Dodaj do ulubionych

Egzotyka w Waszej kuchni :)

29.06.08, 13:16
Chodzi bardziej o produkty i przyprawy...czy uciekacie od monotoni np.kotlet
schabowy i kluski??czy raczej tradycyjnie...chodzi mi bardziej jakie dziwne,
inne, egzotyczny, przyprawy produkty macie w swoich kuchniach smile
Ja na przyklad mam syrop klonowy i go uwielbiam z malutkimi placuszkami albo
do kawki czy herbatki smile
Moze uchylicie rąbka tajemnicy waszej kuchni smile
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 29.06.08, 15:30
      U mnie ciężko o tradycyjną polską kuchnię, bo oboje jesteśmy wegetarianami. Być może dlatego też sporo "egzotycznych" produktów jest u nas na porządku dziennym wink

      Jak bym miała wymieniać produkty których raczej nie spotykam w kuchni mojej mamy czy teściowej to:
      - tofu
      - kurkuma
      - pasta curry
      - spirulina
      - soczewice w różnych kolorach
      - fasola atzuki
      - cieciorka
      - makaron sojowy, grochowy, ryżowy
      - mąka sojowa, kukurydziana, razowa
      - sos sojowy
      - ocet ryżowy, winny
      - fruktoza
      - mleko sojowe
      - kardamon
      - kawa z żołędzi

      I pewnie parę innych rzeczy, o których przypomnę sobie jak wyślę ten post wink
    • truscaveczka Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 29.06.08, 15:31
      Szynka z dżemem??? Tak na moją egzotykę zareagowała rodzina męża. A to tylko
      schab pieczony z żurawinką był smile
      Nie widzieli jeszcze, jak jem ogórki z miodem lub żółty ser z miodem (gryczanym
      najlepiej, taki wrrrrrrrrednym).
      Lubię też adżikę z takich mniej popularnych rzeczy.
      • molla7 Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 29.06.08, 21:35
        kurkuma,
        imbir,
        kminek indyjski,
        gotowe mieszanki curry,
        oliwa i ocet ryzowy,
        pasta tahina do humusu,
        cieciorka
        wszelkie soczewice.
        makaron sojowy
        to w moim domu bywa, bo staram się unikać zestawów miecho/ pulpa ziemniaczana/surówka
        • stokrotka.a :) 29.06.08, 23:47
        • stokrotka.a Egzotyka 29.06.08, 23:58
          ze wzgledu ze moj narzeczony jest wege a ja tylko troszku bo czasem skubne sobie
          mieska wink
          to u nas jest to:
          kurkuma
          kotlety sojowe
          tofu
          oliwki wszelakie(jestem ich wielkim pożeraczem i dosypuje do wszystkiego)
          oliva z pestek dyni
          cieciorka i soczewica
          sos sojowy,
          ocet winny,
          oliwa aromatyzowana czosnkowa
          suszone grzyby mun
          kuskus
          kasza jaglana
          makaron ryzowy
          i...syrop klony moj ulubiony smile
      • katarzyna4511 Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 01.07.08, 12:51
        > Szynka z dżemem??? Tak na moją egzotykę zareagowała rodzina męża. A to tylko
        schab pieczony z żurawinką był smile

        Toż to przecież staropolskie danie, a nie jakaś egzotyka wink)
        Gotujemy wiele egzotycznych potraw, ale niech no tylko przyjedzie mój tato - dla
        niego nawet spaghetti to jakaś wraża mamałyga smile))
        • stokrotka.a Kotlet ma byc kotlet i basta! ;) 01.07.08, 15:04
          Szkoda ze nie widzieliscie oczu mojej ciotki jak zobaczyla na swoim talerzu
          kotlety sojowe smile...Patrzyla na nie jak na "muche w zupie"...a potem uslyszlam
          kotlety maja byc kotlety a nie jakies dziwactwa! mi tu podajesz...nie masz nic
          normalnego w tej swojej lodowce...wam sie chyba od tego wegetarianizmu w glowie
          pokielbasilo ...brak wam miesa i takie potem sa rezultaty.........i tak
          dalej...skonczylo sie zamowieniem kotletow schabowych dla wojka i ciotki z firmy
          kateringowej...a to wybredne gadziny hehe wink
          • katarzyna4511 Re: Kotlet ma byc kotlet i basta! ;) 01.07.08, 17:44
            Oj tak, dla mojego ojca i jego krewnych to tylko mięcho i to takie, żeby mięcho
            przypominało, a nie jakieś dziwactwa. Moja mama z kolei chętnie próbuje nowości
            i dlatego, kiedy przyjeżdżają i chcemy zrobić coś ciekawego (jak chociażby
            samosę z dodatkiem sosu jogurtowego), to dla taty gotujemy osobno smile)
    • sylwia.ax Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 30.06.08, 11:16
      Ja sobie lubię poeksperymentować a la kuchnia indyjska czy chińska.
      Często uzywam więc: kardamonu, kurkumy, kminu rzymskiego, sezamu,
      garam masala, żółtej pasy curry, soczewicy, cieciorki, ryżu basmati
      (ale ostatnio bardzo podrożał), bakłażana (co u nas zakrawa na
      egzotykę) itp. Nie pijamy wcale herbaty czarnej, ja - jedynie
      zieloną. Moi rodzice jedzą baardzo tradycyjnie, więc jak nas
      odwiedzają to twierdzą, ze dziwnie u nas pachnie wink Czy inni też
      tak reagują na wasze przyprawy?
      • stokrotka.a dzwinie u was pachnie hehe 30.06.08, 11:59
        Ja jak zaprosilam dziadka na obiad i zrobilam chinszczyzne ,to mi powiedzial ze
        te pieczarki takie gumowe i ze chyba sprzedali mi stare...a ja na to: to grzyby
        mun. a dziadek:to nie mozna bylo kupic normalnych grzybow smile
        Brazowy ryz tez mu sie nie spodobal.Powiedzial: Dziecko drogie nastepnym razem
        kupie ci normalny ryz a nie taki tani niełuskany tongue_out
        ...A i mam tez normalny bialy cukier dla gosci,booo dziwnie patrza na mnie jak
        im daje fruktoze(nazywaja ja cukrem pudrem i mowia zebym sobie do pieczenia
        zostawiala i im normalny dala )... wink Ogolnie mowiac jestem kulinarnym dziwadlem tongue_out
        • lavia78 Re: dzwinie u was pachnie hehe 30.06.08, 13:24
          u mnie w kuchni zawsze są różne przyprawy i nawet te dla mnie oczywiste w
          kuchniach moich rodziców czy znajomych nie maja miejsca...:
          kurkuma
          oregano, bazylia. zioła prowanslaskie,
          sos sojowy, sezamowy
          ocet jabłkowy
          ryż brązowy, i inne rodzaje
          kasze wszelakie....
          makaron razowy
          cukier brązowy kandyzowany
          • ivon444 Stokrotko , podziel się , proszę ..... 30.06.08, 15:26
            Zawsze chciałam wprowadzić nowości do kuchni. Używam b. duzo różnych
            przypraw ale chciałabym poprosić Ciebie Stokrotko i Was - MOJE
            DROGIE o podpowiedz, co można przygotować z cieciorki i
            soczewicy....trochę mi wstyd ale nie zagłębiałam sie nigdy .
            Wiem ,ze macie sprawdzone przepisy i o takie ...proszę .
            Pozdrwaiam
            • stokrotka.a Soczewica w sosie :) 30.06.08, 19:24
              Skladniki:
              3/4szklanki ugotowanej soczewicy,1 cebula ,1przecier
              pomidorowy-sloiczek,oliva,pieprz ziolowy,majeranek,sol
              Przygotowanie:
              Cebule pokroic w kostke i podsmazyc w rondlu na olivie z dodatkiem
              przypraw,dodac ugotowana soczewice,przecier i wode - w zaleznosci od gestosci
              potrawy i- i dusic ok.10 mni..Podawac z ziemniakami smile
              Smacznego !
            • truscaveczka Re: Stokrotko , podziel się , proszę ..... 01.07.08, 09:31
              Zajrzyj do Wystarczająco Dobrej Książki Kucharskiej, wrzucam tam coś.
    • psotka83 Re: Egzotyka w Waszej kuchni :) 01.07.08, 08:13
      W mojej kuchni:

      - sos rybny, sos Worcestershire
      - suszone pomidory
      - przyprawa do mussaki
      - oliwa z orzechów ziemnych
      - ryż jaśminowy
      - trawa cytrynowa
      - pasta curry
      - pasta tandoori
      To tak na szybko co mi się przypomniało smile
      • stokrotka.a do psotki83 01.07.08, 11:27
        Niezle te twoje skladniki...a podzielisz sie moze przepisami?tzn. interesuje
        mnie co robisz z tych skladnikow?? wrzuc na posta od truskaweczki kilka
        przepisow suspicious...To bardzo dobry pomysl truskaweczko...brawo dla pani tongue_out
        Pozdrawiam!
        Jak sobie cos fajnego przypomne to tez tam wrzuce smile
        • hugo43 Re: do psotki83 01.07.08, 19:06
          maz turek,wiec kuchnia bardzo urozmaicona,ale nie egzotyczna.duzo
          soczewicy(zupa-krem
          mniamsmile))),baklazany ,oliwki,cukinia,oliwa,cieciorka itp.dla mnie
          juz normalka,dla mamy przewalanie oczami.a najbardziej obrazona jest
          jak moj 19-letni brat je te "wynalazki",a pozniej mowi jej,ze
          moglaby cos zmienic we wlasnej kuchni.obraza murowana.
        • psotka83 Re: do psotki83 02.07.08, 07:49
          stokrotka.a napisała:

          > Niezle te twoje skladniki...a podzielisz sie moze przepisami?tzn.
          interesuje
          > mnie co robisz z tych skladnikow?? wrzuc na posta od truskaweczki
          kilka
          > przepisow suspicious...To bardzo dobry pomysl truskaweczko...brawo dla
          pani tongue_out
          > Pozdrawiam!
          > Jak sobie cos fajnego przypomne to tez tam wrzuce smile


          wrzuciłam przepis na mussakę do książki kucharskiej. Z dziwnych
          rzeczy w kuchni przypomniał mi się ocet malinowy, jeszcze go nie
          otworzyłam smile, cukier Muscovado (zazwyczaj do muffin go używam), ser
          halumi.
          • stokrotka.a Do psotki83 02.07.08, 12:51
            niestety nie otwiera mi sie ten link sad który wrzyciłas na musake eh!
            • psotka83 Re: Do psotki83 02.07.08, 12:59
              Dodaj na koniec ml, bo powinno być na końcu html, ale coś mi się
              widocznie źle link wkleił. Poszperaj na google, znajdziesz też
              przepisy na mussakę na innych stronach.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka