Dodaj do ulubionych

szafa wnękowa

02.04.08, 21:53
Dziewczynki, przede mną zabudowa sypialni, pojawił się facet, który
oferuje system raumplus. Pierwszy raz o takiej nazwie słyszę, do tej
pory jakoś tak kojarzyłam szfy wnękowe z senatorem i komandorem.
Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, jeżeli któraś ma
takowy system?
Obserwuj wątek
    • agawa70 Re: szafa wnękowa 03.04.08, 01:47
      Nie znam - ale google prawdę Ci powie wink

images.google.pl/images?hl=pl&q=raumplus&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
      • budzik11 Re: szafa wnękowa 03.04.08, 15:52
        Nie znam, nigdy nie słyszałam. Mam szafę znanej firmy, ale żadna z wymienionych,
        nie pamiętam w tej chwili nazwy, jak mi się przypomni, to napiszę, jeśli szukasz
        wykonawców.
    • goplanaa Re: szafa wnękowa 04.04.08, 10:45
      Przez statnie pół roku mam w rodzine prawdziwy boom remontowy... a tym samym także kontakt z informacjami na temat niezliczonej ilości wykonawcow. Temat zabudowy tez pojawial sie dosc czesto i poki co wszyscy w koncu wybierali komandora.
    • wracajaca Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 04.04.08, 15:13

wykańczam (się) dom i mam zrobić szafę wnękową o wym. 250x 267
      wysoką. W wiatrołapie. Chciałabym w zasadzie, aby była jak
      najprostsza- tzn. dużo wieszania, mało półek, ale nie bardzo wiem
      jak sobie to rozplanować aby była PRAKTYCZNA i UŻYTECZNA. Nie mam w
      takich szafach doświadczenia- będzie to moja pierwsza. Proszę Was
      zatem Drogie WDPD o rady zaczerpnięte z własnych doświadczeń.
      Pozdrawiam,
      Dorota
      • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 07.04.08, 15:55
        Najlepiej zmierz sama jak najdokładniej miejsce, gdzie ma stać szafa i idź na stoisko Komandora, tam mają program do wizualizacji zabudowy. Sama najlepiej wiesz, czy miejsce ma być na stare swetry, czy może ma się mieścić np. odkurzacz, czy mop. Nie ma myślę układu uniwersalnego, żeby każdemu pasował smile
        • b-b1 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 07.04.08, 22:38
          Zmierz najdłuższe koszule, spódnice, czy spodnie-ustal w jaki sposób beda
          wieszane(czy spodnie na podwójnym wieszaku, czy na łapkach). Takie mierzenie
          pozwoli Ci ustalić jak wysoko zawiesić drążek do wieszania.
          Półki przeważnie maja wysokosc ok 33 cm-i to sie sprawdza, bo im wyższa przerwa,
          tym więcej rzeczy jedna na drugiej , bo szkoda miejsca.
          Są teraz półki jakby na kółkach-wiec szafa może być głebsza, mozna je wysunąc i
          sięgnac do tyłu.
          • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 08.04.08, 16:21
            A właśnie - warto też się zastanowić nad szufladami na buty, warto to przemyśleć o tyle, że do za małych buty się nie mieszczą, a w zadużych szybko zaczyna być utrudniony dostęp do niższej warstwy wink

Widziałam też kiedyś na stoisku fajny patent, coś w rodzaju drążka, na którym są wieszaki, tyle, że drążek umieszczony był na samej górze szafy, a opuszczało się go do wysokości oczu mechanizmem na drzwiach szafy. Niestety, zupełnie nie pamiętam jak się to nazywało, ale patent do wysokich mieszkań doskonały.
            • abuba Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 08.04.08, 17:14
              Ten drążek to pantograf, pamiętam reklamowała kiedyś Agnieszka Włodarczyk.

Mam szafę tak zrobioną, że pod sufitem mam półkę na pudła, potem drążek na
              koszule(np)i takie półszuflady na buty (szuflady bez frontu)
              • b-b1 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 08.04.08, 18:21
                Ja gustuję w koszyczkachsmilezamiast szuflad, na bielizne, na skarpetki, na
                rajstopki dla dzieci, na czapki, szaliki, apaszki itp..
              • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 09.04.08, 16:18
                Dzięki!

dokładnine to słowo mi uciekło. Bardzo fajna rzecz, pewnie w następnej szafie będę chciała mieć właśnie coś takiego. Wszystkie długie płaszcze, wreszcie będą się mieścić.

A koszyczki też są bardzo praktyczne, nie wiem czemu zawsze wybierałam szuflady, chyba z przyzwyczajenia smile
                • wracajaca Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 11.04.08, 14:03

dziękuję Wam bardzo za wszystkie radysmile
                  • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 14.04.08, 10:30
                    napisz co wybrałaś, kiedy już będzie gotowa smile
                    • agnes1704 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 14.04.08, 11:55
                      jeśli to pytanie było do mnie to wybieram tego raumplusa z tej przyczyny, ze
                      można zrobić bardzo szerokie drzwi, także zamiast trzech mniejszych zafunduję
                      sobie dwa skrzydła większe, które będą wyglądać"dostojniej"
                      Na razie nie możemy dojść do ładu z wyceną, trochę drogiee to wszystko, ale mam
                      nadzieje, ze na koniec kwietnia szafa będzie.
                      • clas_sic Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 14.04.08, 20:21
                        a czy tylko oni oferują 2 większe a nie 3 mniejszych drzwi?
                        • agnes1704 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 15.04.08, 15:43
                          dowiadywałam się u komandora i senatora - nie zrobią takich dużych. nie wiem,
                          jak z innymi firmami. Coś musi być jednak na rzeczy - to znaczy w "sile" tych
                          prowadnic i wóżków jezdnych, że raumplus daje gwarancję i wykonuje tak szerokie
                          drzwi, a inne firmy nie. Jak będzie - zobaczymy.
                          • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 16.04.08, 16:29
                            A tak z ciekawości - jak szerokie będą te drzwi? Chodzi mi o w miarę dokładne wymiary. Może będę robić kolejną zabudowę i warto było by znać takie szczegóły smile
                            • agnes1704 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 16.04.08, 18:38
                              z tego co pamiętam dają gwarancję na 2 metrowe drzwi, ja bedę miała nieco
                              mniejsze, ale i tak duże. ALE FACET PRZYSłAł OSTATECZNą WYCENę, NORMALNIE POWALA
                              MNIE Z NóG...
                              • magda.evie.zoe Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 16.04.08, 18:47
                                Agnes - 2 metrowe drzwi to kolosy (chyba że to drzwi harmonijkowe).
                                Ja mam szafę wnękową 2,3-metrową i początkowo zażyczyłam sobie drzwi
                                w postaci 3 skrzydeł. Pan "projektant" zatwierdził, ale po
                                zamontowaniu okazało się, że były takie miejsca w szafie, do których
                                nie miałam pełnego dostępu niezależnie od ustawienia drzwi - jakby
                                nie ustawić, skrzydło drzwi zasłaniało część półki. Wymienili mi to
                                od ręki, teraz mam 4 skrzydła.

Przy dwóch skrzydłach nie ma chyba takiego ryzyka (no chyba, że na
                                samym srodku szafy, bo te skrzydła minimalnie na siebie zachodzą),
                                ale pomyśl ile się będziesz musiała namachać, żeby dotrzeć do środka.
                                • agnes1704 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 17.04.08, 08:41
                                  Ja miałam na myśli, że konkretnie ta firma może zrobić drzwi takiej szerokości,
                                  gdyby ktoś miał taką wizję - np, zasłonięte przejście do garderoby czy takie tam
                                  i dają na to gwarancję, ze nic się nie powygina i będzie działać. Ja będę miała
                                  nieco mniejsze drzwi rzecz jasna, dostęp do środka został już przeanalizowany, a
                                  wolę drzwi w wersji szerszej dwie sztuki, niż węższe trzy albo cztery.
                                  Oczywiście to kwestia zapatrywań.
                              • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 18.04.08, 11:30
                                Powala w sensie pozytywnym, czy negatywnym? No i właśnie, możesz przy okazji napisać jakie są wymiary Twojej szafy i ile zapłaciłaś? Pozdrawiam Serdecznie, G.
                                • agnes1704 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 20.04.08, 23:29
                                  Niestety w sensie negatywnym powala. Szafa - szerokość 2,8 m, każde
                                  drzwi po 1,4m, 6 szprosów w każdych drzwiach, profile aluminiowe,
                                  wypełnienie drzwi szkło lacobel, płyta laminowana na ścianki - i
                                  całość 8300zł. Może ja jestem niedzisiejsza, ale trochę sporo, nie
                                  uważacie?
                                  • maria10344 Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 21.04.08, 08:45
                                    2 lata temu zlecałam wykonanie szafy z 3 drzwiami suwanymi +
                                    wygrodzenie małej sypialenki też z drzwiami suwanymi.Szfa z półkami
                                    i drążkami bez szuflad.Za to wszystko zapłaciłam 3.500,-zl.Teraz
                                    moja znajoma chce nowe tylko drzwi suwane/wnętrze ma super/z 4
                                    płyt.Zaśpiewali jej 3.000,-zł.Z tego wynika,że ceny poszły tak do
                                    góry.Teraz dostaję mieszkanie i zastanawiam się,czy w tej sytuacji
                                    do sypielni nie kupić po prostu szafy.
                                    • arribeth Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 21.04.08, 11:22
                                      Za swoją szafę (3 drzwi suwanych, bez boków i tyłu, tylko półki i drążki,
                                      wymiary 2,50x1,60x55 cm [wys. x dł.xgł.]) zapłaciłam dokładnie 1630. Z tego co
                                      się orientowałam ceny w Olsztynie są mniej więcej na tym poziomie. Szafa
                                      montowana miesiąc temu.
                                    • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 21.04.08, 14:47
                                      Niestety, ceny się zmieniają. Warto poszukać promocji, można też z przedstawicielem na stoisku porozmawiać co pomoże ten koszt obniżyć. Czasami są to detale, a w istotny sposób wpływają na cenę. Tutaj wątek na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=78356139&v=2&s=0 . Inna sprawa, że sporo zależy od regionu, jak napisał ktoś poniżej.
                                  • goplanaa Re: szafa wnękowa- ja o pomysły... 21.04.08, 14:48
                                    Sporo sad może modyfikacja projektu pomoże? Mniejsze (lżejsze) drzwi, a więcej elementów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka