jan832
08.05.08, 12:45
witam,
Swój wniosek - obecnie modne jest powiedzieć post a w TC TIPS kieruje do kolegi Filipiuka mimo że nie powinien być On jego adresatem - tylko że dział HR w TC to .....
Otóż Janusz, wiesz co to PFRON, wiesz co to zakłady pracy chronionej, wiesz być może, że nasza konkurencja zatrudnia osoby niepełnosprawne etc - dlaczego ? No może są filantropami, ale jeśli nie to pewnie chodzi o pieniądze i wizerunek firmy.
Mam prośbę do Ciebie, pracujesz od początku istnienia firmy, widziałeś niejednokrotnie windę która ma czy też miała służyć inwalidom do poruszania się między piętrami - jak bardzo jest obciążona pewnie wiesz - chodzi mi jednak o coś innego.
Będąc w Auchan, Realu, Geancie etc widujesz na parkingach blisko sklepów miejsca dla inwalidów aby mieli blisko i raczej nikt tam nie staje, chyba że jest kulturalny inaczej i nie przejmuje się kalectwem innych, to może się zdarzyć, że komunikat w sklepie podczas zakupów przypomni mu aby się spalił ze wstydu.
Ale też jeśli ktoś jest taki empatyczny i zajmuje miejsce inwalidzie to powinien już być konsekwentny i zabrać inwalidztwo tej osoby razem z wózkiem, kulami etc...
Kto w TC powinien się spalić ze wstydu, że przy bramie wejściowej są samochody menadżerów a nie ma jasno wielkimi literami oznaczonych miejsc parkingowych dla INWALIDY NA WóZKU LUB O KULACH.
Kto za to odpowiada ? Ja mam swoje typy - ciekawe jakie są Twoje ?
Jaki jest obraz firmy naszej firmy który sami tworzymy a właściwie kadra tworzy - skoro menadżer co cały dzień siedzi za przysłowiowym biurkiem ma najbliżej do wejścia a INWALIDA CO - BęDZIE WóZKIEM PRZEZ CAłY PARKING JECHAł wszak i tak toczy się na kołach !!!
Mój Tips jest prosty:
PROPONUJE TE WAZNE MIEJSCA PRZEZNACZYć DLA INWALIDóW A MENADZERóW TROCHę PRZESUNAć WSZAK SPACER PORANNY NIKOMU NIE ZASZKODZIł SZCZEGóLNIE JEśLI MA SIę PRACę SIEDZąCą - nie mówię o operatorach którzy trochę się nabiegają w ciągu dnia.
Powiedz Janusz czemu firma nie dba o takie proste rzeczy jak wizerunek zakładu, otwartość na innych ludzi nawet a właściwie przede wszystkim na tych z trudnościami np . poprzez te miejsca dla inwalidy, wszak ktoś kto jeździ na wózku może się okazać wybitnym informatykiem, księgowym, kadrowce a my nasza firma to co nie bierzemy takich ludzi do pracy bo co nie ma nogi albo jest krzywy, bo będzie z takim kłopot - winda, schody etc.
Stawiamy tylko na młodych prężnych, z DOśWIDCZENIEM - o co tu chodzi i czemu to służy ?
Pomyśl nad tym i poproś swoich podwładnych o ruchy w tej kwestii, jeśli uznasz to za słuszne aby odpowiedni ludzie wzięli się do działania 6 lat bezczynności chyba wystarczy - przecież inwalidzi nie od dzisiaj są na świecie a kto wie czego nikomu nie życzę może się okazać -