10.01.09, 07:02
Podczas porządków na strychu znalazłam nowy szybkowar. Nie wiem, jak
z niego koszystać. Czy możecie coś podpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: szybkowar 10.01.09, 09:14
      Najczęściej, w szybkowarze duszę oporne mięso (wołowinę)lub z braku
      czasu także wieprzowinę, ale trzeba uważać, żeby nie wyszła ciapa.
      Niektórzy gotują w nim nawet rosół i inne zupy.
      • katarzynadudek7 Re: szybkowar 10.01.09, 11:21
        Ja dostałam szybkowar pod koniec roku i od tej pory go nie
        schowałam ! Bardzo często robię wołowinę i gulasz więc był mi
        potrzebny. Gotuję w nim nawet ziemniaki ( początkowo sprawdzałam ile
        się gotują bo ziemniak ziemniakowi nie równy ). Moim zdaniem
        gotowanie w szybkopwarze nie pogarsza smaku. Wiem że nie mozna
        gotować kaszy. Podobno można gotować ryż ale ja sie nie odważyłam bo
        przecież też jest kleisty. Poszukaj instrukcji do niego tam powinien
        być czas gotowania potraw. Na forach kuchennych znajdziesz też dużo
        porad na ten temat. Pozdrawiam i życzę miłego gotowania !
        • olgwie37 Re: szybkowar 10.01.09, 18:34
          Niestety, instrukcji nie ma, ponieważ to jest radziecki szybkowar,
          który stał na strychu dobre 10 lat i nigdy nie był używany.
          Rzeczywiście muszę poszukać na forach kuchennych. Dzięki
    • bombonierka.ta Re: szybkowar 14.01.09, 13:49
      zadawaj pytania,
      jak juz gdzies tu wpominałam, moja mama gotuje TYLKO w szybkowarze, gotuje wszystkie zupy oprocz krupniku, wszystkie miesa i zaiemniory, robi bitki, rolady, gulasz, bigos,kapucha itp. itd zupy typu bogracz oraz wszelkie potrawy "jednogarnkowe".
      ziemniaki gotuje okolo 10-12 min od poczatku syczenia, do syczenia na dużym ogniu od syczenia zmniejsza ogien,
      miesa w zależności od twardosci 30-40 min,
      kapsusta, bigos 30-40 min
      rosół 20 min
      zamknięty szybkowar bardzo dlugo trzyma cieplo np. po ugotowaniu rosołu wieczorem i nie wyniesieniu go do lodówki tudziez w inne miejsce "wyziębienia" bedzie jeszcze rano ciepły - nie do jedzenia ale nie zimny ....
      mam nadzieje ze troche Cie zachęciłam - to naprawdę super sprzęt!

      ps. pamiętam jak kiedys z koleżanką u niej w domu mialyśmy zrobić sałatkę i trzeba bylo ugotować warzywa, miałam może 10 lat, spojrzałam na garnki i stwierdziłam ze nie da się nic zrobić - bo nie ma szybkowaru...mamam zawsze gotowała w szybkowarze wink
        • drewniana7 Re: czas gotowania 14.01.09, 23:01
          Strogonow 7 minut
          Kurczak (zależy od wielkości) 20-25 minut
          Gulasz 15-20 minut
          Szynka gotowana 30-35 minut
          Szynka pieczona 20-25 minut
          Wieprzowina pieczona 25-30 minut
          Wołowina pieczona 40-50 minut
          Potrawka cielęca 5 minut
          Udko z indyka 25-35 minut
          Buraki 15-25 minut
          Ziemniaki 6-8 minut
          Kapusta 8-10 minut
          Grzyby 6-8 minut
          kalafior w całości 4-6 minut
          Papryka faszerowana 6-6 minut
          Fasolka szparagowa 5 -6 minut
    • smutas13 Re: szybkowar 15.01.09, 08:28
      Znalazłam (odbity na ksero) czas gotowania potraw w szykowarze
      Richter -plus. Nazwa firmy chyba nie ma znaczenia.
      Szybowar to szybkowar.

      Warzywa

      groszek świeży 9-13 min. - małe ciśnienie
      soczewica 6-8 - duże ciśnienie
      fasolka Jaś 8-10 d.c.
      brukselka 6-8 m.c.
      kapusta 6-8 d.c.
      marchewka 4-6 d.c.
      ziemniaki 5-7 d.c.
      ryż 6-8 d.c.
      makaron 5-7 d.c.


      Zupy

      rybna 5-7 m.c.
      jarzynowa 4-6 d.c.
      rosół 27-30 d.c.
      cebulowa 2-3 m.c.
      z ryżem 5-7 d.c.
      ziemniaczana 3-5 m.c.

      Mięsa i ryby

      wołowina 13-16 d.c.
      cilęcina 9-13 d.c.
      kurczak 8-10 d.c.
      dorsz, mintaj 2-4 m.c.
      pstrąg 3-5 m.c.

      Powodzenia w gotowaniu smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka