Dodaj do ulubionych

Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu?

25.11.08, 22:40
Moje założenia bufetowesmile cos wystarczająco gorącego, wystarczająco
różnorodnego i kolorowego, wystarczającego dla wszystkich zaproszonych (10-12
osób) .
No i poproszę o takie podpowiedzi,żebym została uznana za Wystarczająco Dobrą
Panią Domuwink
Obserwuj wątek
    • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 10:07
      hmmmmm....
      Kotlety schabowe czy mielone są nieśmiertelne, więc je polecałabym
      przede wszystkim. Polecam też pieczeń rzymską, która na moich
      imprezach robi furorę!!! Można ją zrobić dzień wcześniej, a potem
      tylko odgrzać.
      Oto przepis:
      0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
      3 szklanki ugotowanych ziemniaków
      2-3 jajka
      cebula
      bulion (może być rosołek z kostek czy z proszku)
      sól, pieprz, majeranek
      natka pietruszki (może być mrożona)
      boczek wędzony

      Mięso, ziemniaki i wcześniej podsmażoną cebulkę należy przepuścić
      przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać jajka oraz przyprawy (z
      przewagą majeranku). Całość dobrze wymieszać i uformować duuużego
      klopsa, a następnie przełożyć go do brytfanny (tudzież naczynia
      żaroodpornego) wyłożonej plastrami boczku. Ja piekę ok. 2 godzin w
      temp. 180 stopni, bez przykrycia (do momentu, aż wierch będzie
      fajnie przypieczony). Gdy Podczas pieczenia (ale nie wcześniej niż
      po godzinie) zaczynam co jakiś czas podlewać pieczeń rosołkiem.
      Chyba o niczym nie zapomniałambig_grin Naprawdę polecam.
      • misiaczek123 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 11:38
        to moze taka wariacja z kotlecików mielonych - zrób takie minipaluszki z mielonego, a do tego sos tzatziki. Pychotka smile
        • lifecolor Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 13:58
          To na zimno?smile
          • misiaczek123 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 14:50
            nie, na ciepło.
            Mieso robisz tak, jak na mielone, tylko ze formujesz w takie minipaluszki, smażysz, a potem ja wrzucam do takiego naczynia z podgrzewaczem i nie ma problemu z podgrzaniemsmile
      • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 10:40
        3 szklanki ziemniaków? czy to nie pomyłka?.....1/2 kg mięsa to przecież nie
        dużo.... Nie ma to smaku ziemniaków? proszę napisz
        • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 13:42
          Eli, chodzi Ci o pieczeń rzymską?

          Nie ma żadnej pomyłki! Jeśli doda sie mniej ziemniaków, to masa
          rozleci się w czasie pieczenia. Prawie ich nie czućsmile NAprawdę
          polecam, bo smakuje mi - a gwarantuję, że jestem bardzo wybredna!
          Lepiej mnie ubierać niż żywić, hehe
          • gemini50 Re: ZAPOMNIAŁAM O MUSZTARDZIE! 29.11.08, 13:45
            Do masy trzeba dodać jeszcze 2-3 łyżki musztardy!Dodam jeszcze, że
            ja dodaję więcej cebulibig_grin
            • el-li Re: ZAPOMNIAŁAM O MUSZTARDZIE! 29.11.08, 14:36
              a jeszcze mam pytanie. 3 szklanki ugotowanych ziemniaków to ile? Myślałam , że
              już zmielonych 3 szklanki.Coś dzisiaj źle kumamsmile))
          • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 14:33
            smile) dzięki spróbuję, myślę, że nawet dzisiajsmile
            • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 14:39
              Koniecznie daj znać jak wyszło i jak smakujesmile
              • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 18:15
                teraz chce robic i zajrzałam czy nie ma Twojej informacji dotyczacej tych
                szklaneksad nie wiem ile tych ziemniaków ma byćsad 3 szklanki już zmielonych
                gotowanych ?? Myślę, że potem już "na oko" można działać...nie wiedziałam że 2
                informacje mi sie wtedy utworzyły i musiały Cie zmylić.Pozdrawiam eli
                • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 18:32
                  trzeba zmielić 3 szklanki ugotowanych ziemniaków. nie mam pojęcia
                  ile ich będzie po zmieleniuwink
                  Smacznego
                  • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 18:49
                    gemini50 napisała:

                    > trzeba zmielić 3 szklanki ugotowanych ziemniaków. nie mam pojęcia
                    > ile ich będzie po zmieleniuwink
                    > Smacznego
                    wybacz ale zrobie na okosmile bo ja mam akurat duże ziemniakismilei może nawet jeden
                    nie zmieści sie do szklankismile......idę działać....smile
                    dzięki za odpowiedzismile
                    • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 19:00
                      Wybaczambig_grin
                      tym bardziej, że też robię na oko wink
                      W oryginalnym przepisie podają 3 szkl ugotowanych ziemniaków. Ja
                      daję tyle, ile mi się napatoczybig_grin
                      • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 22:04
                        siedzą sobie w piekarniku dwie pieczenie w zasadzie juz dochodzą....takie
                        dostojne, Jedna leciutko pękła ale minimalnie...
                        • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 22:16
                          Zawsze pękabig_grin
                          • el-li Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 29.11.08, 23:41
                            Bardzo dobra pieczeń!! Właśnie skończyłam degustację, na nocsad bosz
                            Dzięki za przepis, fajny taki z ziemniakami, wogóle są niewyczuwalne. Pieczeń
                            ładnie sie upiekła, dobrze "trzyma" i dobrze smakujesmile
                            Miałam 1 kg mięsa. Polecam. Eli
                            • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 30.11.08, 09:49
                              Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolonasmile
    • marysienka-1 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 10:10
      Polecam piękną i kolorową przekąskę -koreczki.Mój pomysł na piekne
      podanie to głowa kapusty owinieta srebrnym papierem i na nią wbite
      koreczki z sera róznego rodzjau,papryczki,pomidorków,ogórka
      kiszonego i zielonego,pieczareczki marynowanej,nawet koski
      upieczonego fileta z kurczaka lub kostki szynki.Pyszne
      przekąski ,bajeczny kolorowy wyglad.Zazdroszczę parapetówki.Moja
      kula rok temu zrobiła furorę na takowej.Szkoda ze nie mam
      fotki.Powodzenia.
      • lifecolor Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 14:04
        Ciekawe!!!A ta kapusta to cała otulona była srebnym szalikiem?
    • martialis Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 10:26
      Ja polecam szybką przekąskę (w przygotowaniu i w zjadaniu :c)) -
      kabanosy w cieście frnacuskim, czyli kupujesz ciasto, tniesz na
      kwadraty, na każdym kawałek kabanosa (po przekatnej, więc kabanos
      najlepiej pi razy oko długości przekatnej), przeciwne rogi zlepiasz,
      smarujesz rozkoconym jajkiem i ewentualnie posypujesz sezamem.
      Zazwyczaj ciasto jest zapakowane w papier od pieczenia - więc od
      razu do piekarnika.
      • martialis Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 10:27
        Jajko oczywiście ma być rozkłócone... Kiedy bedzie edycja postów???
        • f.l.y Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 10:52
          z ciepłych rzeczy zrobiłabym:

          - mini szaszłyczki z mięsa mielonego lub drobiowe

          - paróweczki w cieście francuskim (podobnie jak ktoś wyżej pisał)
          tyle, że końcówki połówek parówek rozciełabym lekko na krzyż,
          wówczas się trochę rozchylą przy zapiekaniu

          - ciasto francuskie z nadzieniem np pieczarkowym

          - roladki z wędzonego łososia nadziane serkiem chrzanowym almette i
          gałązką szczypiorku w środku

          - jajka faszerowane
          - pieczarki faszerowane
          - małe pomidory (nie cherry) faszerowane np sałatką z tuńczyka z
          soczewicą

          - na ciepło może też być tradycyjnie kociołek z bigosem

          - bułki bagietki do urywania wstawione do jakiegoś koszyka wazonu
          wazy

          - do smarowania masełko czosnkowo-ziołowe, humusy, dipy, pasty,
          smalec własnej roboty

          - na ciepło, ale również już jak ostygną smile mogą być pieczone
          żeberka, tak mające po 1 kostce, małe i w sam raz na ząb


          jeśli to ma być 'bufet' to nie wyobrażam sobie schabowych, chyba że
          pokroisz je w paski i usmażysz takie paski schabowe lub z kurczaka
          w panierce, wówczas łatwo jest wziąć sobie na talerz i zjeść
          trzymając w palcach, bez konieczności używania widelca i noża

          - mini kanapeczki są też nieśmiertelne (z bagietki)
          - makaron kokardka z pesto dżenoweze ( nie pamiętam jak się to
          pisze w oryginale smile genoveze??) i pestkami słonecznika, z drobno
          krojoną czerwoną marynowaną papryką

          - sałatka z makaronu, kabanosów, brokułów, ogórka i papryki


          a jak już zrobisz tę parapetówkę (gratulacje nowego lokum!) to
          napisz nam co w końcu podałaś, to my z Ciebie potem ściągniemy
          pomysły na imprezki big_grin


    • gazetowy.mail Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 11:30
      Parapetówka będzie już w umeblowanym mieszkaniu czy takim ledwie
      wykończonym? Będziecie siedzieć przy stole czy na podłodze?
      • lifecolor Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 13:52
        Ale pysznosci polecacie-dziekuje!!!Na pewno cos wybiore!!!
        Parapetowka juz w praktycznie urzadzonym mieszkaniu, stół bardziej szwedzki ( w
        koncu ikeawink)jako bufet,ale tez i pare miejsc do siedzenia sie znajdzie. No i
        sofa fotele,poduszki.Gdzie komu wygodnie
    • ollus Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 12:23
      ryba po grecku
      daje radę na ciepło, znajduje wielu amatorów na zimno smile
      można przygotować wcześniej i odgrzać w piecu
      pracochłonna tylko przy małych ilościach, w hurcie każde zwiększenie
      ilości zasadniczo niezauważalne (pod warunkiem, że używa się
      robota/malaksera-jak zwał)
      No i żadne tam półprodukty, uczciwe domowe pichcenie, jak na WDPD
      przystało smile
      • marva Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 12:32
        Polędwica w cieście francuskim, doskonała na zimno i na ciepło. Dla
        mnie ostatnio to hit numer jeden.
    • inguszetia_2006 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 13:46
      Witam,
      Paluszki,czipsy,mandarynki na zagrychęwink
      Baw się,ciesz,że masz nowe mieszkanie i nie psuj sobie zabawy
      podawaniem do stołu, jak wszyscy będą tańczyć i miło gawędzić.
      W drodze wyjątku zrób kilka sałatek i podgrzej bułki w mikrofali, by
      były ciepłe i udawały, że są prosto z pieca;-D
      Pzdr.
      Inguszetia
    • misiaczek123 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 15:11
      jeszcze mi przyszłły do głowy takie pomysły:
      Zapiekane bułeczki z pieczarkami:
      -pieczarki poddusić z cebulką, doprawić solą i pieprzem.
      - bułeczki (zwykłe kajzerki, czasem w sklepach są w woreczkach po 10 szt. pakowane bułki do pieca) - ściąć wierzch, wydrążyć, do środka włożyć podduszone pieczarki, posypać startym żółtym serem, przykryć czapeczkami i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

      pomidorki faszerowane kuskus
      - kuskus - szklankę kaszy kuskus zalać 2 szklankami bulionu (wrzącego), przykryć, zostawić do napęcznienia. Jak wystygnie dodać pokrojone w kostkę podduszone wcześniej pieczarki oraz kukurydzę z puszki. Doprawic solą, pieprzem, dodać majonez.
      Pomidorki - ściąć wierzch (czapeczki), wydrążyć, środek posypać solą i pieprzem, wstawic do lodówki na ok. 30 minut.
      Potem zlać sok z pomidorków (na pewno pod wpływem soli trochę soku tam będzie), faszerować kuskusem.
      • sycylia_beauty Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 20:33
        kuleczki z sera bialego obtoczonego np. w drobno pokrojonym
        szczypiorku lub posiekanych orzechach na liściach sałaty lub cykorii
        i je sie bez uzycia sztuccow, na bufet idealnesmile
        marchew, papryke pkrojona w paseczki i do tego dipy np z jogurtu
        naturalnego z ziolami
        galaretke z grejfutem, prosta i pyszna
        • schiraz Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 26.11.08, 21:02
          Ja ostatnio zrobiłam takie danie:
          Mięso mielone zawijane w cieście francuskim (super szybkiesmile)
          Kupujesz ciasto francuskie, 0,5 kg mięsa mielonego mieszasz z jednym jajkiem i
          jedną surową pokrojoną cebulą (żadnych bułek, żadnej wody) dodajesz majeranek
          sól, pieprz, paprykę, ogólnie co lubisz z przypraw. Rozwijasz z papierka ciasto
          francuskie, kładziesz na nim mięso mielone na całej powierzchni i zwijasz w
          roladę. Na wierzch rozkłócone jajko (ja zrobiłam bez i tez się ładnie ciasto
          zrobiło) Do piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni na godzinę, bez termoobiegu
          200 stopni też na godzinę. Możemy spokojnie się oddalić, po godzinie wracamy i
          tak: jest super pokrojone w plastry i polane sosem grzybowym (pieczarkowym jak i
          z normalnych) jest super pokrojone w plastry i podane, posypane pietruszką, jest
          super jak ostygnie i sobie pokroimy w plastry i zjemy. I naprawdę szybkie, nic
          nie wałkujemy, cała robota to pomieszanie mięsa z przyprawami i pokrojenie
          cebuli (jak ktoś nie lubi, to bez cebuli mięso też dobre)
          • f.l.y Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 27.11.08, 15:46
            no dziewczyny narobiłyście i mnie apetytu smile

            zrobię w weekend to mielone w cieście francuskim i nadziewane
            bułeczki pieczarkami (od razu przypomniał mi się PRL smile ) to wtedy
            rarytas był - taka buła z pieczarkami 'na mieście' big_grin

            faszerowany pomidor kuskusem smile też fajny pomysł smile i skorzystam
            pozwolicie smile


            za mną chodzą nadziewane patisony - mięsem mielonym, jak tylko
            gdzieś znajdę małe i jednakowej wielkości to zrobię smile

            teraz myślę tylko o tych bułkach z pieczarkami big_grin

            • malgosia.w fly 28.11.08, 08:56
              przypominam, że się miałaś odchudzać wink
              bułki sobie daruj
              • f.l.y Re: fly 28.11.08, 14:32
                smile

                strażnik wagi mnie dopadł smile

                no niee... jedną chociaż, wspominkowo smile

        • czarna-navara Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 28.11.08, 10:15
          a czym wycinasz te kuleczki z sera i jaki do tego najlepszy?
          pzdr
          • f.l.y Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 28.11.08, 14:33
            czarna..

            te kulki z sera to chyba ulepione są, z białego sera - tak mi się
            wydaje, a przynajmniej takie kiedyś widziałam w jakimś hotelu na
            śniadaniu

    • lifecolor Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 07.12.08, 08:51
      Donoszę, że parapetówkę należy zaliczyć chyba do udanych, skoro goscie wyszli po
      4!!!!!
      Dziekujęsmile
      • gemini50 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 07.12.08, 10:09
        To super!
        A jakie jedzonko zrobiłaś?????
      • misiaczek123 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 07.12.08, 19:07
        WOW! super!!!
        napisz nam co zrobiłaś.
        • lifecolor Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 07.12.08, 21:16
          No właśnie połowę tego, co miałam w planach:/Dyżur w pracy nagle wyskoczyłuncertain
          Sałatka popularna i tutaj na forum widzę-gyros z kurczakiem, śledziowa z
          wiadomych względówwink,sos tatarski,wędliny, kabanoski.
          Nadrobiłam różnorodnym pieczywem i przegryzajkamiwinkno i alkoholemwink
          Tak teraz sobie myslę-może siedzieli tyle i czekali na to ciepłe danieuncertain
          Na sylwestra na pewno wykorzystam Wasze przepisy!!!!!!!!Trzymajcie mnie za słowowink
          • misiaczek123 Re: Parapetówka-jakieś podpowiedzi menu? 07.12.08, 21:46
            eeetam, na pewno siedzieli, bo SUPER BYŁO, a nie że na zarcie czekali.
            No i wiesz, musieli dobrze mieszkanko oblaćwink wiec nie mogli szybko pójść.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka