Dodaj do ulubionych

Jak uprać pościel?

25.08.22, 10:37
Pościel nowa długo leżała w szafie, wczoraj chciałam założyć, a tu na składaniach całkiem stała się żółta (jest kolorowa bawełna). Uprałam normalnie w pralce i nic nie zeszło. Macie jakiś sposób żeby się tego pozbyć? Czy to niczym nie zejdzie i muszę się z tym pogodzić?.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Jak uprać pościel? 25.08.22, 19:48
      Mnie na ogół coś takiego dopiera się w proszku Vizir Color w temperaturze 60 stopni. Ale to może zależeć od włókien, bo teraz bawełny bywają "uszlachetniane" rozmaitymi dodatkami, żeby się za bardzo nie gniotły.
      • chynia Re: Jak uprać pościel? 26.08.22, 15:03
        Próbowałam namoczyć przez noc w gorącej wodzie z sodą(tak wyczytałam gdzieś w necie), ale wydaje mi się ,że tylko kolor wyblakł i żółte pasy lepiej widać. Poleciałam do sklepu po Vizir, ale też nie pomógł.Prałam w 60 stopni,bo bałam się ,że kolor całkiem wyblaknie.Dawniej pościel kolorową gotowało się w garze i nic się nie działo, a teraz te bawełny jakieś inne.
        • horpyna4 Re: Jak uprać pościel? 26.08.22, 19:00
          Bo dawniej była z bawełny 100%.
    • b-b1 Re: Jak uprać pościel? 30.08.22, 08:02
      Mam zawsze w łazience przy pralce meglio- tak, to do kuchni/ tłuszczu. Można nim również usunąć wszelakie plamy.
      Spryskuję przed praniem tłuszcz, błoto, trawę i jak piorę koszule- kołnierzyk itp... Jeśli po meglio- nie zejdzie- znaczy tkanina odbarwiona i po ptokach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka