Dodaj do ulubionych

Śląskie smaki - przepisy kulinarne

25.10.09, 11:55
Przepisy w oparciu o książkę "Śląskie smaki"
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:00
      ZUPA GRZYBOWA

      Składniki: 60 dag grzybów leśnych, 25 dag porcji rosołowej drobiowej, 25 dag
      porcji rosołowej wołowej, 15 dag warzyw, 6-7 kulek ziela angielskiego, 4 listki
      laurowe, 15 dag śmietany, 3 łyżeczki mąki pszennej, 3-4 litry wody, pietruszka,
      gruby makaron, pieprz, sól, magi

      Przygotowujemy wywar drobiowo- wołowy z warzywami, do którego dodajemy grzyby i
      przyprawiamy do smaku. Po ugotowaniu dodajemy makaron, Zagęszczamy mąką pszenną
      i zabielamy śmietaną
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 11.11.09, 12:33
        HEKELE NA TOSTACH

        Składniki:

        * 20 dkg filetów śledziowych
        * 2 jajka
        * 10 dkg ogórków kiszonych
        * 8 dkg cebuli
        * sól
        * pieprz
        * musztarda


        Opis przygotowania potrawy:Śledzie, jajka, cebulę i ogórki kiszone (bez skóry)
        kroimy w drobna kostkę, doprawiamy musztardą i pieprzem, a następnie dokładnie
        łączymy wszystkie składniki. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub tostowego.
      • madohora Re: Śląskie smaki na Nikiszu 05.02.15, 11:51
        Śląskie smaki na Nikiszowcu

        Poszukiwania prawdziwej śląskiej kuchni w miniony weekend doprowadziły nas do serca tego regionu. Nikiszowca, zabytkowej dzielnicy Katowic, gdzie od 22 lat, w jednym z familoków, działa restauracja "Sitg" (ul. Krawczyka 1). Wystrój od razu zwala znów. Starodawne kredensy, lampy, akordeon na stole... a co z jedzeniem? - Staramy się serwować prawdziwie śląską kuchnię - przyznaje Anna Globisz, kelnerka z restauracji na Nikiszu. Zaś, jak dodaje Adam Zok, z dziada pradziada Ślązak, kucharz z wykształcenia i właściciel restauracji: - Dania przygotowywane są według przepisów, jakie od lat obowiązują w mojej rodzinie. W menu osobną stronę przeznaczono na potrawy typowo śląskie. Pod hasłem śląskie smaki znajdziemy m.in.: żur, roladę z kluskami i modro kapustą, karminadle, sztamfowane kartofle i ogórek kiszony. Sprawdzamy więc, ile śląskiej kuchni jest w dwóch pierwszych daniach. Ach, co za zapach! - Zakwas na żur przygotowujemy sami z mąki żytniej i czosnku - zapewnia pani Anna. Intensywny smak żuru potwierdza, jej słowa. Jednak w żurze pływa jajko, którego być nie powinno. Później na stół trafiają kluski śląskie, białe, bez dziurki, sos, podany osobno w metalowym kubku, kapusta i rolada. Jak się okazuje... wieprzowa, a ta tradycyjna obowiązkowo powinna być wołowa. Co się stało ze śląskim smakiem? - Podajemy rolady wołowe i wieprzowe, dlatego, że coraz więcej klientów pyta o te "mniej śląskie", czyli wieprzowe - tłumaczy pani Anna.

        www.dziennikzachodni.pl/artykul/635865,slaskie-smaki-na-nikiszowcu-akcja-dz-kuchnia-slaska,id,t.html
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.02.19, 23:43
        BIAŁE KLUSKI

        ziemniaki, ok 2 kg, mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg

        Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski. Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.07.20, 18:41
        ŻUREK Z GRZYBAMI

        Na 10 porcji:

        * 20 dkg kości wędzonych
        * 5 szt. marchewki
        * 5 szt. pietruszki
        * 1 średni seler
        * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
        * 30 dkg podgrzybka
        * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
        * liść laurowy
        * ziele angielskie
        * majeranek
        * sól
        * pieprz
        * przyprawa do zup

        Opis przygotowania:

        Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 12.08.21, 17:23
        Szatkowana kapusta zwykła lub czerwona. 1 duża główka kapusty, y 2 1. wody, 100 gr. tłuszczu roślinnego, 2—3 łyż.stoł. mąki, 2 łyż. stoł. octu lub kwaśne jabłka, 1—2 łyż. stoł. soli, 1 y 2 —2 kg. kartofli. Zwiędłe i ciemne liście odkrajać, przekrajać głowę na krzyż nad głąbem, głąb usunąć i kapustę opłukać. Poszatkowaną drobno kapustę włożyć do zagrzanego tłuszczu. Posolić i przez pewien czas dusić z tłuszczem aż kapusta opadnie. Gotować następnie z wodą przez 2 godz. Chcąc ugotować razem kartofle, należy postąpić tak, jak jest podane przy marchewce z wołowiną. Kapustę czerwoną gotuje się bez dodatków; niektórzy lubią ją z utłuczonemi gwoździkami. Kapusta biała jest również zwana myśliwską, lecz danie to musi być dokładnie przygotowane. Położyć na spód garnka kartofle pokrajane w ćwiartki i dobrą kiełbasę wieprzową do rosołu. Na to włożyć poszatkowaną kapustę i ułożyć z niej wokoło mały brzeg. Do wgłębienia wlać sos kwas kowy z mąki i słoniny i gotować danie przez 1 y 2 godz. na wolnym ogniu, następnie ostrożnie wymieszać, po wyjęciu kiełbasy. Główki kapusty muszą być ciężkie i zwarte.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 12.08.21, 17:24
        Kiszona kapusta. 750 gr. kiszonej kapusty, y 2 1. wody, 1 surowy kartofel, soli do smaku, 500 gr. solonego (peklowanego) mięsa, podróbek, słoniny lub kiełbasy. Kiszona kapusta przechodzi fermentację kwaso-mlekową. Na począt ku nie jest ona tak kwaśna, jak zimą. Z tego powodu młodą kapustę opłukać tylko do połowy, starą zaś w zimnej wodzie całkowicie. Kiszoną kapustę przystawia się albo z mięsem, albo gotuje się mięso czy kiełbasę oddzielnie i dolewa stopniowo rosół do kapusty i w razie potrzeby dodaje się jeszcze trochę tłuszczu. Sos z kiszonej kapusty zaprawić 1—2 utartemi surowemi kartoflami lub mąką kartoflaną. Kto miesza kapustę z kartoflami winien je ugotować oddzielnie, gdyż inaczej będą twarde.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 18.08.21, 00:00
        Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze).
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 20.08.21, 15:20
        MŁODE ZIEMNIAKI


        1 kg młodych ziemniaków
        1 cebula
        pęczek szczypiorku
        3 listki mięty
        sol i pieprz do smaku
        1/2 łyżeczki wędzonej papryki
        1 lyzka masła
        2 łyżki oliwy z oliwek

        Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w osolonej wodzie.
        Ugotowane ziemniaki odlać, odparować i pokroić na grubsze plastry.
        Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojona w piórka cebule.
        Do podsmażonej cebuli dodać masło i pokrojone ziemniaki. Doprawić sola i pieprzem i podsmażyć około 5 minut.
        Pod koniec, do ziemniaków dodać wędzona paprykę oraz posiekany szczypiorek i miętę. Podsmażyć dosłownie jedna minute aby papryka nie zmieniła smaku na gorzki.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 13:11
        GULASZ Z BRUKWI

        1 żółta brukiew
        1 seler
        2 pietruszki
        2 marchewki
        2 cebule
        1 ząbek czosnku
        sól
        majeranek
        kminek
        golonka
        boczek wędzony
        masło lub olej do smażenia
        mąka

        Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać przyprawy. Dodać gotowaną pokrojoną golonkę oraz wędzony boczek. Podprawić zasmażką.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 13:23
        POLEŚNIKI

        2000 g ziemniaków
        2−3 łyżki mąki
        śmietana
        jajko
        sól
        liście kapusty (opcjonalnie)

        W innej wersji potrawy można piec poleśniki na listku kapusty:
        Ciasto z ziemniaków nałożyć na liść kapusty, przykryć drugim. Piec w piekarniku (trąbie, szabaśniku) z jednej strony, następnie obrócić i piec z drugiej strony. Po upieczeniu polać gęstą śmietaną. Obie wersje poleśników można spożywać także ze skwarkami.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:00
        KOŁOCZ Z POSYPKĄ

        Ciasto:
        900 g mąki pszennej
        200 g masła
        3 jajka
        100 g cukru
        50 g drożdży
        500 ml mleka
        1 cukier waniliowy
        szczypta soli
        Posypka:
        300 g masła
        2 jajka
        300 g cukru
        600 g mąki pszennej
        2 cukry waniliowe
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        szczypta soli

        Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć w osobnym naczyniu, dodać cukier, trochę mąki i trochę letniego mleka. Poczekać, aż zaczyn wyrośnie. Do przesianej mąki dodać roztopione masło, resztę mleka, roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy i szczyptę soli, następnie dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, po czym rozwałkować 2/3 ciasta na wysmarowaną blachę, resztę zostawić na warstwę wierzchnią kołocza.
        Posypka:
        Z masła, cukru waniliowego, jajek, proszku do pieczenia i soli wyrobić ciasto, dodając do niego tyle mąki, aby dawało się bez trudu formować w dłoniach.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:02
        KRUSZON

        900 g różnych owoców z syropu (morele, mandarynki, ananas w kostkach, pomarańcze, truskawki, maliny lub brzoskwinie)
        1 butelka wina białego półsłodkiego
        1 butelka szampana
        150 g brandy lub koniaku
        1 l wody mineralnej
        syrop z owoców

        Owoce pokroić w dużą kostkę, przełożyć do szklanej wazy – bołli, dodać wino, wodę mineralną, winiak i część syropu z owoców. Schłodzić, przed podaniem wlać szampana i porcjować szklaną chochelką do szklanych, a najlepiej kryształowych, filiżanek.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:19
        OBERIBA

        1 porcja mięsa rosołowego
        2 marchewki
        2 pietruszki
        4 ziemniaki
        spory pęk liści z kalarepy, liście powinny być sparzone i pokrojone na wąskie paseczki
        1 łyżka masła
        1 łyżka mąki

        Z kawałka mięsa ugotować wywar. Następnie włożyć do niego pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki (można dodać także pokrojoną w kostkę główkę kalarepy, ale nie jest to niezbędne.) Warzywa podgotować w rosole, później dodać pokrojone w paseczki liście kalarepy. Całość podgotować, by jarzyny były miękkie. Następnie z łyżki masła, jednej łyżki mąki i dwóch, trzech, łyżek stołowych wody przygotować zasmażkę w formie zawiesiny. Wlać ją do zupy, jeszcze raz całość zagotować. Doprawić przyprawą maggi do smaku. Przed podaniem na talerz dodać, świeży pokrojony koperek.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 24.08.21, 17:44
        KOTLETY MIELONE

        30 dag mielonego mięsa
        20 dag sera gouda
        jajko
        cebula
        2 łyżki bułki tartej
        pół szklanki mąki
        olej
        sól
        pieprz

        1. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, wymieszaj z jajkiem, mięsem, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrób dłonią.
        2. Ser pokrój w kostkę, owiń mięsem mielonym, obtocz w mące. Pulpety smaż w głębokim oleju, aż będą miały złoty kolor.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.08.21, 19:40
        CIASTECZKA

        mąka 1 i 1/2 szk,
        jajko 1 szt,
        cukier 5 łyżek,
        masło 70 g,
        proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
        sól 1 szczypta,
        powidła śliwkowe 150 g,
        cukier puder do posypania,

        Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól oraz proszek do pieczenia i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
        Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą obręczy lub szklanki o średnicy 7 – 9 cm wycinać kółka. Na środek każdego kółka ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Ciasto każdego kółka zawijać z trzech stron tak aby nachodziło na powidła i uformować trójkąt. Rogi ciastek lekko docisnąć.
        Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 27.08.21, 18:14
        PASTA JAJECZNA

        10 jajek,
        1 pęczek szczypioru 30 g,
        0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
        0,5 łyżeczki soli,
        3 łyżki z górką majonezu.

        Do garnka wlać wodę, zagotować włożyć jajka i gotować 5 minut aby ugotowały się na twardo. Następnie gdy się już ugotują przelać zimną wodą aby ostygły, wylać wodę osuszyć jajka. Osuszone jajka obrać ze skorupek. Obrane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej. Do startych jajek dodać pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz oraz majonez. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się całości, spróbować jeśli mało słone doprawić.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 28.08.21, 23:12
        CIENKIE NALEŚNIKI

        1 cała szklanka mąki tortowej
        1 szklanka mleka 3,2 proc.
        1 szklanka wody mineralnej gazowanej
        3 jajka
        4 łyżki oleju

        1. Mąkę przesypujemy do miski, wbijamy jajka. Wlewamy wodę mineralną oraz mleko i olej. Miksujemy ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową odstawiamy na 20 - 30 minut (powinna stać w temp. pokojowej).
        2. Patelnię naleśnikową (najlepsza będzie właśnie taka) ustawiamy na małym ogniu, po minucie zmieniamy ogień na średni. Podgrzewamy chwilę.
        3. Przy pomocy chochli wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię partię ciasta (niedużą), poruszamy patelnią, by ciasto zostało dobrze rozprowadzone.
        4. Po ok. 40 sek. przewracamy naleśnik na drugą stronę (najlepiej przy pomocy jednej lub dwóch płaskich łopatek). Usmażony ostrożne przekładamy na talerz i bierzemy się za smażenie następnych, aż do wyczerpania składników.
        5. Do środka naleśników wkładamy ulubione nadzienie, zawijamy.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 30.08.21, 14:07
        KROKIETY

        Składniki na naleśniki:
        Jajka 2 szt.
        Mleko 350 ml.
        Woda gazowana 200 ml.
        Mąka 2 szklanki
        2 łyżki oleju
        Składniki na farsz:
        Gotowane grule 1/2 kg
        Cebula 2 szt.
        Twaróg półtłusty 1/2 kg
        Pieprz, sól
        Składniki pozostałe:
        Jajka 2 szt.
        Mąka
        Bułka tatra

        Składniki na naleśniki łączymy i smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.
        Przygotowujemy farsz. Ugotowane ziemniaki ubijamy i łączymy z podsmażoną cebulą oraz ugniecionym widelcem twarogiem. Całość solimy i doprawiamy sporą ilością pieprzu.
        Farsz układamy na naleśnikach, zawijamy i odstawiamy do panierowania.
        Najpierw obtaczamy je w mące, potem w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 19:46
        BUŁGARSKI CHŁODNIK

        1 l jogurtu
        1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
        1 ogórek wężowy
        po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce
        2 cebule dymki
        10 dag zielonych oliwek
        2-3 ząbki czosnku
        3 łyżki oliwy z oliwek
        garść rukoli
        20 dag żytniego pieczywa
        sól, pieprz biały i kolorowy

        Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, szczypior w krążki. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Liście rukoli opłukać, osączyć, pokroić w paski (kilka zostawić w całości do dekoracji.
        Ząbki czosnku przetrzeć przez praskę. Ogórek umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jogurtem, mlekiem zsiadłym i oliwą, doprawić solą i białym pieprzem.
        Do jogurtu dodać pokrojone warzywa, wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć, rozlać do głębokich talerzy, udekorować liśćmi rukoli i mielonym kolorowym pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze albo na patelni bez tłuszczu. Podawać z chłodnikiem.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 23:35
        PIECZONE PIEROGI

        3/4 szklanki gorącej wody
        2 łyżki oliwy
        łyżeczka cukru pudru
        7 g (opakowanie) suszonych drożdży
        2 szklanki mąki pszennej
        1/4 łyżeczki soli
        łyżka oleju
        4 frankfurterki, pokrojone
        czerwona cebula, pokrojona
        pomidor, pokrojony
        1/2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
        szklanka startego twardego sera

        1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem
        2. Wsyp do miski mąkę i sól. Wlej drożdże, wymieszaj i zagnieć na blacie ciasto (10 minut). Przełóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw na 30 minut, aby urosło.
        3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojone frankfurterki (2 minuty). Dodaj cebulę i pomidor. Duś 2-3 minuty.
        4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Oprósz mąką półkę.
        5. Ubij ciasto pięścią, następnie ponownie zagnieć. Podziel je na cztery części i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw.
        6. Zwilż wodą brzegi ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 23:38
        ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM

        szklanka mąki
        2 jajka
        3/4 szklanki mleka
        30 g masła
        2 łyżki startego sera

        Składniki - farsz

        30 g masła
        2 łyżki mąki pszennej
        łyżeczka musztardy
        3/4 gęstej śmietany
        1/2 szklanki mleka
        brokuł, zblanszowany
        puszka kukurydzy
        100 g szynki, pokrojonej

        1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
        2. Zmiksuj mąkę z jajkami, mlekiem i łyżką rozpuszczonego masła. Posól i odstaw na 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody.
        3. Na farsz rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i zasmaż (minutę). Dodaj musztardę i zdejmij z ognia. Wlej śmietanę z mlekiem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje (3 minuty). Wrzuć kawałki brokułu, kukurydzę i szynkę. Przypraw do smaku.
        4. Na reszcie masła usmaż 8-10 naleśników. Posmaruj je farszem i złóż na pół. Ułóż w natłuszczonym naczyniu.
        5. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij folię i posyp naleśniki startym serem. Piecz jeszcze 5 minut.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.09.21, 11:50
        WUZETKA GOTOWANA

        Ciasto:
        Margaryna 25 dag
        Cukier puder 30 dag
        Kakao 1 łyżka
        Woda 4 łyżki
        jajka 4 szt.
        mąka pszenna 25 dag
        Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
        Masa czekoladowa:
        woda 1/2 szklanki
        cukier 1 szklanka
        kakao 1 łyżka
        Margaryna 25 dag
        Dodatkowo:
        biszkopty podłużne 1 duża paczka
        polewa do polania biszkoptów

        Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
        Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzoną masę.
        Na masie układamy biszkopty.
        Po biszkoptach polewamy delikatnie polewą.
        Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 06.09.21, 22:33
        ZUPA POMIDOROWA

        1 słoiczek koncentratu pomidorowego w puszcze, 1 kostka rosołowa, 1 śmietana 18%, woda, sól, pieprz do smaku

        Wodę zagotowujemy razem z kostką rosołową. Do gotującej się wody dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem - zgodnie z naszymi upodobaniami. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe.

      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 06.09.21, 23:52
        MARCHEW NA GORĄCO

        Kilka marchewek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka masła, pieprz

        Masło rozpuszczamy w rondelku. Marchew myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Marchew przekładamy do rondelka. Dodajemy trochę wody by nam się warzywo nie przypaliło. Dodajemy cukier oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Podajemy ciepłą marchew jako dodatek do drugiego dania.
        Możemy też dodać zielony groszek z puszki.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 07.09.21, 12:38
        NALEŚNIKI Z OWOCAMI

        Ciasto na naleśniki, tradycyjne; mąka, mleko, 2 jaja duża szczypta soli, gazowana woda mineralna - dowolne owoce sezonowe (truskawki, jagody, maliny, jeżyny albo dżem z owoców leśnych), optymalnie cukier

        Składniki na ciasto miksujemy lub mieszamy z sobą. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki. Na każdy z nich nakładamy porcję owoców, przesypujemy cukrem albo porcję dżemu. Zawijamy. Podajemy gorące.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 10.09.21, 16:14
        SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ

        6 ziemniaków
        2 marchewki
        kawałek selera
        4 jajka
        30 dag gotowanej szynki
        1 cebula
        1 duże jabłko
        1 puszka zielonego groszku
        1 szkl. majonezu
        3 łyżki kwaśnej śmietany
        2 ząbki czosnku
        sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
        sól, pieprz

        1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i ugotuj do miękkości (w osobnych rondelkach). Jajka włóż do wrzątku, gotuj 10 minut. Wyjmij, przestudź, obierz. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i szynką pokrój w kostkę. Obierz jabłko oraz cebulę. Jabłko oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Groszek osącz z zalewy.
        2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj.
        Rada kucharza: jeśli skorupka jajka lekko pękła, zawiń je szczelnie w zwilżony papier do pieczenia albo folię aluminiową i w ten sposób ugotuj.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 13.09.21, 13:56
        SERNIK Z AWOKADO

        1. Spód:

        150 g bezglutenowych ciastek (bio)
        50 g orzechów nerkowca
        50g wiórków kokosowych
        5 świeżych daktyli bio
        2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego


        2. Masa:

        400g dojrzałego awokado obranego ze skóry i pozbawionego pestki
        2 łyżki soku z limonki
        starta skórka z limonki
        5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
        8 łyżek syropu z agawy

        Orzechy, ciastka i wiórki kokosowe miksujemy w blenderze na drobne kawałki, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Średnią formę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej masę i dokładnie ją uklepujemy. Wszystko wkładamy do lodówki i przechodzimy do przygotowywania masy. Do blenera wkładamy awokado, wlewamy syrop, sok i wrzucamy skórkę z limonki, po czym wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płynny olej kokosowy i wylewamy masę na chłodny spód. Wszystko wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie sernik będzie gotowy do spożycia.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 16.09.21, 13:35
        KEFIROWE RACUSZKI

        szklanka mąki pszennej
        szklanka kefiru
        jajko
        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

        W miseczce wymieszaj szklankę mąki pszennej ze szklanką kefiru. Dodaj jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Porcje ciasta nałóż łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż małe racuszki na złoty kolor z obu stron. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dżemem niskosłodzonym
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 20.09.21, 14:34
        PORZECZKOWO GRYSIKOWE CIASTO

        Ciasto kruche:
        Margaryna 45 dag
        mąka pszenna Typ 500 90 dag
        Cukier puder 18 dag
        Proszek do pieczenia 2 łyzeczki
        Amoniak 2 łyzeczki
        śmietana 12% 3 łyżki
        Jajo kurze 8 szt
        Krem grysikowy:
        Mleko 0,5 litra
        Kasza manna 4 łyżki
        Cukier 1 szkl
        Margaryna 1 szt
        Polewa orzechowa:
        Orzechy włoskie 1 szkl
        Masło 10 dag
        Miód 3 łyzki
        Cukier 2 łyżki
        Dodatkowo:
        dżem z porzeczek niskosłodzony

        Ciasto kruche:
        Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut.
        Krem grysikowy:
        Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną.
        Polewa orzechowa:
        Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
        Przełożenie:
        Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 21.09.21, 19:30
        KROKIETY ZIEMNIACZANE

        60 dag ziemniaków
        sól
        30 dag mąki pszennej
        2 żółtka
        5 dag masła
        pieprz
        słodka i ostra papryka w proszku
        szklanka bułki tartej
        olej
        oliwa
        cebula
        50 dag wieprzowego mięsa mielonego
        2 puszki krojonych pomidorów
        sól
        pieprz
        czosnek granulowany
        zioła prowansalskie
        słodka i ostra papryka w proszku

        1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, żółtka i rozpuszczone masło. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na kilka części, uformuj wałeczki i pokrój nożem. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
        2. Podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Zalej pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Duś chwilę pod przykryciem, podawaj z krokietami.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.09.21, 13:34
        DROŻDŻÓWKI NA OSTRO

        3 szkl. mąki
        1 op. suszonych drożdży
        ½ łyżeczki cukru
        ½ szkl. ciepłej wody qolej
        1 łyżeczka soli
        mąka do stolnicy

        Składniki - wierzch:

        80 dag mielonej wołowiny
        po ½ pęczka natki i mięty
        1 cebula
        1 chili
        2 łyżki koncentratu pomidorowego
        ½ szkl. startej goudy
        po 1 łyżce oregano i kuminu
        po 1 łyżeczce cynamonu, kolendry, słodkiej papryki
        ½ łyżeczki soli
        4 łyżki oliwy

        Rozwałkowane placki poprzekrawaj wzdłuż na pół. Posmaruj mięsem i zwiń. Ruloniki ułóż spiralnie w tortownicy wyłożonej pergaminem (zaczynając od środka formy). Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Po 20 minutach upiecz w 180 st. (30 minut)
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.09.21, 15:45
        Romanesco
        Jak sama nazwa wskazuje, brokuły romanesco pochodzą z Włoch i znane są również jako kalafior rzymski, Broccolo Romanesco lub kalafior rzymski. Na uwagę zasługuje nie tylko intrygująca geometria tego warzywa, lecz także szereg prozdrowotnych właściwości, które kryją w sobie jego zielone różyczki. Bogaty w witaminę C, witaminę K i błonnik pokarmowy, romanesco ma nieco orzechowy i łagodnie słodki smak, może być spożywany zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Romanesco stanowi świetną propozycję kulinarną dla tych, którym zależy nie tylko na delikatnym smaku kalafiora, lecz także oryginalnym udekorowaniu dania. Kalafior zielony sprawdzi się idealnie do różnego rodzaju zapiekanek, kaszy, pizzy i sałatek.
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.09.21, 15:44
        Zakwasu buraczanego chyba nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać, choć przyznać wypada, że nadal zbyt mało czerpiemy z jego właściwości. Nie bez przyczyny stosowały go nasze babcie, aby szybko wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, które masowo nas trapią w sezonie jesienno-zimowym. Zakwas buraczany nie jest trudny do wykonania i - obok ogórków i kapusty - jest jedną z cenniejszych kiszonek, które mogą poprawić funkcjonowanie całego organizmu
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.09.21, 20:33
        CIASTKA Z MASŁEM

        Masło orzechowe 200 g
        Cukier 1/3 szklanki ok.70 g
        Jajko

        Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Uformować kuleczki u mnie ok. 18 sztuk. Można zrobić większe ciasteczka wtedy będzie mnisza ilość.
        Aby łatwiej było uformować kulki należy lekko zwilżyć dłonie olejem. Uformowaną kuleczkę odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Dodatkowo można zrobić widelcem wzorek. Widelec również zwilżyć olejem, żeby nie przykleił się do ciastka.
        Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy ok. 12 minut. Ciasteczka wyjmujemy i postawiamy na blaszce do przestudzenia
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:05
      ZUPA BURACZANA

      Składniki: 1 l wody, 6 średnich ziemniaków, 0,5 l maślanki, 1 burak czerwony
      dość duży, szczypta soli do smaku.

      Do garnka 1 litr wody, dodajemy pokryte w kostkę ziemniaki i buraka, solimy do
      smaku. Gdy burak będzie ugotowany można go zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i
      ponownie wrzucić go garnka z ziemniakami. Po ugotowaniu wlewamy dobrze
      wymieszane 0.5 litra maślanki z 3 dużymi łyżkami śmietany. Zupę po ugotowaniu
      należy odstawić na co najmniej 15 minut, następnie podawać

      Grupa Zawierciańska
      • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.09.21, 11:48
        ZUPA CZOSNKOWA

        3 dag mąki,
        0,5 l mleka,
        0,5 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody,
        6 dag czosnku,
        sól, gałka muszkatołowa
        4 łyżki śmietany
        przecier pomidorowy
        1 duża cebula
        łyżeczka masła
        1 bułka
        3 ząbki czosnku
        parmezan

        Drobno pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką.
        Smażyć, aż lekko zbrązowieje, wlać mleko i bulion (lub wodę) i gotować 10 minut na słabym ogniu.
        Dodać pokrojony czosnek i przyprawić. Dodać przecier pomidorowy do smaku. Zaciągnąć śmietaną.
        Bułkę pokroić w kostkę i wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku przesmażyć na maśle na złoty kolor. Zupę podawać z grzankami i parmezanem.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:09
      KAPUŚNICA

      Składniki: 0,5 świńskiej wędzonej głowy, 0,5 kg kapusty kiszonej, 1 marchew, 1
      pietruszka, przyprawy, gęsta śmietana

      W dużym garnku przez około 2 godziny gotujemy wywar ze świńskiej głowy i warzyw.
      Następnie wyjmujemy głowę i warzywa, a do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę.
      Gotujemy jeszcze przez 20 minut, przyprawiając do smaku. Mięso z głowy w kostkę
      i dodajemy do zupy, Kapuśnicę można podawać z łyżą gęstej śmietany

      Imko Wisełka
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:16
      CHŁODNIK Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

      Składniki: 1,5 l świeżej maślanki, 1 szklanka gęstej śmietany, 0,25 kg białego
      sera, drobno posiekany szczypiorek, pęczek koperku, pęczek startej rzodkiewki i
      mały świeży ogórek, drobno pokrojona sałata, 1 kg młodych ziemniaków, cebula,
      stopiona słonina do okraszenia ziemniaków, pieprz

      Ser biały kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzykach. Maślankę łączymy ze
      śmietaną i ubijamy trzepaczką, by składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną
      rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sałatę i ogórek oraz przyprawy. Podajemy
      bezpośrednio po przygotowaniu w miseczkach z ziemniakami okraszonymi skwarkami z
      wytopionej słoniny, przesmażonej z cebulką lub smażonymi ziemniaki.

      Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:23
      BULION Z KLUSECZKAMI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ

      50 dag mięsa rosołowego - mieszanego, 20 dag włoszczyzny, 20 dag wątróbki
      drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, papryka
      do smaku

      Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli, pieprzu i gotujemy wywar.
      Wątróbkę mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do
      smaku. Na przecedzony i gotujący się wywar kładziemy łyżeczką małe kluseczki z
      wątróbki

      Koło Gospodyń Wiejskich Tworków
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:43
      [b][color=green] ZUPA SEROWA [/colo][/b]

      Składniki: 25 dag mielonego mięsa, 3 pory, 10 dag śmietanki kremówki, 10 dag
      serków topionych kremowych, kostka rosołowa, sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do zup

      Mięso gotujemy z porem na wolnym ogniu dodając przyprawy. Rozgotowane mięso i
      por rozdrabniamy i powoli wlewamy do niego śmietanę kremówkę i dodajemy do niego
      serki topione wraz z kostką rosołową do smaku. Zupa powinna mieć konsystencję
      kemową. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

      Kobiety Aktywne Gminy Nędza
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:47
      GOŁĘBKI W ROSOLE

      Składniki: Składniki: 4 sztuki gołębi młodzików,1 marchew, 1 mały seler, 1 por,
      1 kalafior, 1 pietruszka korzeń, sól,pieprz naturalny
      przyprawa do zup (1 łyżeczka), ziele angielskie, 1 szklanka mąki
      2 jajka

      Opis przygotowania:

      Przygotowujemy wywar z młodych gołębi wraz z jarzynami (marchwią, selerem,
      pietruszką, porem). Przyprawiamy do smaku. Kalafior wrzucamy pod koniec
      gotowania do rosołu. Rosół można podawać z makaronem z mąki i jajek.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:48
      ROSÓŁ Z WĘDZONKKI Z CZORNYMI KLUSKAMI

      Składniki:

      Zupa:

      * 1 kg wędzonego żeberka
      * 1,5 - 2 l wody
      * pęczek włoszczyzny
      * przyprawa do zup
      * 3 kulki ziela angielskiego


      Czorne kluski:

      * 5 dużych ziemniaków
      * mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków)


      Opis przygotowania:

      Zupa
      Mięso z włoszczyzną gotujemy do miękkości. Zupę przecedzamy, kroimy drobno
      marchewkę z zupy, natkę pietruszki, dodajemy przyprawę do zup i pieprz. Zupę
      możemy podawać z czarnymi kluseczkami.
      Czorne kluski
      4 ziemniaki gotujemy, 1 surowy ziemniak trzemy na tarce. Ugotowane ziemniaki
      ugniatamy i dzielimy na 4 części. Czwartą część oddzielamy od reszty i to
      miejsce uzupełniamy mąką - tyle, ile wyciągnęliśmy ziemniaków. Dodajemy starty
      surowy ziemniak. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać troszkę gorącej
      wody. Ciasto wyrabiamy i formujemy małe okrągłe kluseczki. Gotujemy do miękkości
      we wrzącej osolonej wodzie.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:50
      ]ZBÓJNICKA POKRZYWKA

      Składniki:

      * 50 dkg pokrzyw
      * 1 łyżka masła
      * 1 łyżka mąki
      * 2 ząbki czosnku


      Opis przygotowania:

      Pokrzywy myjemy i wrzucamy na niewielką ilość gotującej się, osolonej wody.
      Doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy pokrzywy i siekamy drobno nożem. Na osobnym
      rondelku robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, wkładamy pokrzywę, którą
      gotowaliśmy i podlewamy wodą w której się gotowała. Doprawiamy solą i czosnkiem.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:52
      OBERIBA

      Składniki:

      * wywar z kości wieprzowych z włoszczyzną
      * oberiba (kalarepa) wątróbka drobiowazasmażka z mąki pszennej i smalcu
      * pieprz
      * sól


      Opis przygotowania:

      Gotujemy wywar z kości wieprzowych, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę oberibę.
      Liście oddzielamy od łodyg i osobno sparzamy. Następnie kroimy je w paseczki i
      również dodajemy do gotującego się wywaru. Podobnie postępujemy z pokrojoną w
      kostkę wątróbką. Na koniec robimy zasmażkę ciemną z mąki pszennej i smalcu i
      dodajemy do reszty.
      Zupę podajemy z dodatkiem świeżej poszatkowanej zielonej pietruszki.


      Potrawa przygotowana przez Restaurację „Kuchnia i Wino”z Pszczyny
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:54
      ZUPA KMINKOWA

      Składniki:

      * 2 l rosołu
      * 2 łyżki kminku
      * 2 łyżki masła


      Zacierka:

      * 4 łyżki mąki
      * 1 jajko
      * sól


      Opis przygotowania:

      Kminek zarumieniamy na maśle, następnie dodajemy go do rosołu, zagotowujemy i
      odcedzamy. Z mąki, jajka i soli robimy zacierkę i dodajemy do zupy.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:56
      POLEWKA PIWNA Z PTYSIOWYM ŁABĘDZIEM

      Składniki:

      * 1 l jasnego piwa
      * 10 dkg chleba razowego
      * 200 ml śmietany kwaśnej 18%
      * cukier
      * sól
      * pieprz
      * łabędzie ptysiowe (mąka pszenna – 110 g, margaryna – 50 g, jaja – 4 szt.,
      woda – 120 ml, sól)
      * 5 dkg sera żółtego
      * 2 dkg masła


      Opis przygotowania:

      Podgrzewamy piwo, dodajemy pokruszony chleb razowy, sól i cukier – nie gotujemy.
      Śmietanę hartujemy i dodajemy do piwa.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:58
      KWAŚNICORKA NA WĘDZONCE

      Składniki:

      * 1 peklowane golonko - wędzone
      * 3 litry wody
      * pęczek włoszczyzny
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * pieprz ziarnisty
      * 1 litr kiszonej kapusty
      * 2-3 ząbki czosnku
      * 1 kg gotowanych ziemniaków


      Opis przygotowania:

      Wędzonkę z 1 godzinę z przyprawami podgotować
      Dołożyć kapustę i dalej gotować.
      Kiedy będą miękkie, mięso i kapusta
      Dopraw do smaku, a by sama szła w usta
      Dołóż jeszcze ziemniaczek, świeżo gotowany
      Jednodniowy obiad może być podany.


      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernicach - I miejsce
      w Kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:01
      KREM BROKUŁOWY

      Składniki:

      * wywar z kości i warzyw
      * 1 kg świeżych brokuł
      * 200 ml śmietany 18%
      * przyprawy
      * groszek ptysiowy


      Opis przygotowania:

      Gotujemy wywar z kości i warzyw z przyprawami, a ugotowane oddzielnie brokuły
      miksujemy. Łączymy papkę z wywarem, zagęszczamy śmietaną i przyprawiamy do
      smaku. Podajemy w bulionówkach z groszkiem ptysiowym, zdobimy pietruszką.



      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej - II
      miejsce w kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:03
      ROSÓŁ Z KURY ZE SWOJSKIMI NUDLAMI

      Składniki:

      * 70 dkg kury
      * 3 l wody
      * 15 dkg marchwi
      * 10 dkg pietruszki (korzeń)
      * 10 dkg selera
      * 1 cebula
      * 1 ząbek czosnku
      * 1 łyżeczka przyprawy do zup
      * 15 dkg makaronu


      Opis przygotowania:

      Kurę i warzywa gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, solimy i pieprzymy.
      Gotowy wywar przecedzamy i ponownie gotujemy, dodając łyżeczkę przyprawy do zup
      i pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane warzywa. Do gotującego się rosołu
      wsypujemy makaron. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy go na 15 min, do
      zmięknięcia makaronu.


      Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz - III miejsce w
      kategorii Amatorzy
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:06
      ŻUREK W CHLEBIE Z GRZYBAMI

      Na 10 porcji:

      * 20 dkg kości wędzonych
      * 5 szt. marchewki
      * 5 szt. pietruszki
      * 1 średni seler
      * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
      * 30 dkg podgrzybka
      * 20 dkg mąki żytniej na zakwas
      * liść laurowy
      * ziele angielskie
      * majeranek
      * sól
      * pieprz
      * przyprawa do zup


      Opis przygotowania:

      Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw
      (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z
      mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny
      smak. Podajemy w charakterystycznym, „wydrążonym” bochnie chleba.



      Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" z Pszczyny - III miejsce w
      kategorii Profesjonaliści
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:08
      KARTOFLANKA

      Składniki:

      * 1, 5 l wody
      * 0,5 kg ziemniaków
      * marchew
      * pietruszka
      * kawałek selera
      * cebula lub por
      * 1 łyżka masła
      * 1 łyżka mąki
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * vegeta
      * sól
      * pieprz
      * ewentualnie ocet i cukier


      Opis przygotowania:

      Warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do
      gotującej się wody. Dodać cebulę lub por, ziele angielskie i liść laurowy.
      Gotować do miękkości. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (można ją lekko
      zrumienić). Doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Zagotować. Doprawić zupę
      odrobiną octu i cukru.

      Podawać z zieloną pietruszką. Zupę można też zmiksować i podawać z grzankami.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:10
      ZALEWAJKA

      Składniki:

      * 2 szklanki zakwasu żurowego
      * 20 dag boczku wędzonego
      * 20 dag kiełbasy
      * 1 cebula
      * 1 kg ziemniaków
      * 1 szklanka śmietany
      * ziele angielskie
      * liść laurowy
      * pieprz
      * sól
      * cukier
      * majeranek
      * koperek


      Opis przygotowania:

      Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wrzącej wodzie ok. 3 litry
      z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w
      kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić.
      Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą
      miękkie dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie
      zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i
      przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:14
      [color=green]BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM[COLOR]

      Składniki:

      Babka ziemniaczana:

      * 2 kg ziemniaków
      * 2-6 szt. ziemniaków gotowanych i zmielonych
      * 0,5 kg boczku wędzonego
      * 6 jaj
      * 1 szklanka kaszy mannej
      * sól
      * pieprz


      Sos grzybowy:

      * 0,5 kg grzybów
      * 0,5 kostki masła
      * 1 szkl. słodkiej śmietany (kremówki)
      * 3 jaja (żółtka)
      * 2 łyżki mąki
      * 1 cebula
      * sól
      * pieprz


      Opis przygotowania:

      Babka ziemniaczana
      Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę
      i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi
      składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko
      wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w
      temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym.

      Sos grzybowy
      Myjemy i kroimy grzyby, podsmażamy je na maśle z cebulą i doprawiamy do smaku.
      Ubijamy 2-3 żółtka, mąkę i ok. 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do
      wcześniej przygotowanych grzybów i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:15
      BABKA Z TARCINY

      Składniki:

      * 2 kg ziemniaków obranych
      * 0,5 kg mielonego gotowanego mięsa
      * 4 jajka
      * sól
      * pieprz
      * suszone warzywa
      * 0,5 l wywaru z jarzyn
      * ostra papryka
      * zioła/tymianek
      * natka pietruszki
      * selera
      * rozmaryn


      Opis przygotowania:

      2 kg obranych ziemniaków zetrzeć dodać 0,5 kg mielonego, gotowanego mięsa,
      żółtka, sól, pieprz, suszone warzywa. Pozostałe składniki zmieszać doprawić solą
      i pieprzem do smaku, na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec w
      foremce w piekarniku około 45 minut w temperaturze 150˚ C. Podawać z sosem np.
      węgierskim, ostrym.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:17
      BIGOS

      Bigos:

      * 1,5 kg kapusty kiszonej
      * 1 kg łopatki wieprzowej
      * 10 dag smalcu
      * 5 dag przecieru pomidorowego
      * 25 dag cebuli
      * 1 ząbek czosnku
      * 3 dag mąki pszennej
      * sól
      * pieprz


      Kluski:

      * 1 kg ugotowanych ziemniaków
      * 30 dag mąki pszennej
      * 1 jajko
      * sól


      Opis przygotowania:

      Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać
      czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
      Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i
      zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i
      gotować w osolonej wodzie.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:23
      CHACHOR SZAŁOT


      * 1 kg ziemniaków
      * 6 jaj
      * 5 ogórków kiszonych
      * 30 ÷ 40 dkg boczku wędzonego
      * 1 cebula
      * 1 kg schabu z kością
      * bułka tarta
      * mąka
      * pieprz
      * sól


      Opis przygotowania:

      Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kroimy boczek w
      kostkę, podsmażamy, na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy
      jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli. Ugotowane ziemniaki obieramy ze
      skórki, kroimy w kostkę. Ogórek kiszony i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
      Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy z
      kotletem schabowym panierowanym w bułce, jajku i mące. Mięso schabowe kroimy na
      plastry, rozbijamy, panierujemy w jajku, mące i bułce tartej i smażymy na
      rozgrzanym oleju aż uzyska złocisty kolor.
    • madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:24
      COMBER Z SARNY

      Składniki:

      * 80 dkg polędwicy z sarny
      * marynata (marchew, cebula, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść
      laurowy, pieprz, jałowiec, wino czerwone wytrawne, oliwa)
      * 10 dkg boczku wędzonego
      * 10 dkg borówek brusznic
      * 2 dkg miodu
      * 10 dkg sklarowanego masła
      * 1 jajko
      * 20 dkg mąki ziemniaczanej
      * 1 kg ziemniaków
      * 6 jabłek
      * 10 dkg ostrężnic (jeżyn)
      * 1 cebula
      * 50 ml miodunki
      * 100 ml wina białego
      * olej
      * cukier
      * cynamon
      * tymianek
      * czosnek
      * przyprawa do zup
      * sól
      * pieprz
      * ziele angielskie
      * jałowiec
      * rozmaryn


      Opis przygotowania:

      Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy
      boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony,
      podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy.
      Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych
      ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja.
      Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody.
      Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Obsmażamy na
      maśle i podlewamy winem, dodajemy ostrężnice i krótko dusimy. Przyprawiamy
      cukrem i cynamonem wg własnego uznania.
      Sos: rozpuszczamy miód na patelni, dodajemy brusznice i podlewamy wszystko
      miodunką. Połowę sosu trzemy na sicie i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy
      pieprzem kolorowym i solą, a następnie łączymy z całymi owocami brusznic.
      Polędwicę układamy na sosie borówkowym z porcją duszonych jabłek i czarnymi
      kluskami, polanymi tłuszczem spod mięsa (w tradycyjnej kuchni śląskiej sosem
      polewamy kluski, a nie mięso, ale w tym przypadku jest to kuchnia dworska, więc
      sos trafia pod mięso, a kluski musimy omaścić, by nie były suche i gładko
      przechodziły przez gardło). Całość dekorujemy ostrężnicami, brusznicami i ziołami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka