qwerty-you 31.03.08, 20:06 Tanie, szybkie i pyszne posiłki. Nie podawajcie proszę tylko nazw ale przepis na te potrawy i jak możecie Mniej więcej cene. Mogą być sałatki, dania obiadowe, śniadania itd. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewitek01 Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 31.03.08, 21:19 spagetti ze szpinakiem (porcja dla 2-3 osób): 250 g spagetti (ugotować) na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w cienkie paseczki szynkę (150- 200 g), dodać ok. 1/3 paczki mrożonego szpinaku (wczesniej rozmrażam w mikrofali, ale można prosto na patelnię dać mrożonkę, tyle że dłużej trwa wtedy gotowanie); ze szpinakiem dusić ok. 3-5 min, doprawic solą, pieprzem i kosteczką czosnkową knorra (może być czosnek ''zwykły''); dodać 250 ml śmietany 18 %, dusić jeszcze kilka min;, dodać ugotowane spagetti, wymieszać, nałożyc na talerz, posypać tartym parmezanem Odpowiedz Link
loola_kr Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 31.03.08, 21:39 Wiekszość włoskich makarónów... 1. Penne z sosem serowym. makaron gotujemy, w tym czasie w garnku rozpuszczamy dużą śmietanę 18%, serek Philadelphia albo Ostrowia, serek Lazur, pietruszka. Koszt ok. 12 zł. 2. Spaghetti z tuńczykiem. Cebulę podsamżamy na oliwie, dodajemy sos pomidorowy )najlepiej taki w butelce), puszkę tuńczyka i przyprawy. Posypujemy parmezanem. Koszt ok. ok 15 zł + parmezan. Mozna sos pomodorowy zastapic dużą smietaną 18% 3. Spaghetti carbonara Boczek podsmażam, dodaję małą śmietankę 30% i pól szklanki parmezanu. Do gorącego makaronu dodaję 2 żóltka. Koszt ok. 20 zł (daje tylko prawdziwy parmezan) 4. Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Szpinak podgrzewa na oliwie, dodaję suszone pomidory (albo w zalewie, albo suche, te wczesniej trzeba namoczyć), posypuje parmezanem. Koszt ok. 13 zł + parmezan 5. Spaghetti z brokułami i szynką. Podgrzewam dużą śmietane, dodaje ostrowię lub Philadelphię, dodaję pokrojaną w kostke szynkę i ugotowane wczesniej brokuły. Posypuje parmezanem. Same makarony bo ja to makaroniara jestem.... Odpowiedz Link
dzambii Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 02:02 Mam jedno pytanie: jakim cudem śmietana zastąpi sos pomidorowy (poz. nr. 2)? Odpowiedz Link
loola_kr Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 11:27 No dodaję do smietany tuńczykla, podsmażona cebulę i przyprwy i już. Wtedy jest sos z tuńczykiem śmietanowy... Odpowiedz Link
agawa70 Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 17:05 Też taki robię - danie jest bardzo smaczne. I szybkie. Podsmażam cebulkę, wrzucam 2 puszki tuńczyka w sosie własnym wraz z płynem (na 500g makaronu - na mniejszą ilość wystarczy jedna puszka), chwilkę duszę, doprawiam pieprzem, odrobiną vegety, sczyptą cukru, sokiem z cytryny i zalewam 200 ml śmietanki. Wlewam to do makaronu, mieszam dokładnie i podaję z żółtym tartym serem. Odpowiedz Link
ana119 Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 12:17 ja dodaję do tego sosu pomidory i śmietanę Odpowiedz Link
agata1979-fr Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 09:19 Dziekuje Makaron z tunczykiem zrobilam w 15 minut....Wszystkim bardzo smakowalo a dodam ze moj 6 letni synus nie cierpi ryb....Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
babazygmunta Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 12:05 1. Żurek codzienny. Ugotowany na wędzonce żurek wzbogacony jest pokrojonymi w drobną kostkę: serem białym (bardziej zwięzły musi być), jajkiem, dobrą kiełbaską, grzankami lub pokrojonych chlebem. Do tego łyżeczka dobrego chrzanu i łyżka gęstej śmietany (tylko dla mnie). Danie jednogarnkowe, pożywne i sycące. 2. Kasza gryczana ugotowana na sypko. Do kaszy dodajemy pokruszony ser biały i stopiony boczek z cebulką. Można do tego podać jaka sadzone i koniecznie sałatkę z kiszonej kapusty. 3. Również kasza gryczana (moze być ugotowana dnia poprzedniego). około 2 litry ugotowanej kaszy około 250 g bialego sera 4-5 jajka 100 g masła (opcjonalnie) 1/4 litra śmietany lub maślanki sól, pieprz ziołowy, czarnuszka Do kaszy dodajemy pokruszony ser, rozbełtane jajka (troszkę zostawić na posmarowanie), stopione masło, śmietanę lub maślankę. Posolić i dodać pieprz. Posmarować resztka jajka i posypać czarnuszką (lub kminkiem). Piec w temp. 180-200 stopni przez około 30-45 minut. Podawać z kiszoną kapustą i ewentualnie maślanką. Na gorąco jako zapiekankę. Na zimno jak placek z masłem, można też podsmażyć na maśle. Mnie bardziej smakuje na drugi dzień. Odpowiedz Link
loola_kr Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 12:24 ad3) a tę zapiekaną kaszę potem kroi się? czy jest bardziej sypka? Dzisiaj zrobię bo mam mnóswto kaszy gryczanej! dzięki!!! Odpowiedz Link
babazygmunta Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 13:39 na gorąco jest dość sypka, później się ładnie kroi. Podane proporcje są bardzo orientacyjne. Sama się do nich nie stosuję ) jeżeli dasz więcej sera i śmietany (lub maślanki) zapiekanka będzie bardziej kwaśna. Można dać więcej masła, będzie delikatniejsza w smaku. Dodatek większej ilości jajek spowoduje, że będzie mniej sypka. Musisz sama ustalić najbardziej odpowiadające Ci proporcje - to co podałam to jest baza. Smacznego ) Odpowiedz Link
moofka Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 12:31 nagetsiki - jak je moje dziecko nazywa piers kroimy w poprzek, rozbijamy leciutko, albo zgniatamy reką wychodza malenkie kotleciki w tym czasie juz moze sie gotowac ryz, albo smazyc warzywa na patelnie - wloska mieszanka z tymiankiem fajnie pasuje albo lyzka smietany zaprawic tez smaczne przyprawiamy delikatnie bardzo, odrobina papryki, albo mieszanka drobiowa, jak ktos korzysta z gotowych mozna opanierowac - w mace, jajku, w samej mace, albo calkiem nie trzeba, albo w pokruszonych krakersach calosc z warzywami jakie 8 zl, czas dokladnie 15 minut BTW przepisy na makarony sa swietne ja bym sie mogla samym makaronem zywic, kazdy wyprobuje Odpowiedz Link
mahoniowawiedzma Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 13:27 mój patent na pyszną zupę: 30 dkg marchewki jeden mały por zielenina kostka rosołku drobiowego wystarczy pokroić marchewkę i por, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy aż zmiękną (ok. 10 minut). w tym czasie zagotować wodę(1 litr), rozpuścić w niej rosołek. dodać podsmażone warzywa. gotowac, aż będą mięciutkie. doprawić sola i pieprzem, zagęścić mąką rozrobioną z wodą i gotowe. w wersji luksusowej: zupę miksujemy na krem i podajemy z grzankami, oczywiście suto posypaną zieleniną, wtedy jest najlepsza. koszt to około 4 zł, a czas przygotowania jakieś 20-30 minut. smacznego. Odpowiedz Link
agawa70 Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 17:01 Zamiast mąki z wodą proponuję dać duży serek topiony - do rozpuszczenia w zupie - PYYYCHA. Żeby treściwsza była można ją wzbogacić makaronem lub ziemniakami w kostkę. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 01.04.08, 13:56 qwerty-you napisała: > Tanie, szybkie i pyszne posiłki. Nie podawajcie proszę tylko nazw ale przepis > na te potrawy i jak możecie Mniej więcej cene. Jeśli mas TVN Style, to oglądaj Nigellę Express. Od niej: Puree z fasolki: Puszkę fasolki odsączyć. Wrzucić na patelnię na pozostały po smażeniu mięsa tłuszczyk, podgrzać rozgniatając widelcem. Wydać na talerz. Gotowe. Posypać posiekaną natką pietruszki. A skoro mowa o mięsie, to przypominam, ze szybko kawałek kotleta, bez panierki rozbić, i na tłuszcz gorący. Posolić, spieprzyć. Wyjąć na talerz, polać ciutkę sokiem z cytryny. Obiad gotów. Odpowiedz Link
sabciass Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 13:00 Parówki albo inne cienkie kiełbaski pokroić na średnie plasterki i podsmażyć na cebulce, przyrawić przyprawą do grilla i pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku, i puszkę pomidorów i jeszcze parę minut podsmażać, żeby smaki przeszły. Do tego ugotować jakikolwiek makaron, mi najlepiej pasują świderki. Odpowiedz Link
sabciass Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 13:07 camembert o smaku naturalnym wstawiam do nagrzanego piekarnika, jest gotowy kiedy napęcznieje, do tego żurawina i najszybsze są frytki, ale lepsze obsmażane ćwiartki ziemniaków, i sałata z dowolnymi warzywami (ja najczęściej daję pomidora, żodkiewkę winogrona i orzechu włoskie) i sos Vinnegret z torebki knorra. Podawać ser zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odpowiedz Link
sabciass Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 13:12 Jeścze mi się przypomniało Trfa troszkę dłużej, bo trochę się musi podusić, ale nie jest z tym dużo robotu. Mięso mielone podsmażamy na cebulce i dodajemy przyprawę do dań meksykańskich(uważać bo ostre cholerstwo)paprykę słodką, pieprz, sól, ogólnie przyprawić dość intensywnie, bo teraz dodajemy puszkę pomidorów, a jak już się całkiem rozgotują, to jeszce puszkę czerwonej fasoli razem z wodą i niech się lekko poddusi. Jak większość ajntopów najlepiej smakuje odgrzewane, z chlebkiem lub bułką. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Tanie, szybkie i pyszne posiłki 03.04.08, 14:08 Proporcje zależne od wielkości rodziny, każda gotująca WDPD wie najlepiej ile czego OŚMIORNICZKI: Parówki (cienkie) pokroić na trzy części, każdą z każdej strony naciąć na krzyż, usmażyć na rumiano ( pod wpływem temperatury parówki się otworzą), zdjąć z patelni, na patelni udusić jakieś warzywa ( pieczarki , cebulę, paprykę, cukinię) wedle uznania, dodać te ośmiorniczki, zaprawić przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki, przyprawić do smaku. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Do tego obowiązkowo surówka np. z pekińskiej. Szybkie i tanie danie na obiad lub kolację. BLINY ZIEMNIACZANE: na 3 porcje ok. 50 dkg ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 2-3 łyżki mąki okrawki wędlin łyżeczka majeranku, sól, pieprz tłuszcz do smażenia Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub wyciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy małe placuszki i pieczemy na rumiano. SOS: - może być zwykła śmietana, ale ja wolę z czosnkowym 2 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać po 2 łyżki majonezu i naturalnego jogurtu, wymieszać. Danie polecam zarówno na ekspresowy i tani obiad ( jeżeli mamy ziemniaki) jak i na ciepłą kolację. Nie zapomnijcie o jakiejś sałatce do tego ( np. z pomidorów). Odpowiedz Link