Dodaj do ulubionych

Kilka przepisów kuchni marokańskiej

02.07.10, 12:40
zamknięty
PALUSZKI FATIMY

12-16 płatków ciasta "ouarka", 150 ml oliwy do smażenia, cukier puder i mielony
cynamon do przybrania
Farsz: 4 jaja, 350 g mielonej tłustej baraniny, 2 małe drobno posiekane cebule,
2 pęczki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1/2 pęczka drobno posiekanej
świeżej mięty, 1/2 pęczka świeżo posiekanej kolendry, 1 łyżeczka do kawy
mielonego kminku, 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki, 1 łyżeczka mielonego
cynamonu, sól, 100 g masła do smażenia

Mięso połączyć z kolendrą, miętą, mielonym kminkiem, papryką i cebulami. Osolić
po czym wyrabiać przez 10 minut. odstawić na 1 godzinę a następnie zasmażyć
przez 10 minut na rozgrzanym maśle. W trakcie smażenia mieszać. Wbić jaja, dodać
cynamon i ciągle mieszając trzymać na ogniu przez 3 minuty. Na każdy z płatków
ciasta nakładać po łyżce farszu, po czym zwijać je w ruloniki tak jak krokiety.
Smażyć ze wszystkich stron na wrzącej oliwie na złoty kolor. Podawać gorące.
Osobno w miseczce podać harissę- rodzaj przyprawy
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:42
      zamknięty
      CIASTO OUARKA

      Zamiennik

      Z 500 g mąki i 220 ml wody oraz soli wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć
      konsystencję ciasta chlebowego. Następnie dzielimy je na niewielkie porcje i
      rozwałkowujemy najcieniej jak tylko można na okrągłe niezbyt wielkie placuszki.
      Na które nakładamy farsz, zwijamy i smażymy krótko w rozgrzanej oliwie.

      Robiłam takie ciasto, wyszło mi za drugim razem.Bez farszu smakuje niczym.
      Myślę, że dzisiaj można je też zastąpić tortillą
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:43
      zamknięty
      HARISSA

      Harissa jest to rodzaj przyprawy. By ją otrzymać należy utłuc starannie w
      moździerzu 10 małych czerwonych papryczek, obranych ze skórek i wypestkowanych
      wraz z 3-4 obranymi ząbkami czosnku, doprawić jedną łyżeczką do kawy białego
      pieprzu, osolić po czym zalać 5 łyżkami oliwy i wymieszawszy starannie odstawić
      na 12 godzin. Przyprawa jest bardzo ostra.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:44
      zamknięty
      BRIK Z JAJAMI

      4 listki ciasta ouarka, 4 jaja, 2 cebule, 1/2 pęczka pietruszki, 100 ml oliwy do
      smażenia, 1 pokrojona cytryna do przybrania

      Zieloną pietruszkę przebrać, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać
      wraz z pietruszką. Siekaninę zalać niewielką ilością wody i gotować 20 minut.
      Odcedzić, odcisnąć, po czym doprawić farsz solą i pieprzem. Na każdy z listków
      ciasta nałożyć cienką warstwę farszu, na którą wbić surowe jajko. Brzegi ciasta
      założyć delikatnie na siebie. "Brki" przenosić bardzo ostrożnie na patelnię z
      wrzącą oliwą i smażyć kolejno z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać bardzo
      gorące przybrane plasterkami cytryny.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:44
      zamknięty
      AIDŻA Z KULKAMI MIĘSNYMI

      200 g baraniny lub cielęciny, 4 jaja, 100 ml oliwy, 2 łyżki przecieru
      pomidorowego, 1 łyżka harrisy, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
      mielonej kolendry, 4 obrane ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1
      łyżeczka ostrej, mielonej papryki, garść suszonych i startych na proszek liści mięty

      Mięso umyć, osuszyć pokroić w niewielkie kawałki a następnie drobno posiekać.
      Osolić, dodać mieloną kolendrę, pieprz i miętę. Wymieszać starannie i odstawić
      na 10 minut. Z przygotowanego mięsa formować kulki rozmiarów orzecha włoskiego.
      Na patelni rozgrzać silnie połowę oliwy. Obsmażyć na niej kulki ze wszystkich
      stron, na złoty kolor. Zdjąć z patelni i osączyć. W płaskim rondlu rozgrzać
      resztę oliwy. Dodać przecier pomidorowy, mieloną paprykę, kminek, czosnek i
      harrisę. Zalać 200 ml wody i gotować na średnim ogniu przez 5-6 minut, Dodać
      obsmażone kulki mięsne. Wbić na to kolejno jaja i osolić je. Trzymać na bardzo
      małym ogniu przez o. 10 minut dopóki białka się nie zetną(jak jajka sadzone).
      Podawać bardzo gorące.

      Przyznaję uczciwie, ze względu na to że nie znoszę kminku nie wypróbowałam tego
      przepisu
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:45
      zamknięty
      MARQUEZY P0 TUNEZYJSKU

      4 surowe kiełbaski baranie(marquezy)można zastąpić taką kiełbaską do grilla lub
      białą kiełbasą,500 g pomidorów, 250 g świeżej papryki, 4 ząbki czosnku, 75 ml
      oliwy, 1 łyżka harrisy, 1/2 łyżki mielonego kminku, 1/2 łyżki mielonej słodkiej
      papryki, sól

      Papryki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Czosnek obrać,
      zmiażdżyć, zaparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wypestkować i pokroić na małe
      kawałki. Kiełbaski podsmażyć z obydwu stron na silnie rozgrzanej oliwie na
      ciemnozłoty kolor. Dodać pomidory, czosnek, harrisę, kminek i mieloną paprykę.
      Zalać 150 ml wody zagotować po czym dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
      pokrojoną świeżą paprykę i wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 10-15
      minut. Podawać gorące.


      Kiełbasa marquez - jest to rodzaj kiełbasy przypominający naszą białą kiełbasą a
      czerwony kolor dodaje jej domieszka harrisy
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:46
      zamknięty
      PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM

      12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
      1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy
      mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona
      na cząstki do przybrania

      Mięso tuńczyka osączyć i starannie rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i posiekać.
      Czosnek obrać i zmiażdżyć lub utrzeć w porcelanowym moździerzu. Zieloną
      pietruszkę przebrać, opłukać i drobno posiekać. Cebulę przesmażyć na sklarowanym
      maśle na jasnozłoty kolor. Dodać czosnek, osolić, doprawić białym i czarnym
      pieprzem, po czym przesmażyć dalej na małym ogniu mieszając przez 3-4 minuty.
      Zdjąć z patelni, połączyć z tuńczykiem, po czym farsz starannie wymieszać. Na
      każdy z płatków ciasta nałożyć porcję farszu i rozpłaszczyć ją lekko. Składać w
      trójkąt (podobnie jak naleśniki). Smażyć z obydwu stron na wrzącej oliwie na
      złoty kolor. Podawać od razu przybrane cząstkami cytryny.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:47
      zamknięty
      ZUPA RYBNA

      400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada), 1 cebula obrana i naszpikowana 4
      goździkami, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka
      mąki, bouquet gani(kolendra, tymianek, koper włoski i liść laurowy), 2 małe
      czerwone ostre papryczki, 1/2 łyżeczki harrisy, szczypta szafranu, sól

      Ryby sprawić, wyfiletować, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki
      W rondlu zagotować 1 i 1/2 l wody, dodać oliwę, naszpikowaną goździkami cebulę,
      bouguet garni, papryczki, szafran i harrisę. Gotować 20 minut, po czym dodać
      pokrojoną w kawałki rybę, Gotować dalsze 15 minut, Z garnka usunąć cebulę,
      bouquet garni, po czym ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać je z resztek ości i
      wrzucić ponownie do wywaru, który przez pewien czas powinien stać na ogniu. Mąkę
      rozprowadzić niewielką ilością wody a następnie ciągle mieszając połączyć z
      zupą. Dodać zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, ewentualnie dosolić. Podawać
      bardzo gorącą z grzankami.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 12:58
      zamknięty
      HARIRA Z GROCHEM WŁOSKIM

      150 g baraniny lub cielęciny pokrojonej w kostkę, 250 g grochu włoskiego
      wymoczonego przez 12 godzin i ugotowanego w osolonej wodzie, 250 g małych,
      obranych cebulek, 1/2 łyżeczki do kawy szafranu, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1
      łyżka masła, sól
      WYWAR Z POMIDORÓW(TEDUIRA)

      750 g pomidorów, 1 mały pęczek świeżej kolendry 1 mały pęczek zielonej
      pietruszki, sok z 1 cytrny 1 łyżka masła, 50 g mąki, sól

      W pojemnym rondku ułożyć pokrojone w kawałki mięso. Zalać 1 l wody, osolić i
      doprawić szafranem i pieprzem, dodać masło, zagotować a następnie gotować przez
      około godzinę na małym ogniu. W połowie gotowania dodać cebulki. Pomidory
      zmiksować i przetrzeć przez sito. W osobnym naczyniu zagotować 2 l wody. Dodać
      przetarte pomidory i łyżkę masła, gotować przez 15 minut, po czym ciągle
      mieszając dodawać stopniowo rozdrobnioną mąkę rozrobioną w 150 ml wody. Wywar
      zagotować po czym przelać do rondla z bulionem. Dodać ugotowany groch, posiekaną
      zieloną pietruszkę i świeżą kolendrę. Doprawić ostatecznie solą i sokiem
      cytrynowym i zagotować raz jeszcze. Zupę podawać bardzo gorącą. Osobno podać
      suszone daktyle.

    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 02.07.10, 13:07
      zamknięty
      CZORBA JARZYNOWA

      1 kg dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 1 kartofel, 1 cukinia, 1 marchew, 75 g
      wyłuskanego zielonego groszku, 100 g świeżego bobu, 1 łyżka koncentratu
      pomidorowego, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek siekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka
      mielonej papryki, szczypta harrisy, szczypta mielonego cynamonu, sól, pieprz, 1
      pęczek świeżej kolendry do przybrania

      Kartofel, marchew oraz cukinię umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę
      obrać i drobno posiekać, po czym podsmażyć wraz z mieloną ostrą papryką, harissą
      i cynamonem na rozgrzanej w głębokim rondlu oliwie przez 15 minut. Osolić,
      doprawić pieprzem, zalać 250 ml wody, dodać marchew, kartofel, cukinię, bób,
      zielony groszek, drobno posiekaną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować
      na małym ogniu przez 30 minut. Pomidory zalać wrzątkiem, gotować 15 minut a
      następnie przetrzeć przez sito i dodać do zupy. Dolać 2 l wody, zagotować po
      czym gotować jeszcze przez 15 minut, Podać bardzo gorącą, posypaną listkami
      świeżej kolendry.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:19
      zamknięty
      SAŁATKA ORZEŹWIAJĄCA

      3 duże dojrzałe pomidory, 1 mała ostra papryczka, 2 niewielkie cebule, 1 kiszona
      cytryna, 1 pęczek zielonej pietruszki, kilka kiszonych oliwek, sok z 1 cytryny,
      w łyżki oliwy, pieprz

      Cebule obrać i grubo posiekać. Zieloną pietruszkę przebrać, opłukać i bardzo
      drobno posiekać. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w plasterki. Kiszoną
      cytrynę pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Dwa z nich
      pokroić w ćwiartki a z trzeciego wycisnąć sok, który odcedzić przez gęste sito.
      Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym oraz przecedzonym sokiem z pomidora. Sos
      dokładnie wymieszać. Ćwiartki pomidora ułożyć w salaterce. Dodać pokrojoną ostrą
      paprykę, posiekane cebulki. Przybrać ćwiartkami kiszonej cytryny i oliwkami,
      posypać zieloną pietruszką i polać sosem. Oprószyć pieprzem, schłodzić w lodówce.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:21
      zamknięty
      KISZONE CYTRYNY b

      Umyte, dojrzałe cytryny należy rozciąć na czworo ale tak aby nie przeciąć ich do
      końca, natrzeć solą i ułożyć dość ciasno w kamionkowym lub szklanym naczyniu,
      zalać przegotowaną wodą i odstawić na miesiąc
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:32
      zamknięty
      SAŁATKA Z PAPRYK PIECZONYCH NA RUSZCIE

      *Wypróbowane, dla tych co lubią paprykę, ja dodałam mniej ostrej papryki i mniej
      czosnku ale co tam jak szaleć to szalećsmile

      4 papryki zielone, 3 papryki czerwone, 200 g ostrej papryki,
      SOS: 10 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn,
      sól, pieprz, oliwki do przybrania

      Wszystkie gatunki papryki umyć, osuszyć i wypestkować, odciąwszy uprzednio ich
      grubsze końce wraz z ogonkami. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i opiekać ze
      wszystkich stron dopóki skórka nie sczernieje. Upieczone papryki zanurzyć w
      zimnej wodzie, po czym delikatnie usunąć z nich zwęgloną skórkę tak aby nie
      uszkodzić miąższu. Usmażyć resztki gniazd nasiennych, ostudzić. Obrane papryki
      podzielić wzdłuż widelcem na niewielkie kawałki.
      SOS: Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym czosnkiem. Osolić,
      doprawić pieprzem, po czym sos starannie wymieszać. Papryki ułożyć w kamionkowej
      lub glinianej salaterce. Przybrać oliwkami, zalać sosem i podawać.
      Dekoracyjnie wglądają różnokolorowe paprykismile
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:32
      zamknięty
      https://www.przepisykulinarne.pl/wieprzowina/papryka-zolta-78.jpg
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:42
      zamknięty
      SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY Z POMARAŃCZAMI

      *Wypróbowane przeze mnie, proste i inne

      3 główki zielonej sałaty, 2 pomarańcze, sok z 1/2 pomarańczy, 3 łyżki soku
      cytrynowego, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody pomarańczowej, 2 łyżki oliwy, sól

      ************

      Sałatę umyć, obrać z wierzchnich liści, zachowując jedynie najbardziej kruche
      listki środkowe. Opłukać jeszcze raz pod bieżącą wodą i osączyć. Ostrym nożem
      obrać ze skórki pomarańcze tak jak obiera się jabłka, po czym wyciąć z nich
      cząstki miąższu. Liście sałaty ułożyć jeden na drugim po czym pokroić w paseczki
      o szerokości do 2 mm. Włożyć je do salaterki, dodać szczyptę soli i cukier, wodę
      pomarańczową, sok z cytryny i pomarańczy oraz oliwę a następnie dokładnie
      wymieszać. Przybrać cząstkami pomarańczy, schłodzić w lodówce i podawać.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:43
      zamknięty
      https://www.ksiazka-kucharska.pl/img_przepisy/6087/zdjecie.jpg
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:47
      zamknięty
      SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO

      2 łodygi kopru włoskiego, sok z 1 cytryny, 3 łyżki oleju arachaidowego, 1
      łyżeczka musztardy, sól, pieprz

      Połączyć ze sobą sok z cytryny, olej i musztardę. Doprawić solą i pieprzem po
      czym dokładnie wymieszać. Łodygi kopru umyć, obrać, odrzucić niejadalne części.
      Resztę pokroić wzdłuż w cienkie paski. Zalać je przygotowanym sosem i podawać
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:48
      zamknięty
      https://prowincjalnawioska.blox.pl/resource/koper_wloski_salatka_blog.jpg
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:52
      zamknięty
      SAŁATKA Z OLIWEK

      250 g wypestkowanych oliwek, 1 pęczek drobno posiekanej pietruszki, sok z 1
      cytryny, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka do kawy kminku mielonego,
      2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżeczki oleju arachidowego

      Oliwki umyć, odcisnąć z nadmiaru wody, osuszyć i umieścić w salaterce. Dodać
      wszystkie pozostałe składniki, doprawić solą i bardzo starannie wymieszać.
      Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny po czym podawać.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 07.07.10, 13:59
      zamknięty
      TBIKHA

      300 g świeżego bobu, 3 bakłażany, 4 cukinie, 4 kartofle, 4 pomidpry, 2 cebule, 1
      pęczek siekanej zielonej pietruszki, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, szczypta
      harrisy, sól, pieprz

      Bób opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Bakłażany i kartofle umyć, obrać i
      pokroić wzdłuż na plastry. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
      pokroić w plastry. Obrać czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki,
      wypestkować i pokroić w cząstki. W głębokim rondlu podsmażyć na oliwie cebulę,
      czosnek, kartofle, cukinię oraz bakłażany. Dodać bób, doprawić harissą, osolić,
      dodać pieprz, zalać dwiema szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 30
      minut. Dodać pomidory i drobno posiekaną pietruszkę. Zagotować ponownie i
      podawać gorące.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 14.07.10, 13:06
      zamknięty
      PURRE Z MARCHWI Z OLIWKAMI

      500 g marchewek, 2-3 ząbki czosnku, kilka oliwek zielonych, kilka oliwek
      czarnych, 1 łyżka kaparów, 1/2 łyżeczki ziarnka kminku, 2 łyżeczka harrisy, 2
      łyżki octu winnego, 100 ml oliwy, sól

      Czosnek obrać i zmiażdżyć lub utrzeć w porcelanowy, moździerzu. Marchewki umyć,
      obrać przekroić wzdłuż na pół. Usunąć i odrzucić rdzenie. Przygotowane marchewki
      zalać wrzątkiem i gotować przez około 25 minut, Wyjąć, osączyć i zetrzeć na
      purre. Purre z marchewek połączyć z roztartym czosnkiem, ziarnkami kminku i
      rozdrobnioną w niewielkiej ilości wody harrisą. Osolić i dobrze wymieszać.
      Ułożyć na półmisku, skropić oliwą i octem, przybrać kaparami oraz zielonymi i
      czarnymi oliwkami po czym podawać.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 14.07.10, 13:08
      zamknięty
      https://zwegowani.pl/wp-content/uploads/puree-z-marchwi-i-rzodkiewki.jpg
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 14.07.10, 13:19
      zamknięty
      KUSKUS MAROKAŃSKI

      500 g kuskusu, 500 g łopatki baraniej, 250 g wołowiny pokrojonej w niewielkie
      kawałki, 150 g koncentratu pomidorowego, 4 obrane cukinie, 1 łodyga selera
      naciowego, 1 cebula naszpikowana 2 goździkami, 1 wypestkowana i pokrojona
      zielona papryka, 1 ostra papryczka, 1 pęczek siekanej, zielonej pietruszki, 15 g
      rodzynków wymoczonych w wodzie, 250 g wymoczonego grochu włoskiego, szczypta
      szafranu, 2 łyżki harrisy, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1
      pęczek świeżej kolendry do przybrania

      Do pojemnego rondla wlać 2 litry wody. Osolić, dodać koncentrat, szafran, gałkę
      muszkatołową. Zagotować po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
      mięsa, przygotowane warzywa, oprócz grochu, zieloną pietruszkę oraz pozostałe
      przyprawy. Wymieszać, zagotować przez 40 minut. Kuskus ugotować na parze,
      odstawić w ciepłe miejsce. Groch ugotować na bulionie. Rodzynki przełożyć do
      miseczki, zalać 1 łyżką wazową gorącego bulionu, dodać harissę i wymieszać
      starannie sos. Kusukus ułożyć na półmisku w formie kopca. Na wierzchu umieścić
      kawałki mięsa, obłożyć je ugotowanymijarzynami, obsypać grochem i listkami
      kolendry. Osobno podać sos i bulion.
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 14.07.10, 13:21
      zamknięty
      https://www.dkimages.com/discover/previews/754/304542.JPG
    • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 14.07.10, 13:29
      zamknięty
      KUSKUS TUNEZYJSKI

      Z kulkami rybnymi - przepis na kulki niżej

      1500 g ryb morskich, 1 głowa rybia, 2 główki obranego czosnku, 2 cebule, 2
      dojrzałe pomidory, 2 pory, bouqet garni, 2-3 gwiazdki anyżku, szczypta szafranu,
      1 łyżeczka harrisy, 1 łyzka oliwy, sól

      Głowę ryby oraz pokrojoną w plastry cebulę podsmażyć w pojemnyrrim rondlu na 1
      łyżce oliwy przez 5 minut. Zalać 2 l wody, zagotować, dodać bukiet garni i
      gotować ok. 15 minut. Dodać sprawione i osolone ryby, doprawić szafranem i
      anyżkiem. Zagotować i gotować na średnim ogniu. Po 20 minutach gotowania wyjąć
      ostrożnie ryby z bulionu, obrać je z ości i trzymać w cieple. Bulion przecedzić,
      dodać do niego resztę jarzyn i gotować przez 20 minut. Kuskus ugotować na parze,
      harrisę rozcieńczyć kilkoma łyżkami bulionu. Ugotowany kuskus ułożyć w formie
      kopca w głębokim półmisku, na wierzchu umieścić wyfiletowane ryby, usmażone
      kulki rybne oraz gotowane jarzyny, Skropić odrobiną bulionu z harrisą. Osobno
      podać bulion.
      • madohora Re: Kilka przepisów kuchni marokańskiej 26.07.17, 19:40
        zamknięty
        ***

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka