Dodaj do ulubionych

przepis na kotleciki norweskie - czy ktoś zna?

19.05.08, 21:06
jak w temacie smile poratujcie, dziewczęta smile
Obserwuj wątek
    • staro Re: przepis na kotleciki norweskie - czy ktoś zna 19.05.08, 21:50
      Szwedzkie kuleczki czy norweskie kotleciki - zależy tylko od ciebie,
      który wariant wybierzesz. Przepisy na mięso i sos, czy to szwedzkie,
      czy norweskie, są takie same. W krajach skandynawskich używa się
      ziela angielskiego wyłącznie w proszku, kuleczki są tam niemal nie
      do zdobycia. A właśnie ziele angielskie razem z gałką muszkatołową i
      imbirem dodają "kotlecikom" ten cudzoziemski smak, inny, niż
      jesteśmy przyzwyczajeni w Europie Środkowej. To danie koniecznie
      musi być podane z sosem śmietanowym, wiejskimi ziemniakami i
      pikantnymi borówkami brusznicami.

      Kotleciki mięsne:
      mięso mielone wieprzowe i wołowe 1:1
      2-3 łyżki mączki ziemniaczanej
      200 ml mleka
      2 jajka
      1 cebula
      1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
      łyżeczka startej gałki muszkatołowej
      szczypta imbiru w proszku
      pieprz
      sól
      masło do smażenia
      ---
      Z powyższych składników i na drobno poszatkowanej cebuli wytworzymy
      gładkie ciasto, z którego formujemy kuleczki bądź placuszki. Smażymy
      je na maśle.

      sos:
      50 g masła
      4 łyżki mąki
      1/2 l bulionu
      150 ml śmietany
      pieprz
      sól
      ---
      W rondlu roztopimy masło, wsypiemy mąkę i cały czas mieszając
      sporządzimy ciemniejszą zasmażkę. Wlejemy do niej bulion i śmietanę,
      gotujemy około 15 minut, dodamy do smaku sól i świeżo zmielony
      pieprz.

      Do tego podajemy:
      ziemniaki gotowane w mundurkach
      kompot z borówki brusznicy



      Smacznego!
      P.S. Robiłam z tego przepisu kuleczki, bardzo nam wszystkim
      smakowały wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka