Dodaj do ulubionych

Śląskie smaki - przepisy kulinarne

25.10.09, 11:55
Przepisy w oparciu o książkę "Śląskie smaki"
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:00
      ZUPA GRZYBOWA

      Składniki: 60 dag grzybów leśnych, 25 dag porcji rosołowej drobiowej, 25 dag
      porcji rosołowej wołowej, 15 dag warzyw, 6-7 kulek ziela angielskiego, 4 listki
      laurowe, 15 dag śmietany, 3 łyżeczki mąki pszennej, 3-4 litry wody, pietruszka,
      gruby makaron, pieprz, sól, magi

      Przygotowujemy wywar drobiowo- wołowy z warzywami, do którego dodajemy grzyby i
      przyprawiamy do smaku. Po ugotowaniu dodajemy makaron, Zagęszczamy mąką pszenną
      i zabielamy śmietaną
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 11.11.09, 12:33
        HEKELE NA TOSTACH

        Składniki:

        * 20 dkg filetów śledziowych
        * 2 jajka
        * 10 dkg ogórków kiszonych
        * 8 dkg cebuli
        * sól
        * pieprz
        * musztarda


        Opis przygotowania potrawy:Śledzie, jajka, cebulę i ogórki kiszone (bez skóry)
        kroimy w drobna kostkę, doprawiamy musztardą i pieprzem, a następnie dokładnie
        łączymy wszystkie składniki. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub tostowego.
      • madohora Re: Śląskie smaki na Nikiszu 05.02.15, 11:51
        Śląskie smaki na Nikiszowcu

        Poszukiwania prawdziwej śląskiej kuchni w miniony weekend doprowadziły nas do serca tego regionu. Nikiszowca, zabytkowej dzielnicy Katowic, gdzie od 22 lat, w jednym z familoków, działa restauracja "Sitg" (ul. Krawczyka 1). Wystrój od razu zwala znów. Starodawne kredensy, lampy, akordeon na stole... a co z jedzeniem? - Staramy się serwować prawdziwie śląską kuchnię - przyznaje Anna Globisz, kelnerka z restauracji na Nikiszu. Zaś, jak dodaje Adam Zok, z dziada pradziada Ślązak, kucharz z wykształcenia i właściciel restauracji: - Dania przygotowywane są według przepisów, jakie od lat obowiązują w mojej rodzinie. W menu osobną stronę przeznaczono na potrawy typowo śląskie. Pod hasłem śląskie smaki znajdziemy m.in.: żur, roladę z kluskami i modro kapustą, karminadle, sztamfowane kartofle i ogórek kiszony. Sprawdzamy więc, ile śląskiej kuchni jest w dwóch pierwszych daniach. Ach, co za zapach! - Zakwas na żur przygotowujemy sami z mąki żytniej i czosnku - zapewnia pani Anna. Intensywny smak żuru potwierdza, jej słowa. Jednak w żurze pływa jajko, którego być nie powinno. Później na stół trafiają kluski śląskie, białe, bez dziurki, sos, podany osobno w metalowym kubku, kapusta i rolada. Jak się okazuje... wieprzowa, a ta tradycyjna obowiązkowo powinna być wołowa. Co się stało ze śląskim smakiem? - Podajemy rolady wołowe i wieprzowe, dlatego, że coraz więcej klientów pyta o te "mniej śląskie", czyli wieprzowe - tłumaczy pani Anna.

        www.dziennikzachodni.pl/artykul/635865,slaskie-smaki-na-nikiszowcu-akcja-dz-kuchnia-slaska,id,t.html
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.02.19, 23:43
        BIAŁE KLUSKI

        ziemniaki, ok 2 kg, mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg

        Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski. Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.07.20, 18:41
        ŻUREK Z GRZYBAMI

        Na 10 porcji:

        * 20 dkg kości wędzonych
        * 5 szt. marchewki
        * 5 szt. pietruszki
        * 1 średni seler
        * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
        * 30 dkg podgrzybka
        * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
        * liść laurowy
        * ziele angielskie
        * majeranek
        * sól
        * pieprz
        * przyprawa do zup

        Opis przygotowania:

        Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:05
      ZUPA BURACZANA

      Składniki: 1 l wody, 6 średnich ziemniaków, 0,5 l maślanki, 1 burak czerwony
      dość duży, szczypta soli do smaku.

      Do garnka 1 litr wody, dodajemy pokryte w kostkę ziemniaki i buraka, solimy do
      smaku. Gdy burak będzie ugotowany można go zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i
      ponownie wrzucić go garnka z ziemniakami. Po ugotowaniu wlewamy dobrze
      wymieszane 0.5 litra maślanki z 3 dużymi łyżkami śmietany. Zupę po ugotowaniu
      należy odstawić na co najmniej 15 minut, następnie podawać

      Grupa Zawierciańska
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:09
      KAPUŚNICA

      Składniki: 0,5 świńskiej wędzonej głowy, 0,5 kg kapusty kiszonej, 1 marchew, 1
      pietruszka, przyprawy, gęsta śmietana

      W dużym garnku przez około 2 godziny gotujemy wywar ze świńskiej głowy i warzyw.
      Następnie wyjmujemy głowę i warzywa, a do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę.
      Gotujemy jeszcze przez 20 minut, przyprawiając do smaku. Mięso z głowy w kostkę
      i dodajemy do zupy, Kapuśnicę można podawać z łyżą gęstej śmietany

      Imko Wisełka
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:16
      CHŁODNIK Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

      Składniki: 1,5 l świeżej maślanki, 1 szklanka gęstej śmietany, 0,25 kg białego
      sera, drobno posiekany szczypiorek, pęczek koperku, pęczek startej rzodkiewki i
      mały świeży ogórek, drobno pokrojona sałata, 1 kg młodych ziemniaków, cebula,
      stopiona słonina do okraszenia ziemniaków, pieprz

      Ser biały kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzykach. Maślankę łączymy ze
      śmietaną i ubijamy trzepaczką, by składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną
      rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sałatę i ogórek oraz przyprawy. Podajemy
      bezpośrednio po przygotowaniu w miseczkach z ziemniakami okraszonymi skwarkami z
      wytopionej słoniny, przesmażonej z cebulką lub smażonymi ziemniaki.

      Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:23
      BULION Z KLUSECZKAMI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ

      50 dag mięsa rosołowego - mieszanego, 20 dag włoszczyzny, 20 dag wątróbki
      drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, papryka
      do smaku

      Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli, pieprzu i gotujemy wywar.
      Wątróbkę mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do
      smaku. Na przecedzony i gotujący się wywar kładziemy łyżeczką małe kluseczki z
      wątróbki

      Koło Gospodyń Wiejskich Tworków
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:43
      [b][color=green] ZUPA SEROWA [/colo][/b]

      Składniki: 25 dag mielonego mięsa, 3 pory, 10 dag śmietanki kremówki, 10 dag
      serków topionych kremowych, kostka rosołowa, sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do zup

      Mięso gotujemy z porem na wolnym ogniu dodając przyprawy. Rozgotowane mięso i
      por rozdrabniamy i powoli wlewamy do niego śmietanę kremówkę i dodajemy do niego
      serki topione wraz z kostką rosołową do smaku. Zupa powinna mieć konsystencję
      kemową. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

      Kobiety Aktywne Gminy Nędza
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:47
      GOŁĘBKI W ROSOLE

      Składniki: Składniki: 4 sztuki gołębi młodzików,1 marchew, 1 mały seler, 1 por,
      1 kalafior, 1 pietruszka korzeń, sól,pieprz naturalny
      przyprawa do zup (1 łyżeczka), ziele angielskie, 1 szklanka mąki
      2 jajka

      Opis przygotowania:

      Przygotowujemy wywar z młodych gołębi wraz z jarzynami (marchwią, selerem,
      pietruszką, porem). Przyprawiamy do smaku. Kalafior wrzucamy pod koniec
      gotowania do rosołu. Rosół można podawać z makaronem z mąki i jajek.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:48
      ROSÓŁ Z WĘDZONKKI Z CZORNYMI KLUSKAMI

      Składniki:

      Zupa:

      * 1 kg wędzonego żeberka
      * 1,5 - 2 l wody
      * pęczek włoszczyzny
      * przyprawa do zup
      * 3 kulki ziela angielskiego


      Czorne kluski:

      * 5 dużych ziemniaków
      * mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków)


      Opis przygotowania:

      Zupa
      Mięso z włoszczyzną gotujemy do miękkości. Zupę przecedzamy, kroimy drobno
      marchewkę z zupy, natkę pietruszki, dodajemy przyprawę do zup i pieprz. Zupę
      możemy podawać z czarnymi kluseczkami.
      Czorne kluski
      4 ziemniaki gotujemy, 1 surowy ziemniak trzemy na tarce. Ugotowane ziemniaki
      ugniatamy i dzielimy na 4 części. Czwartą część oddzielamy od reszty i to
      miejsce uzupełniamy mąką - tyle, ile wyciągnęliśmy ziemniaków. Dodajemy starty
      surowy ziemniak. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać troszkę gorącej
      wody. Ciasto wyrabiamy i formujemy małe okrągłe kluseczki. Gotujemy do miękkości
      we wrzącej osolonej wodzie.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:50
      ]ZBÓJNICKA POKRZYWKA

      Składniki:

      * 50 dkg pokrzyw
      * 1 łyżka masła
      * 1 łyżka mąki
      * 2 ząbki czosnku


      Opis przygotowania:

      Pokrzywy myjemy i wrzucamy na niewielką ilość gotującej się, osolonej wody.
      Doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy pokrzywy i siekamy drobno nożem. Na osobnym
      rondelku robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, wkładamy pokrzywę, którą
      gotowaliśmy i podlewamy wodą w której się gotowała. Doprawiamy solą i czosnkiem.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:52
      OBERIBA

      Składniki:

      * wywar z kości wieprzowych z włoszczyzną
      * oberiba (kalarepa) wątróbka drobiowazasmażka z mąki pszennej i smalcu
      * pieprz
      * sól


      Opis przygotowania:

      Gotujemy wywar z kości wieprzowych, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę oberibę.
      Liście oddzielamy od łodyg i osobno sparzamy. Następnie kroimy je w paseczki i
      również dodajemy do gotującego się wywaru. Podobnie postępujemy z pokrojoną w
      kostkę wątróbką. Na koniec robimy zasmażkę ciemną z mąki pszennej i smalcu i
      dodajemy do reszty.
      Zupę podajemy z dodatkiem świeżej poszatkowanej zielonej pietruszki.


      Potrawa przygotowana przez Restaurację „Kuchnia i Wino”z Pszczyny
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:54
      ZUPA KMINKOWA

      Składniki:

      * 2 l rosołu
      * 2 łyżki kminku
      * 2 łyżki masła


      Zacierka:

      * 4 łyżki mąki
      * 1 jajko
      * sól


      Opis przygotowania:

      Kminek zarumieniamy na maśle, następnie dodajemy go do rosołu, zagotowujemy i
      odcedzamy. Z mąki, jajka i soli robimy zacierkę i dodajemy do zupy.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:56
      POLEWKA PIWNA Z PTYSIOWYM ŁABĘDZIEM

      Składniki:

      * 1 l jasnego piwa
      * 10 dkg chleba razowego
      * 200 ml śmietany kwaśnej 18%
      * cukier
      * sól
      * pieprz
      * łabędzie ptysiowe (mąka pszenna – 110 g, margaryna – 50 g, jaja – 4 szt.,
      woda – 120 ml, sól)
      * 5 dkg sera żółtego
      * 2 dkg masła


      Opis przygotowania:

      Podgrzewamy piwo, dodajemy pokruszony chleb razowy, sól i cukier – nie gotujemy.
      Śmietanę hartujemy i dodajemy do piwa.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:58
      KWAŚNICORKA NA WĘDZONCE

      Składniki:

      * 1 peklowane golonko - wędzone
      * 3 litry wody
      * pęczek włoszczyzny
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * pieprz ziarnisty
      * 1 litr kiszonej kapusty
      * 2-3 ząbki czosnku
      * 1 kg gotowanych ziemniaków


      Opis przygotowania:

      Wędzonkę z 1 godzinę z przyprawami podgotować
      Dołożyć kapustę i dalej gotować.
      Kiedy będą miękkie, mięso i kapusta
      Dopraw do smaku, a by sama szła w usta
      Dołóż jeszcze ziemniaczek, świeżo gotowany
      Jednodniowy obiad może być podany.


      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernicach - I miejsce
      w Kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:01
      KREM BROKUŁOWY

      Składniki:

      * wywar z kości i warzyw
      * 1 kg świeżych brokuł
      * 200 ml śmietany 18%
      * przyprawy
      * groszek ptysiowy


      Opis przygotowania:

      Gotujemy wywar z kości i warzyw z przyprawami, a ugotowane oddzielnie brokuły
      miksujemy. Łączymy papkę z wywarem, zagęszczamy śmietaną i przyprawiamy do
      smaku. Podajemy w bulionówkach z groszkiem ptysiowym, zdobimy pietruszką.



      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej - II
      miejsce w kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:03
      ROSÓŁ Z KURY ZE SWOJSKIMI NUDLAMI

      Składniki:

      * 70 dkg kury
      * 3 l wody
      * 15 dkg marchwi
      * 10 dkg pietruszki (korzeń)
      * 10 dkg selera
      * 1 cebula
      * 1 ząbek czosnku
      * 1 łyżeczka przyprawy do zup
      * 15 dkg makaronu


      Opis przygotowania:

      Kurę i warzywa gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, solimy i pieprzymy.
      Gotowy wywar przecedzamy i ponownie gotujemy, dodając łyżeczkę przyprawy do zup
      i pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane warzywa. Do gotującego się rosołu
      wsypujemy makaron. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy go na 15 min, do
      zmięknięcia makaronu.


      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz - III miejsce w
      kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:06
      ŻUREK W CHLEBIE Z GRZYBAMI

      Na 10 porcji:

      * 20 dkg kości wędzonych
      * 5 szt. marchewki
      * 5 szt. pietruszki
      * 1 średni seler
      * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
      * 30 dkg podgrzybka
      * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
      * liść laurowy
      * ziele angielskie
      * majeranek
      * sól
      * pieprz
      * przyprawa do zup


      Opis przygotowania:

      Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw
      (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z
      mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny
      smak. Podajemy w charakterystycznym, „wydrążonym” bochnie chleba.



      Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" z Pszczyny - III miejsce w
      kategorii Profesjonaliści
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:08
      KARTOFLANKA

      Składniki:

      * 1, 5 l wody
      * 0,5 kg ziemniaków
      * marchew
      * pietruszka
      * kawałek selera
      * cebula lub por
      * 1 łyżka masła
      * 1 łyżka mąki
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * vegeta
      * sól
      * pieprz
      * ewentualnie ocet i cukier


      Opis przygotowania:

      Warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do
      gotującej się wody. Dodać cebulę lub por, ziele angielskie i liść laurowy.
      Gotować do miękkości. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (można ją lekko
      zrumienić). Doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Zagotować. Doprawić zupę
      odrobiną octu i cukru.

      Podawać z zieloną pietruszką. Zupę można też zmiksować i podawać z grzankami.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:10
      ZALEWAJKA

      Składniki:

      * 2 szklanki zakwasu żurowego
      * 20 dag boczku wędzonego
      * 20 dag kiełbasy
      * 1 cebula
      * 1 kg ziemniaków
      * 1 szklanka śmietany
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * pieprz
      * sól
      * cukier
      * majeranek
      * koperek


      Opis przygotowania:

      Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wrzącej wodzie ok. 3 litry
      z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w
      kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić.
      Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą
      miękkie dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie
      zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i
      przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:14
      [color=green]BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM[COLOR]

      Składniki:

      Babka ziemniaczana:

      * 2 kg ziemniaków
      * 2-6 szt. ziemniaków gotowanych i zmielonych
      * 0,5 kg boczku wędzonego
      * 6 jaj
      * 1 szklanka kaszy mannej
      * sól
      * pieprz


      Sos grzybowy:

      * 0,5 kg grzybów
      * 0,5 kostki masła
      * 1 szkl. słodkiej śmietany (kremówki)
      * 3 jaja (żółtka)
      * 2 łyżki mąki
      * 1 cebula
      * sól
      * pieprz


      Opis przygotowania:

      Babka ziemniaczana
      Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę
      i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi
      składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko
      wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w
      temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym.

      Sos grzybowy
      Myjemy i kroimy grzyby, podsmażamy je na maśle z cebulą i doprawiamy do smaku.
      Ubijamy 2-3 żółtka, mąkę i ok. 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do
      wcześniej przygotowanych grzybów i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:15
      BABKA Z TARCINY

      Składniki:

      * 2 kg ziemniaków obranych
      * 0,5 kg mielonego gotowanego mięsa
      * 4 jajka
      * sól
      * pieprz
      * suszone warzywa
      * 0,5 l wywaru z jarzyn
      * ostra papryka
      * zioła/tymianek
      * natka pietruszki
      * selera
      * rozmaryn


      Opis przygotowania:

      2 kg obranych ziemniaków zetrzeć dodać 0,5 kg mielonego, gotowanego mięsa,
      żółtka, sól, pieprz, suszone warzywa. Pozostałe składniki zmieszać doprawić solą
      i pieprzem do smaku, na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec w
      foremce w piekarniku około 45 minut w temperaturze 150˚ C. Podawać z sosem np.
      węgierskim, ostrym.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:17
      BIGOS

      Bigos:

      * 1,5 kg kapusty kiszonej
      * 1 kg łopatki wieprzowej
      * 10 dag smalcu
      * 5 dag przecieru pomidorowego
      * 25 dag cebuli
      * 1 ząbek czosnku
      * 3 dag mąki pszennej
      * sól
      * pieprz


      Kluski:

      * 1 kg ugotowanych ziemniaków
      * 30 dag mąki pszennej
      * 1 jajko
      * sól


      Opis przygotowania:

      Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać
      czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
      Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i
      zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i
      gotować w osolonej wodzie.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:23
      CHACHOR SZAŁOT


      * 1 kg ziemniaków
      * 6 jaj
      * 5 ogórków kiszonych
      * 30 ÷ 40 dkg boczku wędzonego
      * 1 cebula
      * 1 kg schabu z kością
      * bułka tarta
      * mąka
      * pieprz
      * sól


      Opis przygotowania:

      Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kroimy boczek w
      kostkę, podsmażamy, na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy
      jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli. Ugotowane ziemniaki obieramy ze
      skórki, kroimy w kostkę. Ogórek kiszony i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
      Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy z
      kotletem schabowym panierowanym w bułce, jajku i mące. Mięso schabowe kroimy na
      plastry, rozbijamy, panierujemy w jajku, mące i bułce tartej i smażymy na
      rozgrzanym oleju aż uzyska złocisty kolor.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:24
      COMBER Z SARNY

      Składniki:

      * 80 dkg polędwicy z sarny
      * marynata (marchew, cebula, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść
      laurowy, pieprz, jałowiec, wino czerwone wytrawne, oliwa)
      * 10 dkg boczku wędzonego
      * 10 dkg borówek brusznic
      * 2 dkg miodu
      * 10 dkg sklarowanego masła
      * 1 jajko
      * 20 dkg mąki ziemniaczanej
      * 1 kg ziemniaków
      * 6 jabłek
      * 10 dkg ostrężnic (jeżyn)
      * 1 cebula
      * 50 ml miodunki
      * 100 ml wina białego
      * olej
      * cukier
      * cynamon
      * tymianek
      * czosnek
      * przyprawa do zup
      * sól
      * pieprz
      * ziele angielskie
      * jałowiec
      * rozmaryn


      Opis przygotowania:

      Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy
      boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony,
      podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy.
      Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych
      ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja.
      Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody.
      Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Obsmażamy na
      maśle i podlewamy winem, dodajemy ostrężnice i krótko dusimy. Przyprawiamy
      cukrem i cynamonem wg własnego uznania.
      Sos: rozpuszczamy miód na patelni, dodajemy brusznice i podlewamy wszystko
      miodunką. Połowę sosu trzemy na sicie i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy
      pieprzem kolorowym i solą, a następnie łączymy z całymi owocami brusznic.
      Polędwicę układamy na sosie borówkowym z porcją duszonych jabłek i czarnymi
      kluskami, polanymi tłuszczem spod mięsa (w tradycyjnej kuchni śląskiej sosem
      polewamy kluski, a nie mięso, ale w tym przypadku jest to kuchnia dworska, więc
      sos trafia pod mięso, a kluski musimy omaścić, by nie były suche i gładko
      przechodziły przez gardło). Całość dekorujemy ostrężnicami, brusznicami i ziołami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka