madohora 25.10.09, 11:55 Przepisy w oparciu o książkę "Śląskie smaki" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:00 ZUPA GRZYBOWA Składniki: 60 dag grzybów leśnych, 25 dag porcji rosołowej drobiowej, 25 dag porcji rosołowej wołowej, 15 dag warzyw, 6-7 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 15 dag śmietany, 3 łyżeczki mąki pszennej, 3-4 litry wody, pietruszka, gruby makaron, pieprz, sól, magi Przygotowujemy wywar drobiowo- wołowy z warzywami, do którego dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku. Po ugotowaniu dodajemy makaron, Zagęszczamy mąką pszenną i zabielamy śmietaną Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 11.11.09, 12:33 HEKELE NA TOSTACH Składniki: * 20 dkg filetów śledziowych * 2 jajka * 10 dkg ogórków kiszonych * 8 dkg cebuli * sól * pieprz * musztarda Opis przygotowania potrawy:Śledzie, jajka, cebulę i ogórki kiszone (bez skóry) kroimy w drobna kostkę, doprawiamy musztardą i pieprzem, a następnie dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z grzankami z chleba razowego lub tostowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 01.12.11, 11:12 Trzeba by podrzucić jakieś nowe przepisy kulinarne, ale to temat na długie, zimowe wieczory Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki na Nikiszu 05.02.15, 11:51 Śląskie smaki na Nikiszowcu Poszukiwania prawdziwej śląskiej kuchni w miniony weekend doprowadziły nas do serca tego regionu. Nikiszowca, zabytkowej dzielnicy Katowic, gdzie od 22 lat, w jednym z familoków, działa restauracja "Sitg" (ul. Krawczyka 1). Wystrój od razu zwala znów. Starodawne kredensy, lampy, akordeon na stole... a co z jedzeniem? - Staramy się serwować prawdziwie śląską kuchnię - przyznaje Anna Globisz, kelnerka z restauracji na Nikiszu. Zaś, jak dodaje Adam Zok, z dziada pradziada Ślązak, kucharz z wykształcenia i właściciel restauracji: - Dania przygotowywane są według przepisów, jakie od lat obowiązują w mojej rodzinie. W menu osobną stronę przeznaczono na potrawy typowo śląskie. Pod hasłem śląskie smaki znajdziemy m.in.: żur, roladę z kluskami i modro kapustą, karminadle, sztamfowane kartofle i ogórek kiszony. Sprawdzamy więc, ile śląskiej kuchni jest w dwóch pierwszych daniach. Ach, co za zapach! - Zakwas na żur przygotowujemy sami z mąki żytniej i czosnku - zapewnia pani Anna. Intensywny smak żuru potwierdza, jej słowa. Jednak w żurze pływa jajko, którego być nie powinno. Później na stół trafiają kluski śląskie, białe, bez dziurki, sos, podany osobno w metalowym kubku, kapusta i rolada. Jak się okazuje... wieprzowa, a ta tradycyjna obowiązkowo powinna być wołowa. Co się stało ze śląskim smakiem? - Podajemy rolady wołowe i wieprzowe, dlatego, że coraz więcej klientów pyta o te "mniej śląskie", czyli wieprzowe - tłumaczy pani Anna. www.dziennikzachodni.pl/artykul/635865,slaskie-smaki-na-nikiszowcu-akcja-dz-kuchnia-slaska,id,t.html Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki na Nikiszu 05.02.15, 11:57 ŚLĄSKIE SMAKI PODCZAS FESTIWALU TAURON NOWA MUZYKA Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 02.06.16, 15:28 KUCHARZE SPOD CZĘSTOCHOWY SZYKUJĄ SIĘ NA PODBÓJ KATOWIC - Wyborcza - 02.06.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.02.19, 23:43 BIAŁE KLUSKI ziemniaki, ok 2 kg, mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski. Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.07.20, 18:41 ŻUREK Z GRZYBAMI Na 10 porcji: * 20 dkg kości wędzonych * 5 szt. marchewki * 5 szt. pietruszki * 1 średni seler * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej * 30 dkg podgrzybka * 20 dkg mąki żytniej na zakwas * liść laurowy * ziele angielskie * majeranek * sól * pieprz * przyprawa do zup Opis przygotowania: Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 12.08.21, 17:23 Szatkowana kapusta zwykła lub czerwona. 1 duża główka kapusty, y 2 1. wody, 100 gr. tłuszczu roślinnego, 2—3 łyż.stoł. mąki, 2 łyż. stoł. octu lub kwaśne jabłka, 1—2 łyż. stoł. soli, 1 y 2 —2 kg. kartofli. Zwiędłe i ciemne liście odkrajać, przekrajać głowę na krzyż nad głąbem, głąb usunąć i kapustę opłukać. Poszatkowaną drobno kapustę włożyć do zagrzanego tłuszczu. Posolić i przez pewien czas dusić z tłuszczem aż kapusta opadnie. Gotować następnie z wodą przez 2 godz. Chcąc ugotować razem kartofle, należy postąpić tak, jak jest podane przy marchewce z wołowiną. Kapustę czerwoną gotuje się bez dodatków; niektórzy lubią ją z utłuczonemi gwoździkami. Kapusta biała jest również zwana myśliwską, lecz danie to musi być dokładnie przygotowane. Położyć na spód garnka kartofle pokrajane w ćwiartki i dobrą kiełbasę wieprzową do rosołu. Na to włożyć poszatkowaną kapustę i ułożyć z niej wokoło mały brzeg. Do wgłębienia wlać sos kwas kowy z mąki i słoniny i gotować danie przez 1 y 2 godz. na wolnym ogniu, następnie ostrożnie wymieszać, po wyjęciu kiełbasy. Główki kapusty muszą być ciężkie i zwarte. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 12.08.21, 17:24 Kiszona kapusta. 750 gr. kiszonej kapusty, y 2 1. wody, 1 surowy kartofel, soli do smaku, 500 gr. solonego (peklowanego) mięsa, podróbek, słoniny lub kiełbasy. Kiszona kapusta przechodzi fermentację kwaso-mlekową. Na począt ku nie jest ona tak kwaśna, jak zimą. Z tego powodu młodą kapustę opłukać tylko do połowy, starą zaś w zimnej wodzie całkowicie. Kiszoną kapustę przystawia się albo z mięsem, albo gotuje się mięso czy kiełbasę oddzielnie i dolewa stopniowo rosół do kapusty i w razie potrzeby dodaje się jeszcze trochę tłuszczu. Sos z kiszonej kapusty zaprawić 1—2 utartemi surowemi kartoflami lub mąką kartoflaną. Kto miesza kapustę z kartoflami winien je ugotować oddzielnie, gdyż inaczej będą twarde. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 17.08.21, 19:46 TARGI ZDROWEJ ŻYWNOŚCI W GALERII SZYB WILSON - www.ekorynek.pl - 17.08.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 18.08.21, 00:00 Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze). Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 20.08.21, 15:20 MŁODE ZIEMNIAKI 1 kg młodych ziemniaków 1 cebula pęczek szczypiorku 3 listki mięty sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 lyzka masła 2 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać, odparować i pokroić na grubsze plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojona w piórka cebule. Do podsmażonej cebuli dodać masło i pokrojone ziemniaki. Doprawić sola i pieprzem i podsmażyć około 5 minut. Pod koniec, do ziemniaków dodać wędzona paprykę oraz posiekany szczypiorek i miętę. Podsmażyć dosłownie jedna minute aby papryka nie zmieniła smaku na gorzki. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 13:11 GULASZ Z BRUKWI 1 żółta brukiew 1 seler 2 pietruszki 2 marchewki 2 cebule 1 ząbek czosnku sól majeranek kminek golonka boczek wędzony masło lub olej do smażenia mąka Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać przyprawy. Dodać gotowaną pokrojoną golonkę oraz wędzony boczek. Podprawić zasmażką. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 13:23 POLEŚNIKI 2000 g ziemniaków 2−3 łyżki mąki śmietana jajko sól liście kapusty (opcjonalnie) W innej wersji potrawy można piec poleśniki na listku kapusty: Ciasto z ziemniaków nałożyć na liść kapusty, przykryć drugim. Piec w piekarniku (trąbie, szabaśniku) z jednej strony, następnie obrócić i piec z drugiej strony. Po upieczeniu polać gęstą śmietaną. Obie wersje poleśników można spożywać także ze skwarkami. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:00 KOŁOCZ Z POSYPKĄ Ciasto: 900 g mąki pszennej 200 g masła 3 jajka 100 g cukru 50 g drożdży 500 ml mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli Posypka: 300 g masła 2 jajka 300 g cukru 600 g mąki pszennej 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć w osobnym naczyniu, dodać cukier, trochę mąki i trochę letniego mleka. Poczekać, aż zaczyn wyrośnie. Do przesianej mąki dodać roztopione masło, resztę mleka, roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy i szczyptę soli, następnie dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, po czym rozwałkować 2/3 ciasta na wysmarowaną blachę, resztę zostawić na warstwę wierzchnią kołocza. Posypka: Z masła, cukru waniliowego, jajek, proszku do pieczenia i soli wyrobić ciasto, dodając do niego tyle mąki, aby dawało się bez trudu formować w dłoniach. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:02 KRUSZON 900 g różnych owoców z syropu (morele, mandarynki, ananas w kostkach, pomarańcze, truskawki, maliny lub brzoskwinie) 1 butelka wina białego półsłodkiego 1 butelka szampana 150 g brandy lub koniaku 1 l wody mineralnej syrop z owoców Owoce pokroić w dużą kostkę, przełożyć do szklanej wazy – bołli, dodać wino, wodę mineralną, winiak i część syropu z owoców. Schłodzić, przed podaniem wlać szampana i porcjować szklaną chochelką do szklanych, a najlepiej kryształowych, filiżanek. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 22.08.21, 15:19 OBERIBA 1 porcja mięsa rosołowego 2 marchewki 2 pietruszki 4 ziemniaki spory pęk liści z kalarepy, liście powinny być sparzone i pokrojone na wąskie paseczki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Z kawałka mięsa ugotować wywar. Następnie włożyć do niego pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki (można dodać także pokrojoną w kostkę główkę kalarepy, ale nie jest to niezbędne.) Warzywa podgotować w rosole, później dodać pokrojone w paseczki liście kalarepy. Całość podgotować, by jarzyny były miękkie. Następnie z łyżki masła, jednej łyżki mąki i dwóch, trzech, łyżek stołowych wody przygotować zasmażkę w formie zawiesiny. Wlać ją do zupy, jeszcze raz całość zagotować. Doprawić przyprawą maggi do smaku. Przed podaniem na talerz dodać, świeży pokrojony koperek. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 24.08.21, 17:44 KOTLETY MIELONE 30 dag mielonego mięsa 20 dag sera gouda jajko cebula 2 łyżki bułki tartej pół szklanki mąki olej sól pieprz 1. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, wymieszaj z jajkiem, mięsem, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrób dłonią. 2. Ser pokrój w kostkę, owiń mięsem mielonym, obtocz w mące. Pulpety smaż w głębokim oleju, aż będą miały złoty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.08.21, 19:40 CIASTECZKA mąka 1 i 1/2 szk, jajko 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 70 g, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, sól 1 szczypta, powidła śliwkowe 150 g, cukier puder do posypania, Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól oraz proszek do pieczenia i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą obręczy lub szklanki o średnicy 7 – 9 cm wycinać kółka. Na środek każdego kółka ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Ciasto każdego kółka zawijać z trzech stron tak aby nachodziło na powidła i uformować trójkąt. Rogi ciastek lekko docisnąć. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 27.08.21, 18:14 PASTA JAJECZNA 10 jajek, 1 pęczek szczypioru 30 g, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki z górką majonezu. Do garnka wlać wodę, zagotować włożyć jajka i gotować 5 minut aby ugotowały się na twardo. Następnie gdy się już ugotują przelać zimną wodą aby ostygły, wylać wodę osuszyć jajka. Osuszone jajka obrać ze skorupek. Obrane jajka zetrzeć na tarce jarzynowej. Do startych jajek dodać pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz oraz majonez. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się całości, spróbować jeśli mało słone doprawić. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 28.08.21, 23:12 CIENKIE NALEŚNIKI 1 cała szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 3,2 proc. 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 3 jajka 4 łyżki oleju 1. Mąkę przesypujemy do miski, wbijamy jajka. Wlewamy wodę mineralną oraz mleko i olej. Miksujemy ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową odstawiamy na 20 - 30 minut (powinna stać w temp. pokojowej). 2. Patelnię naleśnikową (najlepsza będzie właśnie taka) ustawiamy na małym ogniu, po minucie zmieniamy ogień na średni. Podgrzewamy chwilę. 3. Przy pomocy chochli wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię partię ciasta (niedużą), poruszamy patelnią, by ciasto zostało dobrze rozprowadzone. 4. Po ok. 40 sek. przewracamy naleśnik na drugą stronę (najlepiej przy pomocy jednej lub dwóch płaskich łopatek). Usmażony ostrożne przekładamy na talerz i bierzemy się za smażenie następnych, aż do wyczerpania składników. 5. Do środka naleśników wkładamy ulubione nadzienie, zawijamy. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 30.08.21, 14:07 KROKIETY Składniki na naleśniki: Jajka 2 szt. Mleko 350 ml. Woda gazowana 200 ml. Mąka 2 szklanki 2 łyżki oleju Składniki na farsz: Gotowane grule 1/2 kg Cebula 2 szt. Twaróg półtłusty 1/2 kg Pieprz, sól Składniki pozostałe: Jajka 2 szt. Mąka Bułka tatra Składniki na naleśniki łączymy i smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu. Przygotowujemy farsz. Ugotowane ziemniaki ubijamy i łączymy z podsmażoną cebulą oraz ugniecionym widelcem twarogiem. Całość solimy i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Farsz układamy na naleśnikach, zawijamy i odstawiamy do panierowania. Najpierw obtaczamy je w mące, potem w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 19:46 BUŁGARSKI CHŁODNIK 1 l jogurtu 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 1 ogórek wężowy po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce 2 cebule dymki 10 dag zielonych oliwek 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek garść rukoli 20 dag żytniego pieczywa sól, pieprz biały i kolorowy Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, szczypior w krążki. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Liście rukoli opłukać, osączyć, pokroić w paski (kilka zostawić w całości do dekoracji. Ząbki czosnku przetrzeć przez praskę. Ogórek umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jogurtem, mlekiem zsiadłym i oliwą, doprawić solą i białym pieprzem. Do jogurtu dodać pokrojone warzywa, wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć, rozlać do głębokich talerzy, udekorować liśćmi rukoli i mielonym kolorowym pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze albo na patelni bez tłuszczu. Podawać z chłodnikiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 23:35 PIECZONE PIEROGI 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru pudru 7 g (opakowanie) suszonych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli łyżka oleju 4 frankfurterki, pokrojone czerwona cebula, pokrojona pomidor, pokrojony 1/2 szklanki gęstego sosu pomidorowego szklanka startego twardego sera 1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem 2. Wsyp do miski mąkę i sól. Wlej drożdże, wymieszaj i zagnieć na blacie ciasto (10 minut). Przełóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw na 30 minut, aby urosło. 3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojone frankfurterki (2 minuty). Dodaj cebulę i pomidor. Duś 2-3 minuty. 4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Oprósz mąką półkę. 5. Ubij ciasto pięścią, następnie ponownie zagnieć. Podziel je na cztery części i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw. 6. Zwilż wodą brzegi ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 31.08.21, 23:38 ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM szklanka mąki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 30 g masła 2 łyżki startego sera Składniki - farsz 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka musztardy 3/4 gęstej śmietany 1/2 szklanki mleka brokuł, zblanszowany puszka kukurydzy 100 g szynki, pokrojonej 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 2. Zmiksuj mąkę z jajkami, mlekiem i łyżką rozpuszczonego masła. Posól i odstaw na 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody. 3. Na farsz rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i zasmaż (minutę). Dodaj musztardę i zdejmij z ognia. Wlej śmietanę z mlekiem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje (3 minuty). Wrzuć kawałki brokułu, kukurydzę i szynkę. Przypraw do smaku. 4. Na reszcie masła usmaż 8-10 naleśników. Posmaruj je farszem i złóż na pół. Ułóż w natłuszczonym naczyniu. 5. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij folię i posyp naleśniki startym serem. Piecz jeszcze 5 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 01.09.21, 23:03 Twaróg chudy - pomoże osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy i cierpiącymi na dnę moczanową Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.09.21, 11:50 WUZETKA GOTOWANA Ciasto: Margaryna 25 dag Cukier puder 30 dag Kakao 1 łyżka Woda 4 łyżki jajka 4 szt. mąka pszenna 25 dag Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa czekoladowa: woda 1/2 szklanki cukier 1 szklanka kakao 1 łyżka Margaryna 25 dag Dodatkowo: biszkopty podłużne 1 duża paczka polewa do polania biszkoptów Ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy, jak tylko zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jak przestygnie to wtedy dodajemy rozbite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Masa : wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy wystudzoną masę. Na masie układamy biszkopty. Po biszkoptach polewamy delikatnie polewą. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.09.21, 17:32 Zapach pomarańczy - zjedzenia pomarańczy wzmaga apetyt ale jej zapach powstrzymuje łaknienie Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 06.09.21, 22:33 ZUPA POMIDOROWA 1 słoiczek koncentratu pomidorowego w puszcze, 1 kostka rosołowa, 1 śmietana 18%, woda, sól, pieprz do smaku Wodę zagotowujemy razem z kostką rosołową. Do gotującej się wody dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem - zgodnie z naszymi upodobaniami. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 06.09.21, 23:52 MARCHEW NA GORĄCO Kilka marchewek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka masła, pieprz Masło rozpuszczamy w rondelku. Marchew myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Marchew przekładamy do rondelka. Dodajemy trochę wody by nam się warzywo nie przypaliło. Dodajemy cukier oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Podajemy ciepłą marchew jako dodatek do drugiego dania. Możemy też dodać zielony groszek z puszki. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 07.09.21, 12:38 NALEŚNIKI Z OWOCAMI Ciasto na naleśniki, tradycyjne; mąka, mleko, 2 jaja duża szczypta soli, gazowana woda mineralna - dowolne owoce sezonowe (truskawki, jagody, maliny, jeżyny albo dżem z owoców leśnych), optymalnie cukier Składniki na ciasto miksujemy lub mieszamy z sobą. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki. Na każdy z nich nakładamy porcję owoców, przesypujemy cukrem albo porcję dżemu. Zawijamy. Podajemy gorące. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 10.09.21, 16:14 SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ 6 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 4 jajka 30 dag gotowanej szynki 1 cebula 1 duże jabłko 1 puszka zielonego groszku 1 szkl. majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, pieprz 1. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i ugotuj do miękkości (w osobnych rondelkach). Jajka włóż do wrzątku, gotuj 10 minut. Wyjmij, przestudź, obierz. Ugotowane warzywa wystudź, razem z jajkami i szynką pokrój w kostkę. Obierz jabłko oraz cebulę. Jabłko oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Groszek osącz z zalewy. 2. Przygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z majonezem oraz śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę, wymieszaj. Rada kucharza: jeśli skorupka jajka lekko pękła, zawiń je szczelnie w zwilżony papier do pieczenia albo folię aluminiową i w ten sposób ugotuj. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 13.09.21, 13:56 SERNIK Z AWOKADO 1. Spód: 150 g bezglutenowych ciastek (bio) 50 g orzechów nerkowca 50g wiórków kokosowych 5 świeżych daktyli bio 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2. Masa: 400g dojrzałego awokado obranego ze skóry i pozbawionego pestki 2 łyżki soku z limonki starta skórka z limonki 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego 8 łyżek syropu z agawy Orzechy, ciastka i wiórki kokosowe miksujemy w blenderze na drobne kawałki, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Średnią formę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej masę i dokładnie ją uklepujemy. Wszystko wkładamy do lodówki i przechodzimy do przygotowywania masy. Do blenera wkładamy awokado, wlewamy syrop, sok i wrzucamy skórkę z limonki, po czym wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płynny olej kokosowy i wylewamy masę na chłodny spód. Wszystko wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą, po czym wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie sernik będzie gotowy do spożycia. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 16.09.21, 13:35 KEFIROWE RACUSZKI szklanka mąki pszennej szklanka kefiru jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia W miseczce wymieszaj szklankę mąki pszennej ze szklanką kefiru. Dodaj jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Porcje ciasta nałóż łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż małe racuszki na złoty kolor z obu stron. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dżemem niskosłodzonym Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 19.09.21, 22:48 Jeśli zupa pomidorowa wyszła za kwaśna, dodaj łyżeczkę miodu. To znacznie poprawi jej smak Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 19.09.21, 22:49 Łopatkę do krojenia żółtego sera możesz z powodzeniem zastąpić tarką. Pamiętaj tylko alby najpierw nasmarować tarkę olejem. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 20.09.21, 14:34 PORZECZKOWO GRYSIKOWE CIASTO Ciasto kruche: Margaryna 45 dag mąka pszenna Typ 500 90 dag Cukier puder 18 dag Proszek do pieczenia 2 łyzeczki Amoniak 2 łyzeczki śmietana 12% 3 łyżki Jajo kurze 8 szt Krem grysikowy: Mleko 0,5 litra Kasza manna 4 łyżki Cukier 1 szkl Margaryna 1 szt Polewa orzechowa: Orzechy włoskie 1 szkl Masło 10 dag Miód 3 łyzki Cukier 2 łyżki Dodatkowo: dżem z porzeczek niskosłodzony Ciasto kruche: Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut. Krem grysikowy: Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Przełożenie: Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 21.09.21, 19:30 KROKIETY ZIEMNIACZANE 60 dag ziemniaków sól 30 dag mąki pszennej 2 żółtka 5 dag masła pieprz słodka i ostra papryka w proszku szklanka bułki tartej olej oliwa cebula 50 dag wieprzowego mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów sól pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie słodka i ostra papryka w proszku 1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, żółtka i rozpuszczone masło. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na kilka części, uformuj wałeczki i pokrój nożem. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. 2. Podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Zalej pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Duś chwilę pod przykryciem, podawaj z krokietami. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.09.21, 13:34 DROŻDŻÓWKI NA OSTRO 3 szkl. mąki 1 op. suszonych drożdży ½ łyżeczki cukru ½ szkl. ciepłej wody qolej 1 łyżeczka soli mąka do stolnicy Składniki - wierzch: 80 dag mielonej wołowiny po ½ pęczka natki i mięty 1 cebula 1 chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szkl. startej goudy po 1 łyżce oregano i kuminu po 1 łyżeczce cynamonu, kolendry, słodkiej papryki ½ łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Rozwałkowane placki poprzekrawaj wzdłuż na pół. Posmaruj mięsem i zwiń. Ruloniki ułóż spiralnie w tortownicy wyłożonej pergaminem (zaczynając od środka formy). Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Po 20 minutach upiecz w 180 st. (30 minut) Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 23.09.21, 15:45 Romanesco Jak sama nazwa wskazuje, brokuły romanesco pochodzą z Włoch i znane są również jako kalafior rzymski, Broccolo Romanesco lub kalafior rzymski. Na uwagę zasługuje nie tylko intrygująca geometria tego warzywa, lecz także szereg prozdrowotnych właściwości, które kryją w sobie jego zielone różyczki. Bogaty w witaminę C, witaminę K i błonnik pokarmowy, romanesco ma nieco orzechowy i łagodnie słodki smak, może być spożywany zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Romanesco stanowi świetną propozycję kulinarną dla tych, którym zależy nie tylko na delikatnym smaku kalafiora, lecz także oryginalnym udekorowaniu dania. Kalafior zielony sprawdzi się idealnie do różnego rodzaju zapiekanek, kaszy, pizzy i sałatek. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.09.21, 15:44 Zakwasu buraczanego chyba nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać, choć przyznać wypada, że nadal zbyt mało czerpiemy z jego właściwości. Nie bez przyczyny stosowały go nasze babcie, aby szybko wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, które masowo nas trapią w sezonie jesienno-zimowym. Zakwas buraczany nie jest trudny do wykonania i - obok ogórków i kapusty - jest jedną z cenniejszych kiszonek, które mogą poprawić funkcjonowanie całego organizmu Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.09.21, 20:33 CIASTKA Z MASŁEM Masło orzechowe 200 g Cukier 1/3 szklanki ok.70 g Jajko Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Uformować kuleczki u mnie ok. 18 sztuk. Można zrobić większe ciasteczka wtedy będzie mnisza ilość. Aby łatwiej było uformować kulki należy lekko zwilżyć dłonie olejem. Uformowaną kuleczkę odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Dodatkowo można zrobić widelcem wzorek. Widelec również zwilżyć olejem, żeby nie przykleił się do ciastka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy ok. 12 minut. Ciasteczka wyjmujemy i postawiamy na blaszce do przestudzenia Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 26.09.21, 18:02 Yummiest Egg Recipes That You Will Adore And Satisfying Breakfast Food Ideas To Save Your Time Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:05 ZUPA BURACZANA Składniki: 1 l wody, 6 średnich ziemniaków, 0,5 l maślanki, 1 burak czerwony dość duży, szczypta soli do smaku. Do garnka 1 litr wody, dodajemy pokryte w kostkę ziemniaki i buraka, solimy do smaku. Gdy burak będzie ugotowany można go zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i ponownie wrzucić go garnka z ziemniakami. Po ugotowaniu wlewamy dobrze wymieszane 0.5 litra maślanki z 3 dużymi łyżkami śmietany. Zupę po ugotowaniu należy odstawić na co najmniej 15 minut, następnie podawać Grupa Zawierciańska Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 05.09.21, 11:48 ZUPA CZOSNKOWA 3 dag mąki, 0,5 l mleka, 0,5 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody, 6 dag czosnku, sól, gałka muszkatołowa 4 łyżki śmietany przecier pomidorowy 1 duża cebula łyżeczka masła 1 bułka 3 ząbki czosnku parmezan Drobno pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką. Smażyć, aż lekko zbrązowieje, wlać mleko i bulion (lub wodę) i gotować 10 minut na słabym ogniu. Dodać pokrojony czosnek i przyprawić. Dodać przecier pomidorowy do smaku. Zaciągnąć śmietaną. Bułkę pokroić w kostkę i wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku przesmażyć na maśle na złoty kolor. Zupę podawać z grzankami i parmezanem. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:09 KAPUŚNICA Składniki: 0,5 świńskiej wędzonej głowy, 0,5 kg kapusty kiszonej, 1 marchew, 1 pietruszka, przyprawy, gęsta śmietana W dużym garnku przez około 2 godziny gotujemy wywar ze świńskiej głowy i warzyw. Następnie wyjmujemy głowę i warzywa, a do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę. Gotujemy jeszcze przez 20 minut, przyprawiając do smaku. Mięso z głowy w kostkę i dodajemy do zupy, Kapuśnicę można podawać z łyżą gęstej śmietany Imko Wisełka Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:16 CHŁODNIK Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Składniki: 1,5 l świeżej maślanki, 1 szklanka gęstej śmietany, 0,25 kg białego sera, drobno posiekany szczypiorek, pęczek koperku, pęczek startej rzodkiewki i mały świeży ogórek, drobno pokrojona sałata, 1 kg młodych ziemniaków, cebula, stopiona słonina do okraszenia ziemniaków, pieprz Ser biały kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzykach. Maślankę łączymy ze śmietaną i ubijamy trzepaczką, by składniki się połączyły. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sałatę i ogórek oraz przyprawy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu w miseczkach z ziemniakami okraszonymi skwarkami z wytopionej słoniny, przesmażonej z cebulką lub smażonymi ziemniaki. Koło Gospodyń Wiejskich w Kłobucku Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:23 BULION Z KLUSECZKAMI Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 50 dag mięsa rosołowego - mieszanego, 20 dag włoszczyzny, 20 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, papryka do smaku Z mięsa rosołowego z dodatkiem włoszczyzny, soli, pieprzu i gotujemy wywar. Wątróbkę mielimy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Na przecedzony i gotujący się wywar kładziemy łyżeczką małe kluseczki z wątróbki Koło Gospodyń Wiejskich Tworków Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:43 [b][color=green] ZUPA SEROWA [/colo][/b] Składniki: 25 dag mielonego mięsa, 3 pory, 10 dag śmietanki kremówki, 10 dag serków topionych kremowych, kostka rosołowa, sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do zup Mięso gotujemy z porem na wolnym ogniu dodając przyprawy. Rozgotowane mięso i por rozdrabniamy i powoli wlewamy do niego śmietanę kremówkę i dodajemy do niego serki topione wraz z kostką rosołową do smaku. Zupa powinna mieć konsystencję kemową. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym Kobiety Aktywne Gminy Nędza Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:47 GOŁĘBKI W ROSOLE Składniki: Składniki: 4 sztuki gołębi młodzików,1 marchew, 1 mały seler, 1 por, 1 kalafior, 1 pietruszka korzeń, sól,pieprz naturalny przyprawa do zup (1 łyżeczka), ziele angielskie, 1 szklanka mąki 2 jajka Opis przygotowania: Przygotowujemy wywar z młodych gołębi wraz z jarzynami (marchwią, selerem, pietruszką, porem). Przyprawiamy do smaku. Kalafior wrzucamy pod koniec gotowania do rosołu. Rosół można podawać z makaronem z mąki i jajek. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:48 ROSÓŁ Z WĘDZONKKI Z CZORNYMI KLUSKAMI Składniki: Zupa: * 1 kg wędzonego żeberka * 1,5 - 2 l wody * pęczek włoszczyzny * przyprawa do zup * 3 kulki ziela angielskiego Czorne kluski: * 5 dużych ziemniaków * mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków) Opis przygotowania: Zupa Mięso z włoszczyzną gotujemy do miękkości. Zupę przecedzamy, kroimy drobno marchewkę z zupy, natkę pietruszki, dodajemy przyprawę do zup i pieprz. Zupę możemy podawać z czarnymi kluseczkami. Czorne kluski 4 ziemniaki gotujemy, 1 surowy ziemniak trzemy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dzielimy na 4 części. Czwartą część oddzielamy od reszty i to miejsce uzupełniamy mąką - tyle, ile wyciągnęliśmy ziemniaków. Dodajemy starty surowy ziemniak. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać troszkę gorącej wody. Ciasto wyrabiamy i formujemy małe okrągłe kluseczki. Gotujemy do miękkości we wrzącej osolonej wodzie. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:50 ]ZBÓJNICKA POKRZYWKA Składniki: * 50 dkg pokrzyw * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * 2 ząbki czosnku Opis przygotowania: Pokrzywy myjemy i wrzucamy na niewielką ilość gotującej się, osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy pokrzywy i siekamy drobno nożem. Na osobnym rondelku robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, wkładamy pokrzywę, którą gotowaliśmy i podlewamy wodą w której się gotowała. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:52 OBERIBA Składniki: * wywar z kości wieprzowych z włoszczyzną * oberiba (kalarepa) wątróbka drobiowazasmażka z mąki pszennej i smalcu * pieprz * sól Opis przygotowania: Gotujemy wywar z kości wieprzowych, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę oberibę. Liście oddzielamy od łodyg i osobno sparzamy. Następnie kroimy je w paseczki i również dodajemy do gotującego się wywaru. Podobnie postępujemy z pokrojoną w kostkę wątróbką. Na koniec robimy zasmażkę ciemną z mąki pszennej i smalcu i dodajemy do reszty. Zupę podajemy z dodatkiem świeżej poszatkowanej zielonej pietruszki. Potrawa przygotowana przez Restaurację „Kuchnia i Wino”z Pszczyny Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:54 ZUPA KMINKOWA Składniki: * 2 l rosołu * 2 łyżki kminku * 2 łyżki masła Zacierka: * 4 łyżki mąki * 1 jajko * sól Opis przygotowania: Kminek zarumieniamy na maśle, następnie dodajemy go do rosołu, zagotowujemy i odcedzamy. Z mąki, jajka i soli robimy zacierkę i dodajemy do zupy. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:56 POLEWKA PIWNA Z PTYSIOWYM ŁABĘDZIEM Składniki: * 1 l jasnego piwa * 10 dkg chleba razowego * 200 ml śmietany kwaśnej 18% * cukier * sól * pieprz * łabędzie ptysiowe (mąka pszenna – 110 g, margaryna – 50 g, jaja – 4 szt., woda – 120 ml, sól) * 5 dkg sera żółtego * 2 dkg masła Opis przygotowania: Podgrzewamy piwo, dodajemy pokruszony chleb razowy, sól i cukier – nie gotujemy. Śmietanę hartujemy i dodajemy do piwa. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 12:58 KWAŚNICORKA NA WĘDZONCE Składniki: * 1 peklowane golonko - wędzone * 3 litry wody * pęczek włoszczyzny * ziele angielskie * liść laurowy * pieprz ziarnisty * 1 litr kiszonej kapusty * 2-3 ząbki czosnku * 1 kg gotowanych ziemniaków Opis przygotowania: Wędzonkę z 1 godzinę z przyprawami podgotować Dołożyć kapustę i dalej gotować. Kiedy będą miękkie, mięso i kapusta Dopraw do smaku, a by sama szła w usta Dołóż jeszcze ziemniaczek, świeżo gotowany Jednodniowy obiad może być podany. Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiernicach - I miejsce w Kategorii Amatorzy Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:01 KREM BROKUŁOWY Składniki: * wywar z kości i warzyw * 1 kg świeżych brokuł * 200 ml śmietany 18% * przyprawy * groszek ptysiowy Opis przygotowania: Gotujemy wywar z kości i warzyw z przyprawami, a ugotowane oddzielnie brokuły miksujemy. Łączymy papkę z wywarem, zagęszczamy śmietaną i przyprawiamy do smaku. Podajemy w bulionówkach z groszkiem ptysiowym, zdobimy pietruszką. Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Wielkiej - II miejsce w kategorii Amatorzy Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:03 ROSÓŁ Z KURY ZE SWOJSKIMI NUDLAMI Składniki: * 70 dkg kury * 3 l wody * 15 dkg marchwi * 10 dkg pietruszki (korzeń) * 10 dkg selera * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 1 łyżeczka przyprawy do zup * 15 dkg makaronu Opis przygotowania: Kurę i warzywa gotujemy do miękkości przez ok. godzinę, solimy i pieprzymy. Gotowy wywar przecedzamy i ponownie gotujemy, dodając łyżeczkę przyprawy do zup i pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane warzywa. Do gotującego się rosołu wsypujemy makaron. Gdy wywar się zagotuje, odstawiamy go na 15 min, do zmięknięcia makaronu. Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz - III miejsce w kategorii Amatorzy Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:06 ŻUREK W CHLEBIE Z GRZYBAMI Na 10 porcji: * 20 dkg kości wędzonych * 5 szt. marchewki * 5 szt. pietruszki * 1 średni seler * 50 dkg kiełbasy zwyczajnej * 30 dkg podgrzybka * 20 dkg mąki żytniej na zakwas * liść laurowy * ziele angielskie * majeranek * sól * pieprz * przyprawa do zup Opis przygotowania: Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak. Podajemy w charakterystycznym, „wydrążonym” bochnie chleba. Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" z Pszczyny - III miejsce w kategorii Profesjonaliści Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:08 KARTOFLANKA Składniki: * 1, 5 l wody * 0,5 kg ziemniaków * marchew * pietruszka * kawałek selera * cebula lub por * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * ziele angielskie * liść laurowy * vegeta * sól * pieprz * ewentualnie ocet i cukier Opis przygotowania: Warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać cebulę lub por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (można ją lekko zrumienić). Doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Zagotować. Doprawić zupę odrobiną octu i cukru. Podawać z zieloną pietruszką. Zupę można też zmiksować i podawać z grzankami. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 25.10.09, 13:10 ZALEWAJKA Składniki: * 2 szklanki zakwasu żurowego * 20 dag boczku wędzonego * 20 dag kiełbasy * 1 cebula * 1 kg ziemniaków * 1 szklanka śmietany * ziele angielskie * liść laurowy * pieprz * sól * cukier * majeranek * koperek Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wrzącej wodzie ok. 3 litry z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:14 [color=green]BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM GRZYBOWYM[COLOR] Składniki: Babka ziemniaczana: * 2 kg ziemniaków * 2-6 szt. ziemniaków gotowanych i zmielonych * 0,5 kg boczku wędzonego * 6 jaj * 1 szklanka kaszy mannej * sól * pieprz Sos grzybowy: * 0,5 kg grzybów * 0,5 kostki masła * 1 szkl. słodkiej śmietany (kremówki) * 3 jaja (żółtka) * 2 łyżki mąki * 1 cebula * sól * pieprz Opis przygotowania: Babka ziemniaczana Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym. Sos grzybowy Myjemy i kroimy grzyby, podsmażamy je na maśle z cebulą i doprawiamy do smaku. Ubijamy 2-3 żółtka, mąkę i ok. 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych grzybów i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:15 BABKA Z TARCINY Składniki: * 2 kg ziemniaków obranych * 0,5 kg mielonego gotowanego mięsa * 4 jajka * sól * pieprz * suszone warzywa * 0,5 l wywaru z jarzyn * ostra papryka * zioła/tymianek * natka pietruszki * selera * rozmaryn Opis przygotowania: 2 kg obranych ziemniaków zetrzeć dodać 0,5 kg mielonego, gotowanego mięsa, żółtka, sól, pieprz, suszone warzywa. Pozostałe składniki zmieszać doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec w foremce w piekarniku około 45 minut w temperaturze 150˚ C. Podawać z sosem np. węgierskim, ostrym. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:17 BIGOS Bigos: * 1,5 kg kapusty kiszonej * 1 kg łopatki wieprzowej * 10 dag smalcu * 5 dag przecieru pomidorowego * 25 dag cebuli * 1 ząbek czosnku * 3 dag mąki pszennej * sól * pieprz Kluski: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 30 dag mąki pszennej * 1 jajko * sól Opis przygotowania: Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i gotować w osolonej wodzie. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:23 CHACHOR SZAŁOT * 1 kg ziemniaków * 6 jaj * 5 ogórków kiszonych * 30 ÷ 40 dkg boczku wędzonego * 1 cebula * 1 kg schabu z kością * bułka tarta * mąka * pieprz * sól Opis przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kroimy boczek w kostkę, podsmażamy, na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórek kiszony i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kotletem schabowym panierowanym w bułce, jajku i mące. Mięso schabowe kroimy na plastry, rozbijamy, panierujemy w jajku, mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż uzyska złocisty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne 09.11.09, 18:24 COMBER Z SARNY Składniki: * 80 dkg polędwicy z sarny * marynata (marchew, cebula, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, jałowiec, wino czerwone wytrawne, oliwa) * 10 dkg boczku wędzonego * 10 dkg borówek brusznic * 2 dkg miodu * 10 dkg sklarowanego masła * 1 jajko * 20 dkg mąki ziemniaczanej * 1 kg ziemniaków * 6 jabłek * 10 dkg ostrężnic (jeżyn) * 1 cebula * 50 ml miodunki * 100 ml wina białego * olej * cukier * cynamon * tymianek * czosnek * przyprawa do zup * sól * pieprz * ziele angielskie * jałowiec * rozmaryn Opis przygotowania: Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy. Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Obsmażamy na maśle i podlewamy winem, dodajemy ostrężnice i krótko dusimy. Przyprawiamy cukrem i cynamonem wg własnego uznania. Sos: rozpuszczamy miód na patelni, dodajemy brusznice i podlewamy wszystko miodunką. Połowę sosu trzemy na sicie i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem kolorowym i solą, a następnie łączymy z całymi owocami brusznic. Polędwicę układamy na sosie borówkowym z porcją duszonych jabłek i czarnymi kluskami, polanymi tłuszczem spod mięsa (w tradycyjnej kuchni śląskiej sosem polewamy kluski, a nie mięso, ale w tym przypadku jest to kuchnia dworska, więc sos trafia pod mięso, a kluski musimy omaścić, by nie były suche i gładko przechodziły przez gardło). Całość dekorujemy ostrężnicami, brusznicami i ziołami. Odpowiedz Link