Dodaj do ulubionych

Jak to jest z segregacja smieci?

18.06.22, 22:38

Jestem czasowo w PL, sytuacja rodzinna nagła

Segregacja smieci wygląda tu zupełnie inaczej, niż w Montrealu

O ile papier, szkło, metal i biologiczne są łatwe do pojęcia , to z mieszanymi i tzw pozostałymi mam kłopot wielki

Np plastiki z nr 7
Opakowania po wędlinach, serze, mięsie
Kartony po mleku roślinnym -do którego to pojemnika?
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Jak to jest z segregacja smieci? 19.06.22, 10:27
      Do żółtego. Ściągawka:
      • kaga9 Re: Jak to jest z segregacja smieci? 19.06.22, 10:28
        A, od razu dodam, że np. u mnie rozróżnienie na bio i zmieszane nie istnieje.
        • roseanne Re: Jak to jest z segregacja smieci? 19.06.22, 12:33
          Dzięki, ten papierek mam, ale wciąż nie wiem co z 7

Informacje na necie są wielce poplątane

Zabrudzona folia vs opakowanie po żywności...masakra!😉
          • kaga9 Re: Jak to jest z segregacja smieci? 19.06.22, 12:43
            Według standardowych przepisów dotyczących segregacji w Polsce nie ma rozróżnienia na PET-y i 07 na przykład. Plastik to plastik – jeśli chodzi o segregację, podkreślam.

Wiesz, jak wygląda w Polsce opróżnianie dzwonów na szkło? Dzwonów z osobnymi komorami na szkło bezbarwne i kolorowe? Przyjeżdża śmieciara, dźwig unosi dzwon, spód się otwiera i to posegregowane szkło leci razem na przyczepę.
            Ludzie mogą chcieć segregować, a i tak…
    • dar61 Segregacja odpadów / surowców trudnych 19.06.22, 16:27
      .
      '...Zabrudzona folia...'

Byle nie z krwią i nie za mocno tłusta [płukanie zgrubne + papierowym ręcznikiem z nadwyżki mazi tłuszczu]?
      My, długo, tygodniami, zbierając te surowce wtórne, nieumyte czy zatłuszczone plastiki, nawet tacki styropianowe (nawet czyściutkie nie mogą w RP trafić do plastików - wór/pojemnik żółty) pakujemy w jedną plast-torebkę i jednak wkładamy do żółtych.
      Dlaczego?
      Bo i tak większość plastiku nie jest odzyskiwana, a idzie do spalarni [w piecu typu jak w cementowniach].

Czyste? Wiadomo, w żółć.
      Ale słynne trójwarstwowe nibykartonowe pojemniki na płyny spożywcze [zwane tetra-pack] są traktowane od niedawna jako do odzysku - dziś idą w żółć (niedawno w zmieszaną czerń), choć branża przetwórcza się o to spiera.

Kartonowe dwuwarstwowe na napoje - w czerń, bo folia czy lakier z nich jest nie do odzysku.

My też mamy mały domowy patent - jakąś plast-butelkę, np. po mleku, nacinamy ją wzdłuż i służy ona jako pojemnik dowolnych małych skrawków plastiku, też zbieranych tygodniami. To mały przedmiot i nie zawadza, nic w nim nie zaśmierdnie się, neutralny obiekt. Po wypełnieniu idzie do żółtych i jest wymieniany.

Obok - zresztą w podobne nacięte butle - trafiają wszystkie drobne metale [na bazie stali / alu], acz zgniatane alu-folie typu sreberka trafiają do jeszcze następnej takiej butli, tym razem nie naciętej.
      Wszystkie te nie zabierają dużo miejsca w szafce pod zlewozmywakiem.
      Na większe mamy [dom z ogródkiem] osobne pojemniki z klapami [dawniejsze pojemniki M(iejskie)P(przedsiębiorstwo)O(czyszania)], to zaleta kawałka własnej przestrzeni.

Obok tej eks-butelki stoi wiadereczko [po twarożku] na skorupki po jajkach (wyczyszczone palpacyjnie, nawet wypłukane, nie cuchną / wysuszone po kilku dniach są zgniatane na proszek [dnem butelki], jaki trafią albo w kompost u nas na ogródku, albo jest na przedwiośniu rozsypywany na warzywnik) - zbieramy tak je nawet rok, a w sumie to może z pół litra, może cały.

'...opakowanie po żywności...'

Czyste? Jeśli jest z plast-masy, do żółtych, choć styropianowe (słynne anty-eko tacki) są wykluczane z plastiku do odzysku [kłopot z przeróbką].
      O brudnych wspominałem wcześniej.

Nie ma u nas w RP oddzielnej zbiórki kilku frakcji plastików (z obowiązkiem jego mycia), jak (ponoć w osobne dni) w Japonii, ale chyba z czasem Nippon dogonimy, choć wróżę to na mojżeszowe lat 40, kiedy wymrze pokolenie lekceważących [...].
      Bo my, naród krnąbrny, nie lubim nakazów, paniedziejaszku - liberum veto, szable w dłoń i te klimaty...

Pomijam temat kompostowników i termokompostowników, o których mogę dłużej, bo [...].
      • roseanne Re: Segregacja odpadów / surowców trudnych 19.06.22, 16:56
        dzieki za rozszerzenie

skorupki z jaj tez u siebie zbieram i rozkruszam w pojemnikach ogrodkowych
      • autumna Re: Segregacja odpadów / surowców trudnych 21.06.22, 11:51
        > Nie ma u nas w RP oddzielnej zbiórki kilku frakcji plastików (z obowiązkiem jego mycia)

Gdzieś się zetknęłam z opinią, że mycie plastików/szkła przez wyrzuceniem jest bez sensu - to powinno być robione przez przetwórcę odpadów przemysłowo. Zużycie wody i detergentów do mycia przez pojedyncze osoby pod kranem kubeczków po jogurcie itp. będzie sumarycznie znacznie większe i taki system jest nieekonomiczny i nieekologiczny.
        • kaga9 Re: Segregacja odpadów / surowców trudnych 21.06.22, 12:33
          A czy w początkach segregacji w Polsce nie było tak, że trzeba było te kubki po jogurtach przepłukiwać? Nie pamiętam, czy to było zalecenie, czy nakaz. A potem wreszcie kogoś oświeciło, że coś tu nie gra, bo zużywa się wodę. Choć wtedy, pamiętam, oburzone ekolożki pouczały, że co szkodzi dołożyć te kubki do zmywarki, bo przecież każdy ma zmywarkę 🤣🤣🤣
        • dar61 Utylizacja odpadów smacznych 26.06.22, 18:04
          Kłopoty z myciem?
          Udowodniłem swej Famigli, że ... wyliżę dowolny plast-pojemnik po twarożku / kefirku. Rozcinam je i tylko wąs zawadza i wymaga kąpieli wink
          Teraz, w upał, tylko butelki po maślance i kwaśnym mleku starczy spłukać, lizania ich niecham.

Swoją drogą plast-producenci mają taki reżim dla surowca z odzysku, że z tego można chyba wykonywać tylko tarasowe niby-deski...
    • autumna Re: Jak to jest z segregacja smieci? 21.06.22, 11:42
      To chyba należy sprawdzać dla swojego miasta. Z powodu tego wątku odkryłam, że moje ma wyszukiwarkę - wpisujesz odpad i pokazują się podpowiedzi, gdzie to wrzucić. No i u mnie butelka plastikowa po mleku idzie do plastików, ale butelka plastikowa po jogurcie pitnym - do zmieszanych. Okazało się, że kubeczki po jogurtach poprawnie wywalam do zmieszanych, a już miałam wyrzuty sumienia, że nie daję ich do plastików ze względu na uciążliwość - mamy pojemniki z małym, okrągłym otworem wrzutowym, trzeba się bawić we wkładanie wszystkiego pojedynczo.
      • kaga9 Re: Jak to jest z segregacja smieci? 21.06.22, 12:35
        autumna napisała:

mamy pojemniki z małym, okrąg
        > łym otworem wrzutowym, trzeba się bawić we wkładanie wszystkiego pojedynczo.
        >

Ale w domu czy, łomatko, publiczne kosze takie macie? 🙊
        • autumna Re: Jak to jest z segregacja smieci? 21.06.22, 13:05
          No niestety pojemniki osiedlowe na surowce wtórne mamy tego typu:
          www.ekoplast.cieszyn.pl/images/gallery/4/DSCF5376.jpg
          Przy czym do plastików nie wchodzą duże butle np. po płynach do prania, a większe kartony ludzie kładą obok pojemnika, bo ta szczelina to się nadaje co najwyżej do wrzucania gazetek reklamowych ewentualnie pudełek po jakichś drobiazgach.
          • kaga9 Re: Jak to jest z segregacja smieci? 21.06.22, 13:15
            Nosz to wymyślili, geniusze zła 🙉
          • roseanne Re: Jak to jest z segregacja smieci? 21.06.22, 16:17
            Wow, gieniusie doprawdy zaprojektowali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka