Dodaj do ulubionych

przepisy na dania z parowaru

19.03.09, 13:46
Było już kilka wątków o tym jaki parowar kupić, ale nie specjalnie
znalazłam coś na temat przepisów na dania z parowaru.
Bądźcie tak dobre i podrzućcie swoje ulubione przepisysmile
Moja mama marzyła o parowarze i w końcu go dostała.... ale jak
przyszło co do czego, to nie wiem jak i co można w nim gotować. Mama
jest antykomputerowa, więc przepisów sama sobie nie wyszuka.
Pomóżcie mi ją zadowolić przepisamismile
Będę bardzo wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • apeczka Re: przepisy na dania z parowaru 20.03.09, 16:25
      Witaj,
      Ja też mam od niedawna parowar i poszukiwałam przepisów.

      Na razie zasłyszałam tu, na Forum jeden, który zrealizowałam dziś.

      1. Kapustę włoską karbowaną pokroić na ósemki, udusić w parowarze, a
      potema) polać masłem z bułką tartą
      b) lub podsmazyć na patelni z bułką tartą. SUUUper.

      2. Kalafior- popdobnie jak kapustę podzielić na 4 cześci, uparować -
      polac masełkiem, lub włożyć do żaroodpornego i do piekarnika z
      jakimś sosem (np jajko-odrobina mleka), albo z masłem i bułeczką...

      3. Brokuły- uparować podobnie, i np w piekarniku zapieć 8 minut np z
      sosem z rokpola (odrobina mleka plus pokruszony ser, lub jajko i ser
      żółty itd, co do głowy przyjdzie

      4. Uparowane marchewki, seler, pietruszka, ziemniaki- i z tego
      pokroic tradycyjną sałatkę warzywną - wychodzi rewelacyjna, w ogóle
      się nie "ciapie", jest jędrna...Mniam!

      5. Ziemniaczki na dolną półkę, na górną klasyczne pulpety z mięsa
      mielonego, z gałązką rozmarynu, lub suszonym rozmarynem, do tego np
      mizeria...

      6. Każdy mrożony filet z ryby- pokropić oliwą, sokiem z cytryny...

      7. Cukinie- mozna kroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry,
      przesmarować połówką ząbka czosnku i zwijac jak roladki, spiąc
      wykałaczką i do parowaru. Potem może masełkiem polać, lub
      szczypiorkiem, podawac na kolację z ciemnym pieczywem

      8. uparowane duże ziemniaki w mundurkach po uparowaniu nakładać w
      nie zimny twarożek ze śledziem solonym wcześniej przyrzązdamy sobie
      taki farsz(twaróg, śledzik, cebulka) ziemiaki -przecięte na pół
      podajemy z farszem ozdobionym np szczypiorkiem, lub cebulką
      czerwoną...

      9. Można uparwowac "bukiet jarzyn" kilka brukselek, buraczka,
      kalafior, marchewkę...a do tego w tym naczyniu do ryżu wbić 2 jajka-
      będą jak sadzone!

      10. Jesliparjemy np pierś z kurczaka, to warto ją na noc w lodówce
      zamarynowac w ulubionej przyprawie, ale bez soli.

      generalnie potraw z aprowaru nie dosalamy, lub solimy odrobinę na
      talerzu.

      11. Bardzo fajnie wychodzą warzywka świeże zawijane w papier ryżowy
      mokry (jak do sajgonek) do kupienia (60 sztuk)za 5-7 złotych w
      marketach. Bardzo proste, bardzo dietetyczne i bardzo łatwe do
      zrobienia.Na jedna osobę około 5 sztuk i jest się najedzonym...

    • olenka_28 Re: przepisy na dania z parowaru 09.11.09, 20:00
      artykuł pochodzi z www.poradypanidomu.pl/artykuly/kuchnia/naczynia-do-gotowania-bez-tluszczu/4.html

      Parowary

      To elektryczne urządzenia do gotowania na parze. Zazwyczaj składają się one z czterech części: podstawy z pojemnikiem na wodę, dwóch koszyków, które ustawia się jeden na drugim, oraz pokrywy. W podstawie umieszczone jest pokrętło do nastawiania czasu gotowania. W parowarze można gotować wszystko, nawet jajka w skorupkach. Do podstawy wlewamy wodę i ustawiamy kolejno pojemniki z produktami, z tym że każdy z nich przykrywamy specjalną pokrywką do skraplania się pary wodnej. Zamykamy parowar i wybieramy czas gotowania. W parowarze nie można gotować mięs ani ryb panierowanych. Przygotowanie drugiego dania w tym urządzeniu zajmuje 30-35 minut.



      Na parze można też gotować w ażurowej metalowej wkładce, umieszczonej w tradycyjnym garnku ze szczelną pokrywą, albo w specjalnych piętrowych garnkach, w których gotujemy kilka potraw jednocześnie.



      Potrawy gotowane na parze nie tracą, jak przy tradycyjnym gotowaniu, cennych witamin i składników mineralnych, a zachowują smak i kolor. Jest to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw, szczególnie wskazanych dla dzieci, osób starszych, odchudzających się i ludzi, którzy mają jakiekolwiek dolegliwości trawienne albo muszą być na diecie oczyszczającej (np. po operacji żołądka, jelit, dwunastnicy).
      • jagnaborynowa dlaczego potraw nie solimy? 11.11.09, 13:28
        Wczoraj wieczorem nabyłam parowar, ponieważ kuchenka mi się zepsuła. Muszę dziś
        ugotować w tym ustrojstwie obiad. Dlaczego nie mogę posolić potraw przed
        włożeniem do parowaru? Zepsuje się urządzenie? To ważne, bo jak zapomnę posolić
        zimniaków lub warzyw w czasie tradycyjnego gotowania w wodzie, rodzina je z małą
        przyjemnością i duża ilość ląduje w koszu sad ja też nie mogę się zmusić do
        zjedzenia np. kaszy gryczanej czy ryżu bez soli...
        • otterly Re: dlaczego potraw nie solimy? 11.11.09, 14:37
          Może spróbuj przekonać rodzinę do solenia na talerzu? Albo ryz posól, jak już
          się upatruje, a będzie jeszcze gorący. Możesz też dodać do niego odrobinę
          solonego masła, jak lubisz. Polecam tez łososia na parze. Wychodzi bardzo
          delikatny i pyszny. Do tego sos beszamelowy z zielonym pieprzem i sałata z
          winegretem. Obiad gotowy przy minimalnym nakładzie pracy. Można tez kupić
          pampuchy (lub zrobić samemu) np. z jagodami i zjeść je z jogurtem.
          • jagnaborynowa Re: dlaczego potraw nie solimy? 11.11.09, 15:39
            ja sama nie lubię niesolonych w trakcie posiłku potraw, więc rozumiem rodzinę i
            męczę się sama jedząc potrawy posolone wyłącznie na talerzu Niestety, zdarza mi
            się zapomnieć o dodaniu soli... Dlatego ponawiam pytanko, czy dodanie soli do
            potraw zepsuje lub przyspieszy zepsucie się parowara? czy chodzi tylko i
            wyłącznie o modę na unikanie soli w trakcie przygotowywania posiłku?
            Właśnie mi się gotuje obiad w parowarze (na razie bez soli, bo się boję o stan
            urządzenia) i 15 minut czekałam, aż zacznie się wydobywać jakaś para... To
            normalne, czy mam wadliwe urządzenie?
        • pierwszy_poruszyciel Re: dlaczego potraw nie solimy? 11.11.09, 15:37
          Parowar się nie zepsuje jak dodasz soli. Nie wiem, jak sprawa się ma z
          ziemniakami czy ryżem, bo nigdy ich nie "parowałam", ale pozostałe warzywa,
          ryba czy kurczak soli nie wymagają, bo naturalna sól w nich zawarta się nie
          wypłukuje, jak to ma miejsce w przypadku normalnego gotowania. Jak dasz soli
          tyle, ile normalnie dajesz, to będą za słone.
    • pierwszy_poruszyciel brokuły z kurczakiem 11.11.09, 15:41
      Moja ulubiona potrawa z parowaru smile
      "Paruje" brokuły (mrożone albo świeże) i pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę
      (taką większą) - nie dodaje żadnych przypraw. Jak brokuły i kurczak ostygną
      polewam jogurtem naturalnym z dodatkiem soli, pieprzu i dużej ilości czosnku.
      Niebo w gębie, choć tak banalne do zrobienia smile Próbowałam z gotowanymi
      brokułami i grilowanym kurczakiem - nie mam obecnie parowaru - ale to nie to samo.
      • jagnaborynowa Re: brokuły z kurczakiem 11.11.09, 16:06
        Dzięki, przepis na pewno wykorzystam. A na razie idę wyciągnąć kalafior (może
        być bez soli), ziemniaki (te bez soli nie za bardzosad ), marchewkę (niestyt
        niedogotowaną) i zawiniętą w folię aluminiową wątróbkę. Zrobiłam za to sos
        czosnkowy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka