Dodaj do ulubionych

Tylko pod tym krzyżem?

30.04.10, 18:39
Od jakiegoś czasu studiuję dzieła Mickiewicza, by znaleźć ten jakoby cytat, na
który powołują się publicznie różne ważne osoby (m.in. w sejmie poseł Cymański
oraz przeróżne klechy w swoich kazaniach):
Tylko por tym krzyżem tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak
Polakiem
.

Nie mogę nigdzie tego znaleźć. A może wy wiecie skąd to?
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Tylko pod tym krzyżem? 01.05.10, 11:10
      Pomysł studiowania dzieł naszego Wieszcza popieram! Czekam też na opinie i
      refleksje.

Możesz studiować długo, co jest naprawdę godne pochwały, ale obawiam się, że
      rzeczonego cytatu nie znajdziesz...
      • sexilola_automatic Re: Tylko pod tym krzyżem? 03.05.10, 09:13
        W "Wykładach Paryskich" (podobno).
    • w.ell Re: Tylko pod tym krzyżem? 02.05.10, 17:22
      U nas ksiądz cytował - z Mickiewicza (ale nie powiedział z jakiego wiersza)
      • bartos29 Re: Tylko pod tym krzyżem? 04.05.10, 20:20
        Teraz już wiem prawie na 100% - to nie Mickiewicz!
      • sexilola_automatic Cymaniak... 07.05.10, 20:54
        Uwaga: Cymański (cwaniak) nie powiedzial, że to Mickiewicz. Tylko, że u nas w
        Polsce "mówi się": Tylko ttym krzyżem... itp
    • basilisque Tym razem - w obronie krzyża! 05.05.10, 08:14
      Wszyscy tu (łącznie ze mną) atakują Kościół i polski katolicyzm, ale ja tym
      razem chciałbym coś napisać w obronie. Kościół bardzo się zaangażował w polską
      transformację, która dla naszego społeczeństwa była bardzo trudna, niosąca
      niekiedy straszne skutki dla zwykłych ludzi i ich rodzin. Kościół, ludzie
      kościoła i katolicy w większości starali się neutralizować protesty, ktore
      niekiedy zagrażały podstawom istnienia Polski (np. Tymiński czy Lepper z
      Samoobroną) i za to zapłacił naprawdę dużą cenę.

O tym trzeba pamiętać krytykując, czy nawet odrzucając religię i Kościół katolicki.
      • essor Re: Tym razem - w obronie krzyża! 13.05.10, 21:28
        Już tak nie rozczulajmy się. Nikt w Polsce nie ma tak dobrze jak Kościół Katolicki.

Jeśli coś mu zagraża - to przede wszystkim hipokryzja. Księży i wyznawców.
    • ilnyckyj Re: Tylko pod tym krzyżem? 08.05.10, 14:22
      Oczywiście - to lipa. Nie napiszę: "kłamstwo", bop ci co tak twierdzą może nie
      kłamią świadomie, ale się mylą. To w ogóle zdanie nie w duchu Mickiewicza i nie
      w duchu jego wykładów paryskich (które nie byly "rymowane", a poza tym były
      wygłaszane po francusku więc takie zdanie po prostu nie mogło sie gtam
      znaleźć!
    • krol-czy-krolik Re: Tylko pod tym krzyżem? 14.05.10, 14:05
      A mnie się zdaje, że to żaden Mickiewicz, tylko Wielki Mistrz Teutonów Ulrich
      von Jungingen! GOTT MIT UNS
      • w.ell Re: Tylko pod tym krzyżem? 23.05.10, 18:57
        Mnie trochę szkoda. Czasami kościół jest tak atakowany, że wydaje mi się, że
        kopią leżącego. Ale z drugiej strony - też istnieje jakiś szantażyk obyczajowy,
        żeby być tym katolikiem (nawet jak sie nie chodzi do K.), mieć te komunie, śluby
        i pogrzeby. Spotyka się też nosorożce katolicko-narodowe. W sumie jestem za
        pluralizmem światopoglądowym. Niech rozkwita sto kwiatów!
      • apersona Re: Tylko pod tym krzyżem? 29.05.10, 22:48
        Jawohl
        Chrześcijaństwo jest religią kosmopolityczną z licznymi aplikacjami narodowymi
        • krol-czy-krolik Re: Tylko pod tym krzyżem? 30.05.10, 15:45
          A żeby było śmieszniej to więcej wojen było pomiędzy chrześcijanami niż między
          chrześcijanami a nie-chrześcijanami... smile

DB. Rabbit
          • apersona Re: Tylko pod tym krzyżem? 30.05.10, 17:45
            > A żeby było śmieszniej to więcej wojen było pomiędzy chrześcijanami niż między
            > chrześcijanami a nie-chrześcijanami... smile

Nie żeby było śmieszniej, tylko bliżej było

Krucjaty wymyślono aby rycerstwo chrześcijańskie mogło dać pożyteczny upust swej agresji zamiast się nawzajem wyrzynać. Jednak do ziemi świętej było daleko i nie zawsze zapału do końca starczało - IV wyprawa krzyżowa skończyła się w Konstantynopolu, łupieniem bizantyjskich sojuszników

A pojawienie się herezji i reformacji dostarczyło bardzo pożądanego szlachetnego uzasadnienia dla wojen sąsiedzkich
    • bartos29 Re: Tylko pod tym krzyżem? 25.05.10, 22:49
      Jeszcze jeden "tylko pod tym krzyżem" szefunio "Solidarności" Janusz Śniadek. Cyt za GW, dzisiejszą:
      Tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską, a Polak Polakiem - przemawiał Janusz Śniadek. - Gdy wrócicie do domów zacznijcie wzmacniać "Solidarność" w swoich zakładach pracy i środowiskach, bo tego wymaga przyszłości Polski - nawoływał.
    • basilisque Re: Tylko pod tym krzyżem? 27.05.10, 23:41
      No ale jak? Może ktoś znalazł. A jak nie Adam - to kto?
      • bartos29 Re: Tylko pod tym krzyżem? 10.07.10, 12:10
        Nikt. Po prostu ktoś sobie to wymyślił, a żeby brzmialo poważnie - przypisał
        Wieszczowi!
    • krol-czy-krolik Re: Tylko pod tym krzyżem? 12.07.10, 19:55
      Teraz już wiem, o ktory krzyż chodziło. Ten pod pałacem, hue, hue.

DB. Rabbit
    • pomer_anya Re: Tylko pod tym krzyżem? 03.08.10, 21:11
      Muszę przyznać autorowi wątku, że wykazał sie niesamowitą intuicją antycypując
      to co teraz się dzieje.
      Choć dziwi mnie dlaczego ci, którzy się nie zgadzają z tym co się wyrabia
      obecnie na Krakowskim, nie zorganizują jakiejś kontrmanifestacji?

Ja np, bym poszła, bo mnie po prostu obraża, to co się tam dzieje. I poraża
      bierność tych, których nagle przeraziła determinacja tłumu. A Wy? (nie chcę
      wywoływać wilka z lasu, bo też nie wiem czy nie ma tu jakichś "krzyżowców").

Pozdr. Ann
      • wei.wu.wei Re: Tylko pod tym krzyżem? 03.08.10, 21:52
        No jakżeż to? Przecież księża i państwo cofnęli się dziś przed kilkunastoosobową
        manifestacją. No przecież nie przed tłumem za barierkami, bo ten czujnie
        zabezpieczała ... straż miejska.

A co do Mickiewicza - prorokiem jak widać nie był, bo teraz pod tym krzyżem mamy
        podobno dwie Polski smile
        • trzcinka78 Re: Tylko pod tym krzyżem? 05.08.10, 15:18
          A ja - patrząc na to przecieram oczy i szczypię się w łydkę, myśląć, że za
          chwilę się obudzę. Niestety. To nie sen.

W Hamlecie było coś takiego:
          "Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło sie waszym filozofom"
          • wei.wu.wei Re: Tylko pod tym krzyżem? 05.08.10, 16:58
            Skoro Szekspir już to wiedział, to myślisz, że nasi mąciciele nie? smile
            • essor Re: Tylko pod tym krzyżem? 21.08.10, 20:28
              wei.wu.wei napisał:

> Skoro Szekspir już to wiedział, to myślisz, że nasi mąciciele nie? smile

Myśle, że nasi mąciciele nie znają Szekspira, natomiast mogliby być postaciami z
              jego dramatów, niektorzy.
              • essor Re: Tylko pod tym krzyżem? 21.08.10, 20:31
                Ale przede wszystkim nie mogę pojąć innej rzeczy: dlaczego nikt tego krzyża
                stamtąd nie wyniesie?
                Mogliby to zrobić już dawno, albo ostatnio jak odsunęli "krzyżowców". Czyżby
                komuś we władzy odpowiada, że ten cały cyrk trwa?
                • jo_ember Re: Tylko pod tym krzyżem? 22.08.10, 10:31
                  essor napisał:

> Ale przede wszystkim nie mogę pojąć innej rzeczy: dlaczego nikt
                  tego krzyża
                  > stamtąd nie wyniesie?
                  > Mogliby to zrobić już dawno, albo ostatnio jak
                  odsunęli "krzyżowców". Czyżby
                  > komuś we władzy odpowiada, że ten cały cyrk trwa?

Nie zgadzam się z takim określeniem. Ci ludzie zadają pytania, na
                  ktore nikt nie chce odpowiedzieć. Przecież nie była to zwyczajna
                  katastrofa, stało się coś, co zaważyło na polityce państwa, coś
                  niebywałego w światowej historii. Tu niestety odbywa się coś
                  takiego, co dobrze okreslił tytuł jednego filmu : "Śledztwo w
                  sprawie obywatela poza wszelkim podejrzeniem". Rząd wie, że ponosi
                  odpowiedzialność za to co się stało i robi wszystko, żeby zamataczyć
                  jak się tylko da.
                  • apersona Re: Tylko pod tym krzyżem? 25.08.10, 13:14

Rząd ponosi odpowiedzialność za mgłę i ukształtowanie terenu?
    • jo_ember Jednak krzyż! 06.08.11, 14:11
      Nie jest dla mnie ważne kto jest autorem tego wierszyka. Ważny jest natomiast sam krzyż. Jakoś sobie nie wyobrażam Polski nie-katolickiej, czy ateistycznej. Ta religia ukształtowała nasz naród. Nadała mu formę i pewną dyscyplinę (bo Kościół Katolicki jest oparty na dyscyplinie). Bez niej - przestanie istnieć (i może komuś o to chodzi?)
    • ilnyckyj Re: Tylko pod tym krzyżem? 16.10.11, 22:36
      Poza dyskusją skądinąd ważną o autorstwie tego arbitralnego stwierdzenia, najważniejsze jest: czy może czuć się Polakiem, ktoś kto nie uznaje krzyża za swój znak...
      Jeżeli nie - to czarno widzę naszą przyszłość.
    • ilnyckyj Re: Tylko pod tym krzyżem? 19.10.11, 22:10
      Żałość patrzeć co to teraz się dzieje z tym krzyżem... Ale najbardziej winni są ci ultra-katolicy , co to uważają że im wszystko wolno. A skończy sie tak, że kto krzyżem wojuje ten od krzyża ginie
      • basilisque Re: Tylko pod tym krzyżem? 29.04.13, 22:45
        Coraz bardziej się przekonuję do destrukcyjnej roli religii w życiu człowieka...
        • basilisque Re: Tylko pod tym krzyżem? 12.05.13, 22:47
          A może zamiast orła - trzeba było zrobić krzyż z czekolady... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka