć kształt walca bez zwężenia u góry, bo nie wyciągniesz):
        www.olgasmile.com/wedlina-dla-dzieci.html

Do wędlin nie używam soli peklowej, pilnuję szybkiego zjedzenia. Można mrozić.
        • roseanne Re: sklep/stoisko z wedlinami 11.10.20, 21:04
          nie mam gdzie kupic szynkowara,wiec pytanie troche z czapki, mozna uzyc np puszki? - takiej pobielanej od srodka, jak np po pomidorach
          • kaga9 Re: sklep/stoisko z wedlinami 12.10.20, 09:17
            Powłoka wyściełająca puszki zawiera bisfenol. Ja bym chyba nie ryzykowała dodatkowego siania tej zarazy.
            • roseanne Re: sklep/stoisko z wedlinami 12.10.20, 23:14
              Dziekuje, cos mi nie gralo, tylko nie pamietalam co

Zapoluje wiec na walcowaty sloj, z zawleczka najlepiej
              • kaga9 Re: sklep/stoisko z wedlinami 13.10.20, 07:48
                👍👍👍 i powodzenia w szukaniu!
              • mysiulek08 Re: sklep/stoisko z wedlinami 13.10.20, 20:24
                i na ebayu sa smile
                www.ebay.com/itm/Ham-Maker-Press-Meat-Cooker-With-Thermometer-Kitchen-Tool-Stainless-Steel-Boiler/303703741235?hash=item46b6275333:g:WVcAAOSwNkhfbMCL

pewnie na amazonie tez
              • autumna Re: sklep/stoisko z wedlinami 18.10.20, 17:42
                roseanne napisała:

> Zapoluje wiec na walcowaty sloj, z zawleczka najlepiej

Ja mielonkę robię w słoikach po dżemach Bonne Maman, może u Ciebie też dostępne?
                • roseanne Re: sklep/stoisko z wedlinami 18.10.20, 18:18
                  autumna napisała:

> roseanne napisała:
                  >
                  > > Zapoluje wiec na walcowaty sloj, z zawleczka najlepiej
                  >
                  > Ja mielonkę robię w słoikach po dżemach Bonne Maman, może u Ciebie też dostępne
                  > ?
                  >
                  >
                  >
                  >

SA, nie kupuje, bo za słodkie, ale wiem jakie słoiku.
          • mysiulek08 Re: sklep/stoisko z wedlinami 13.10.20, 20:22
            Rose, paczki z PL do Ciebie wychodza, to moze zorganizowac Ci przesylke szynkowaru?
            • roseanne Re: sklep/stoisko z wedlinami 13.10.20, 23:48
              Ha ha ha, nie warto...koszt paczki wysoki
        • pagoda22 Re: sklep/stoisko z wedlinami 12.10.20, 05:02
          Dziekuje Ci slicznie autumna, na Ciebie zawsze mozna liczyc,
          ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka